SUA renunta la scutul antiracheta din Polonia si Cehia

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 10:23
2545 citiri
SUA renunta la scutul antiracheta din Polonia si Cehia
Foto: comunicas.org

Statele Unite vor abandona planurile administratiei Bush de a amplasa scutul antiracheta in Polonia si in Republica Ceha, miscare care nu va face decat sa dea satisfactie autoritatilor de la Moscova si sa anime in Europa dezbaterile pe tema securitatii, au anuntat, joi, surse avizate de la Casa Alba.

Oficiali de la Washington au explicat ca decizia luata de administratia presedintelui Barack Obama, de a se renunta la amplasarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia, se bazeaza pe concluzia la care s-a ajuns in cazul Iranului, al carui program nuclear nu a progresat pe cat de rapid se estima.

Concret, americanii au ajuns la concluzia ca ritmul cu care Iranul isi construieste arsenalul nuclear a fost supraestimat, deci pericolul ca aceasta tara sa lanseze un atac asupra SUA sau in Europa nu este iminent, au adaugat oficialii americani, citati de The Wall Street Journal.

Semnalele generalilor de la Pentagon sunt extrem de clare: guvernul american cauta alte solutii privind Iranul decat amplasarea scutului in Cehia si Polonia.

Un argument este ca la o intrunire a expertilor din aparare, din luna august, nici nu a fost adus in discutie subiectul amplasarii scutului antinuclear in cele doua tari, sustine o sursa bine informata din Congresul american.

Varsovia si Washingtonul au semnat, in 2008, un acord privind scutul nuclear, prin care Polonia era de acord cu amplasarea a zece interceptoare pe teritoriul sau, iar Cehia accepta sa gazduiasca un radar. Acest proiect face parte din planul global de aparare cu care Rusia nu este de acord.

Administratia Obama si-a propus sa reexamineze programul

scutului antiracheta lansat de presedintele George Bush ca forma de aparare fata de amenintarea iraniana. Moscova, insa, considera ca acest program atenteaza la securitatea sa.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat, din nou, luna trecuta, ca Rusia va desfasura rachete Iskander la Kaliningrad, daca nu se va ajunge la un acord cu SUA in privinta instalarii scutului antiracheta.

Un inalt oficial polonez a declarat, joi, ca exista mari sanse ca sistemul de aparare anti-racheta american nu fie desfasurat in Polonia.

"Am aflat din mai multe surse ca sunt sanse serioase ca scutul sa nu mai fie amplasat aici", a declarat Andrzej Kremer pentru Reuters.

UPDATE: Premierul Cehiei a confirmat joi ca Statele Unite renunta la amplasarea scutului antiracheta, informeaza Washington Post citand AP.

Jan Fischer a precizat ca presedintele american Barack Obama i-a spus la telefon ca SUA abandoneaza planurile din tara sa si din Polonia vecina, care infuriasera Rusia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SUa renunta scut antiracheta Cehia Polonia, #scut antiracheta Cehia Polonia America, #Obama scut antiracheta , #America
Comentarii