SUA denunta antisemitismul din Europa

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 22:16
3384 citiri
SUA denunta antisemitismul din Europa
Foto: Casa Alba

SUA denunta represiunea religioasa exercitata de Statul Islamic in Siria si Irak si isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste recrudescenta antisemitismului in Franta si in Germania, in raportul lor anual privind libertatea religioasa publicat luni.

In raportul pe 2014 privind libertatea religioasa in lume, Departamentul de Stat american pune accentul pe actorii non-statali precum Statul Islamic, acuzat de "persecutii brutale" impotriva minoritatilor religiose, precum cele crestine din Siria sau Irak, relateaza AFP si DPA.

"Aceste acte devin si mai respingatoare cand cei care le comit arata spre Dumnezeu spunand ca, cumva, el permite aceste fapte", a spus seful diplomatiei americane, John Kerry, cu prilejul publicarii raportului.

"Fiecare victima, fiecare cosmar, fiecare rana este un alt motiv pentru a aborda de urgenta cauzele extremismului violent", a mai spus el.

De asemenea, raportul atrage atentia asupra violentelor comise de Boko Haram in Nigeria, Camerun, Ciad si Niger si care s-au soldat in 2014 cu mai multi morti decat in cei cinci ani precedenti, acuzand guvernul nigerian ca nu face mai mult pentru a combate violenta religioasa.

Washingtonul nu uita sa critice dur "clientii" sai traditionali - China si Iran - pentru politicile lor "monstruoase" de discriminare religioasa, dar este critic si fata de aliatii sai arabi, precum Arabia Saudita, sau europeni, ca Germania si Franta.

In ceea ce priveste cele doua state europene, Departamentul de Stat indica faptul ca "in vara lui 2014, Franta si Germania s-au confruntat cu un val de sentimente anti-israeliene care au atins limita antisemitismului".

Diplomatia americana face aluzie la manifestatiile de la Paris indreptate impotriva statului evreu si a evreilor cu prilejul ofensivei militare israeliene in Fasia Gaza in vara lui 2014, noteaza AFP.

Raportul, care nu acopera decat anul trecut, nu mentioneaza atentatele de la Paris din ianuarie 2015, indreptate si asupra unui magazin evreiesc, dupa care SUA au denuntat o "recrudescenta a antisemitismului" in Franta.

"Nicio natiune nu poate da ce are mai bun daca populatia nu are dreptul de practica credintele sale religioase", a mai spus secretarul de stat american.

"Speram sa determinam guvernele sa respecte demnitatea religioasa a cetatenilor lor", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#SUA represiune religioasa Statul Islamic, #SUA antisemitism Europa , #America