Susan Rice l-a refuzat pe Obama - nu vrea sa fie secretar de stat

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 09:07
3233 citiri
Susan Rice l-a refuzat pe Obama - nu vrea sa fie secretar de stat
Foto: Arhiva

Susan Rice, controversatul ambasador al SUA la ONU, si-a retras numele de pe lista posibililor candidati la functia de secretar de stat, din cauza opozitiei republicane.

"Sunt convinsa ca, in cazul in care voi fi nominalizata, procesul de confirmare va fi lung si costisitor pentru America", i-a scris Rice presedintelui Barack Obama, potrivit Yahoo!. Desi Obama nu o nominalizase oficial inca, Susan Rice era favorita presedintelui. Ultimele saptamani si le-a petrecut incercand sa contracareze obiectiile republicanilor.

Dupa ce a refuzat postul, Casa Alba are o singura varianta probabila, senatorul John Kerry, presedintele Comitetului pentru Relatii Externe, fost candidat la investitura democrata pentru prezidentiale, in 2004.

Intr-o declaratie de presa, Kerry a laudat-o pe Rice, afirmand ca este "foarte capabila", subliniind ca retragerea sa nu schimba cu nimic valoarea ambasadorului SUA la ONU.

Presedintele Barack Obama a confirmat refuzul lui Rice de a fi nominalizata pentru a-i succede lui Hillary Clinton.

"In timp ce regret atacurile nedrepte impotriva lui Susan Rice din ultimele saptamani, sunt convins ca decizia de a renunta la nominalizare ii demonstreaza taria de caracter si arata ca a pus interesul national inaintea ambitiilor politice", a afirmat seful Casei Albe, in cadrul unei declaratii de presa.

Cine o va inlocui pe Hillary Clinton?

Atunci cand numele lui Rice a ajuns pe "lista scurta" a candidatilor pentru postul de sef al diplomatiei americane, republicanii au atacat-o pentru rolul pe care aceasta l-a avut in timpul atacului asupra consulatului american din Benghazi (Libia), de la 11 septembrie 2012.

Republicanii au acuzat-o ca a indus in eroare publicul, afirmand ca atacul nu a fost premeditat. Ulterior s-a dovedit ca a fost vorba despre un atentat terorist.

De altfel, si Barack Obama a fost atacat pe aceeasi tema, dupa ce a ignorat cererile diplomatilor din Libia legate de intarirea securitatii.

Pe de alta parte, Kerry ar putea fi mai usor de acceptat de catre republicani, avand in vedere ca a lucrat multi ani cot la cot pe probleme de politica externa.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Susan Rice retragere secretar stat, #succesor Hillary Clinton, #secretar stat America candidat , #America