Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA: Tabara a crimei pentru copii, dupa modelul unui film

Marti, 13 August 2013, ora 19:30
2013 citiri
SUA: Tabara a crimei pentru copii, dupa modelul unui film
Foto: Tampa Bay Times

"Nu vreau sa te omor" ii spune o fetita de 12 ani prietenei sale. "Probabil ca eu o sa te omor prima. O sa te injunghii" ii raspunde aceasta. Asa suna dialogurile unor copii dintr-o tabara americana facuta dupa modelul celei din filmul Jocurile foamei.

Aceste dialoguri si alte fapte povestite in ziarul Tampa Bay Times au declansat controverse in Statele Unite. Jurnalista care a vizitat tabara a povestit dialogurile pe care le-a auzit timp de o saptamana. "Ce o sa facem in primul rand?", striga un baiat de 14 ani. "Ne omoram unul pe altul?" "Nu, fara violenta saptamana asta", se straduia consilierul sef al taberei sa le potoleasca avantul.

"Dar sa ii impiedici pe copii sa vorbeasca despre crima se dovedea dificil" scrie Lisa Gartner. "In fond, crima este leit-motivul din Jocurile foamei, iar aceasta era o tabara pe model Jocurile foamei".

La sfarsitul saptamanii, cei 26 de copii se asteptau sa concureze intr-o competitie pe bune de tip Jocurile foamei. Urmau sa petreaca cele cateva zile care urmau antrenandu-se, apoi urmau sa lupte "pana la moarte".

"Daca trebuie sa mor, as vrea sa mor de sageata, nu de sabie" spunea un copil. Jurnalista isi aminteste un afis pus pe cladire care anunta: "Sa pierzi inseamna moarte sigura".

In film, care este o utopie neagra, 12 regiuni pedepsite pentru o rebeliune esuata trebuie sa trimita cate o pereche baiat-fata in capitala, unde acestia urmeaza sa lupte pana la moarte intr-un turneu televizat.

In timpul saptamanii, si probabil din cauza prezentei jurnalistei, conducerea taberei a schimbat regulile, inlocuind ideea de "Ucide dusmanul capturandu-i steagul", cu conceptul "Aduna vieti luand cat mai multe steaguri de la adversar".

Susan Toller, un psiholog clinician specializat in probleme ale copiilor, a calificat ideea acestei tabere drept "de neconceput".

Ea spune ca atunci cand copiii se uita la filme sau citesc carti, ei sunt doar observatori, neimplicati in crime. "Dar cand incep sa se gandeasca, sa adopte roluri si sa le asume, actul uciderii e tot mai aproape."

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#SUA Jocurile foamei tabara, #America Jocurile foamei crima, #America tabara jocuri crima , #America