Topul celor mai religioase state americane

Joi, 29 Martie 2012, ora 23:46
6883 citiri
Topul celor mai religioase state americane

Mississippi este cel mai religios stat american si unul dintre cele opt state in care mai mult de jumatate din populatie este "foarte religioasa", este concluzia unei cercetari desfasurate in 2011 de Gallup. La celalalt capat al clasamentului se situeaza Vermont si New Hampshire, alaturi de Maine, Massachusetts, si Alaska, in care mai putin de 30% dintre rezidenti practica religia.

Statisticienii de la Gallup spun ca 40% dintre americani se considera foarte credinciosi.

Acest procent a rezultat in urma unui sondaj de opinie, in care respondentii au declarat ca religia are un rol important in viata lor de zi cu zi, ei participand aproape in fiecare saptamana la servicii religioase. Alti 32% dintre americani nu apartin niciunei religii, iar restul de 28% declara ca religia are un impact mediu asupra vietii lor.

Gradul de religiozitate difera de la stat la stat, extremele fiind jalonate de Mississippi in Sud si de Vermont in New England. 59% dintre locuitorii statului Mississippi sunt foarte religiosi, numai 11% afirmand ca nu apartin niciunei biserici. In acelasi timp, in Vermont, doar 23% se declara foarte religiosi, procentul majoritar de 58% apartinand celor non-religiosi.

In ansamblu, opt din cele 10 cele mai religioase state in 2011 sunt cele din Sud (Mississippi, Alabama, Louisiana, Arkansas, South Carolina, Tennessee, North Carolina, si Georgia). La polul opus, sase din cele 10 state mai putin religioase sunt in New England (Vermont, New Hampshire, Maine, Massachusetts, Connecticut, si Rhode Island) si inca patru in Vest (Alaska, Oregon, Nevada, si Washington).

Cultura locala influenteaza gradul de religiozitate

Cercetarile Gallup au aratat ca diferentele dintre state sunt date de cultura locala, iar nu de alte aspecte, cum ar fi cel rasial. De exemplu, in timp ce Mississippi are cel mai mare procent de persoane de culoare din cadrul SUA, stiut fiind ca afro-americanii sunt cei mai religiosi dintre toate rasele si grupurile etnice din America, albii din statul Magnolia sunt mult mai religiosi decat alti albi din alte state.

In acelasi sens, locuitorii din Vermont, care se considera catolici sau protestanti, sunt mai putin religiosi decat cei de aceeasi credinta din Sud. Pana la urma, se pare ca este vorba de particularitati locale, care tin de istoria statului respectiv si care influenteaza astfel raportarea la religie.

Religie si politica

In general, America ramane o natiune religioasa, in care mai mult de doua treimi dintre locuitori se declara religiosi, in diferite grade. Totodata, exista diferente majore intre state in privinta rolului pe care americanii in acorda religiei in viata lor.

Pe de alta parte, urmarind harta implicarii religioase, desenata de Gallup, se poate constata ca religia si politica merg mana in mana. Este foarte clar ca statele in care bisericile au un cuvant greu de spus voteaza cu republicanii, in timp ce altele mai putin religioase sunt mai apropiate de democrati.

Aceasta inseamna ca bataliile electorale cele mai grele, cum ar fi alegerile prezidentiale din acest an, se vor da in zonele in care alegatorii nu apartin in majoritate uneia dintre cele doua extreme, foarte religiosi sau deloc religiosi.

Ovidiu Albu

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com