SUA vor avea o racheta care poate lovi orice tinta de pe glob, intr-o ora

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 13:25
2520 citiri
SUA vor avea o racheta care poate lovi orice tinta de pe glob, intr-o ora
Foto: Arhiva

Statele Unite dezvolta o noua generatie de rachete rapide, ce pot atinge viteze de peste 5.793 de kilometri pe ora si pot lovi orice tinta de pe Glob intr-o ora, un proiect care a alarmat China si Rusia si a complicat negocierile pentru reducerea armelor nucleare, relateaza Sunday Times.

"Capacitatea de a ataca o gama larga de tinte aflate in raza de actiune intercontinentala, fara a recurge la arme nucleare, are o importanta centrala pentru securitatea nationala", a explicat Daniel Goure, analist la institutul Lexington din Virginia.

Casa Alba a cerut fonduri de aproape 250 de milioane de dolari pentru cercetarea tehnologiilor hipersonice, dintre care unele folosesc undele de soc generate de rachete pentru a le creste si mai mult viteza.

Noua arma va putea fi lansata din aer, de pe mare sau de la sol si va zbura la o altitudine de peste 106 kilometri. Racheta va primi date actualizate privind tinta de la sateliti. La o viteza de pana la cinci ori mai mare decat cea a sunetului, ea va genera atat de multa caldura incat va trebui acoperita cu materiale speciale, pentru a evita topirea.

In functie de versiunea pe care o va alege Pentagonul, ogiva se va putea imparti in zeci de bucati letale in ultimele secunde ale zborului sau poate lovi o singura tinta, bazandu-se pe energia kinetica enorma generata. Ca arma de precizie, efectele sale ar diferite de distrugerea in masa provocata de o racheta cu focos nuclear.

Dezvoltarea acestui program a fost salutata de unii si criticata de altii, in conditiile in care presedintele american incearca sa reduca arsenalul strategic nuclear american in favoarea armelor tactice, care pot fi folosite pentru a combate teroristi. "Arme conventionale cu raza de actiune globala (...) ne vor permite sa reducem rolul armelor nucleare", a explicat vicepresedintele joe Biden.

Pe de alta parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat la inceputul acestei luni ca "statele vor accepta cu greu o situatie in care armele nucleare dispar, dar apar arme care nu sunt mai putin destabilizante in mainile unor membri ai comunitatii internationale.

Si analisti americani au avertizat in legatura cu riscul care Rusia sau China sa confunde lansarea unei astfel de rachete hipersonice cu un atac nuclear. "Timpul scurt de zbor (...) ofera putin timp pentru evaluarea situatiei, exercitand o presiune enorma asupra mecanismelor nationae de luare de decizii si crescand probabilitatea unui accident", a subliniat Pavel Podvig, de la universitatea Stanford.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#racheta SUA, #program rachete SUA , #America
Comentarii
Poza P.N.L
P.N.L
rank 5
SUA vor avea o racheta care poate lovi orice tinta de pe glob, intr-o ora iar rusii vor avea o racheta care poate lovi orice tinta de pe glob, intr-o jumatate de ora! Asa va zice KGBushka!