SUA iau in considerare limitarea dreptului la libera exprimare

Duminica, 29 August 2010, ora 23:30
3861 citiri
SUA iau in considerare limitarea dreptului la libera exprimare
Foto: Arhiva

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Sonia Sotomayor (foto), a spus, in cadrul unui discurs tinut la Universitatea din Denver, ca datorita cazului Wikileaks, Curtea va cantari Primul Amendament impotriva securitatii nationale.

"Nu a fost inceputul intrebarii, dar un subiect care tot apare din generatie in generatie, despre cat vom permite guvernului sa restrictioneze dreptul la libera exprimare in favoarea securitatii nationale," a spus Sotomayor, potrivit IntelHub.

Potrivit lui Sotomayor balanta dintre securitatea nationala si libera exprimare este "o lupta continua in aceasta societate, intre nevoile de securitate si drepturile primului amendament."

Ca urmare a postarii in iulie de catre Wikileaks a peste 90.000 de documente, Pentagonul a considerat ca acestea nu pun in primejdie siguranta nationala sau integritatea trupelor.

Echipa de investigare a Pentagonului a fost formata din analisti, avocati si alte elemente din Departamentul de Stat.

Totusi, Administratia Obama si unii membrii al Congresului SUA au spus ca postarea documentelor este o amenintare directa la securitatea nationala. Obama a cerut Marii Britanii, Germaniei, Australiei si altor aliati sa ia in considerare acuzatii impotriva fondatorului Wikileaks, Julian Assange.

Secretarul Robert Gates spune ca organizatia este vinovata de uciderea soldatilor SUA, iar FBI-ul impreuna cu Departamentul de Justitie cer pedeapsa cu moartea pentru, Bradley Manning, barbatul arestat si acuzat ca a furnizat documentele pentru Wikileaks.

Inainte sa posteze documentele, Julian Assange a contactat prin New York Times administratia Casei Albe. Wikileaks a dorit sa acorde administratiei sansa de a se asigura ca nici o persoana nu va fi identificata, dar Casa Alba nu a dat curs cererii.

The Times, The Guardian si Der Spiegel au publicat unele documente fara a se consulta cu guvernele acelor state.

Comentariile lui Sotomayor sunt o avertizare prin care aceasta va utiliza Wikileaks ca pe un motiv de a restrictiona Primul Amendament. In Statele Unite comentariile acesteia nu au fost difuzate, cu exceptia agentiei de presa Associated Press.

Inaintea discursului acesteia, senatorul Charles Schumer si senatorul Dianne Feinstein au spus ca "Legea Liberei Circulatii a Informatiei" trebuie sa fie modificata ca raspuns pentru cazul Wikileaks. Senatorii vor sa modifice legea pentru ca Wikileaks si organizatiile asemanatoare sa nu mai poata proteja identitatea surselor.

Kurt Wimmer, un avocat care reprezinta Asociatia Presei din America, este de acord cu propunerea. "Este o distinctie intre modul in care opereaza Wikileaks si cum functioneaza agentiile de presa, a spus acesta, spunand ca Wikileaks este mai degraba "o cutie pentru scurgerile de informatii" decat o sursa de stiri legitima.

In timp ce guvernul se pregateste sa restrictioneze Primul Amendament sub umbrela securitatii, ar trebui sa luam in considerare cuvintele lui Hugo Black, considerat ca a fost cel mai influent presedinte al Curtii Supreme SUA in secolul 20, si care a spus in cazul documentelor Pentagonului:

"In primul amendament, fondatorii acestei tari au acordat presei protectia necesara pentru indeplinirea rolului sau in democratia noastra. Presa trebuie sa serveasca pe cei guvernati, si nu guvernatorii. Puterea guvernului de a cenzura a fost desfiintata pentru ca presa sa ramana pentru totdeauna libera de cenzura guvernului.

Presa a fost protejata pentru a putea prezenta secretele guvernului si a informa populatia. Doar o presa libera poate expune in mod efectiv minciuna din guvern. Iar o parte importanta a presei este de a preveni oricare parte a guvernului de a pacali oamenii pentru a-i trimite in tari straine ca sa moara de boli si gloante straine."

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Curtea Suprema SUA, #cenzura presa , #America