SUA vor trimite inca 1.000 de militari in Orientul Mijlociu

Marti, 18 Iunie 2019, ora 08:51
2754 citiri
SUA vor trimite inca 1.000 de militari in Orientul Mijlociu
Foto: Arhiva Pixabay

SUA vor trimite inca 1.000 de militari in Orientul Mijlociu ca raspuns la "comportamentul ostil al fortelor iraniene si al gruparilor intermediare", a anuntat luni Patrick Shanahan, ministrul interimar al Apararii.

Decizia va mari cel mai probabil tensiunile dintre cele doua tari. Saptamana trecuta Washingtonul a dat vina pe Iran pentru atacuri asupra a doua petroliere, la un an dupa ce presedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat in 2015 cu Iranul.

Citeste si Tensiuni in crestere in zona Golfului Persic: Apeluri la calm, dupa ce Trump a acuzat Iranul de atacurile asupra a doua petroliere

"Am autorizat aproximativ inca 1.000 de militari cu obiective defensive pentru a gestiona amenintarile aeriene, navale si la sol din Orientul Mijlociu", a afirmat Shanahan, intr-un comunicat citat de The Guardian.

"Atacurile iraniene recente au validat informatiile credibile pe care le-am primit cu privire la un comportament ostil al fortelor iraniene si al gruparilor lor intermediare care ameninta Statele Unite si interesele noastre din regiune", a precizat el.

Shanahan a adaugat: "Statele Unite nu cauta un conflict cu Iranul. Masura de astazi a fost luata pentru securitatea si bunastarea militarilor nostri care lucreaza in regiune si pentru a ne apara interesele nationale".

Iranul a comunicat, luni, ca va incepe in curand sa incalce limitele privind rezervele de uraniu imbogatit din acordul nuclear.

Acordul, care a fost intermediat de fostul presedinte Barack Obama si care a fost mentinut de Iran si celelalte tari semnatare si dupa retragerea SUA, impune o limita de 300 kg de uraniu slab imbogatit pana la 3,67%. Insa Iranul a informat ca si-a marit de patru ori rata de imbogatire asa ca in 10 zile va depasi limita de 300 kg.

Un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate al Casei Albe a acuzat un "santaj nuclear".

Morgan Ortagus, purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, a declarat: "Vom continua sa facem apel la regimul iranian sa nu obtina o arma nucleara, sa isi respecte angajamentele fata de comunitatea internationala".

"Este pacat ca au facut acest anunt astazi. Nu surprinde pe nimeni si de aceea presedintele a informat ca acordul trebuie sa fie inlocuit cu unul mai bun", a adaugat ea.

Luni, Pentagonul a publicat noi imagini despre care a informat ca demonstreaza ca Iranul se afla in spatele atacului asupra uneia dintre nave.

"Iranul este responsabila avand in vedere dovezile video si resursele necesare pentru a lua inapoi mina neexplodata", a informat Pentagonul intr-un comunicat.

Democratii in schimb au facut apel la precautie si au cerut Casei Albe o explicatie. Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a declarat: "Americanii nu trebuie sa aiba iluzii cu privire la regimul iranian si trebuie sa ramana angajati sa traga la raspundere Iranul pentru activitatile sale periculoase din regiune.

Dar trebuie sa fim puternici, destepti si cu o strategie - nu imprudenti si pripiti - in felul in care vom proceda. Congresul trebuie sa fie informat imediat privind deciziile si planurile administratiei".

"Aceasta decizie ingrijoratoare ar putea escalada situatia cu Iranul si risca sa genereze erori de ambele parti. Este nevoie de diplomatie pentru a scadea tensiunile, astfel ca SUA trebuie sa continue sa se consulte cu aliatii pentru a nu face regiunea mai putin sigura", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#SUA militari Orientul Mijlociu , #America