Secretarul de Stat american nominalizat de Trump, fostul CEO al ExxonMobil Rex Tillerson, a recunoscut miercuri ca Rusia reprezinta un "pericol" si ca aliatii Statelor Unite din NATO "au dreptate" sa fie ingrijorati de revenirea sa pe scena internationala, relateaza AFP.
Fostul patron al gigantului perolier, audiat de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului in vederea unei eventuale confirmari in postul de sef al diplomatiei americane, este un apropiat al presdintelui rus Vladimir Putin, fata de care presedintele-ales al Statelor Unite Donald Trump indeamna la o apropiere.
"Rusia reprezinta astazi un pericol. Dar ea nu este imprevizibila. Ea a invadat Ucraina, a luat Crimeea si si-a oferit sustinerea fortelor siriene care au incalcat cu o mare brutalitate legile razboiului", a tunat Tillerson, audiat de senatori americani pe tema apropierii sale fata de Rusia in perioada in care a fost CEO al ExxonMobil, din 2006 si pana pe 31 decembrie.
"Aliatii nostri din NATO au dreptate sa se alarmeze de resurgenta Rusiei", a recunoscut Tillerson, dupa ce candidatul Trump a criticat in campania prezidentiala functionarea Aliantei Nord-Atlantice, in special Articolul 5 alcarteo NATO care stipuleaza o solidaritate intre statele membre in cazul unei agresiuni externe.
Aceste declaratii i-au ingrijorat pe aliatii Americii in Europa.
Rex Tillerson, care candideaza la conducerea Departamentului de Stat dupa mandatul de patru ani la lui Jojn Kerry, a recunoscut, de asemenea, ca "chiar daca Rusia cauta se faca respectata pe scena internationala, activitatile sale recente au mers impotriva intereslor americane".
El nu a mentionat activitatile de piraterie informatica din timpul campaniei prezidentiale americane, de care Washingtonul a acuzat Moscova si in urma carora a adoptat sanctiuni antiruse.
Tillerson este audiat intr-un context extrem tensionat la Washington.
Donald Trump a dezmintit miercuri cu furie ca face obiectul unor presiuni din partea Rusiei, dupa ce presa americana a publicat note ale sectiviilor de informatii cu privire la dosare ruse compromitatoare despre miliardar.
Tillerson a deplans, de asemenea, faptul ca China "nu a fost un partener fiabil in a-si folosi influenta cu scopul de indigui Coreea de Nord" si programele militare balistice si nucleare nord-coreene ilegale potrivit dreptului intrnational.
El a apreciat totodata faptul ca obiectivele celei de a doua puteri mondiale au fost uneori "in conflict cu interesele americane".
In pofida faptului ca diplomatia presedintelui ales Donald Trump ramane ambigua, el vrea in mod clar o "incalzire" a relatiilor cu Moscova, in urma tensiunilor cu administratia presedintelui Barack Obama, si indeamna totodata la o linie dura fata de China, mai ales in domeniul comercial.
"I think that's a fair assumption" - Rex Tillerson answer on whether Putin ordered hacking of US https://t.co/BWQzTSwhaB pic.twitter.com/zUSS9d28Qr
- BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 11, 2017