SUA trimit avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa

Marti, 25 August 2015, ora 09:11
2995 citiri
SUA trimit avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa
Foto: Facebook/Deborah James

Statele Unite urmeaza sa trimita "foarte curand" avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa, in cadrul unui efort mai larg de sustinere a membrilor est-europeni ai NATO ingrijorati de interventia Rusiei in Ucraina, a anuntat luni Deborah James, secretarul Fortelor Aeriene.

James nu a oferit detalii despre numarul exact de avioane, data sau locul in care vor fi trimise, dar a subliniat ca aceasta mobilizare urmeaza indemnul secretarului Apararii Ash Carter la o abordare mai echilibrata fata de Rusia, relateaza Reuters online.

Lavrov: SUA dau semne ca vor sa remedieze relatia cu Rusia

Aceasta prima mobilizare in Europa a avioanelor de vanatoare de tip F-22 produse de Lockheed Martin Corp, in afara show-urilor aeriene, este perceputa ca o masura care raspunde ingrijorarilor tot mai mari in randul aliatilor NATO fata de agresiunea militara rusa.

Fortele Aeriene folosesc avioane de vanatoare de tip F-22 invizibile pe radar in unele atacuri impotriva gruparii Statul Islamic, acestea fiind de altfel si primele misiuni de lupta ale acestor aeronave.

"Activitatea militara a Rusiei in Ucraina continua sa ne provoace ingrijorari mari atat noua, cat si aliatilor nostri", a declarat James luni intr-o conferinta de presa la Pentagon. "In opinia US Air Force, o mobilizare a F-22 reprezinta, cu siguranta, un atu", a subliniat ea.

Perspectiva sumbra pentru Ucraina, in ceea ce priveste razboiul cu Rusia

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Mark Welsh a declarat ca aceasta prima mobilizare in misiuni de antrenament in Europa le va permite fortelor americane sa se antreneze impreuna cu parteneri NATO, in intreaga Europa, in vederea testarii capacitatii avioanelor de a comunica si lupta alaturi de avioane de tip Eurofighter si de alte tipuri avansate de avioane de razboi.

James a apreciat ca mobilizarea le va oferi pilotilor F-22 experienta pe teren european. Fortele Aeriene au mobilizat, anterior, acest tip de avion in Japonia si Coreea de Sud.

Welsh a declarat, de asemenea, ca aceasta mobilizare le va permite avioanelor de vanatoare sa utilizeze instalatii care ar putea fi folosite in viitoare conflicte.

Aeronava monopost cu doua motoare, tactica si invizibila pe radar, a fost conceputa de Lockheed and Boeing Co ca un avion de vanatoare superior, dar poate fi folosita si pentru atacuri la sol, in razboiul cibernetic si in misiuni in domeniul informatiilor.

Ea a intrat in serviciu in decembrie 2005, iar ultimul avion de tip F-22 a fost livrat Fortelor Aeriene in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#SUA avioane vanatoare Europa, #avioane F22 Europa, #razboi Rusia Ucraina , #America