Un caz de rapire desprins parca dintr-un film cu psihopati socheaza America

Sambata, 29 August 2009, ora 23:34
7496 citiri
Un caz de rapire desprins parca dintr-un film cu psihopati socheaza America
Foto: NBC

America descopera socata de cateva zile o familie desprinsa parca din filmele de groaza, intr-un caz de rapire a unui copil ce aminteste de austriacul Joseph Fritzl, numai ca acum povestea este complicata de aparitia sotiei-complice si de alte semne de intrebare care dau fiori.

Phillip Garrido si sotia sa, Nancy, vor raspunde in fata justitiei pentru 29 de capete de acuzare, fiind invinovatiti cu precadere ca au rapit-o in urma cu 18 ani pe Jaycee Lee Dugard, cand fata avea 11 ani, tinand-o captiva din 1991 in curtea din spatele casei.

Jaycee Dugard, astazi in varsta de 29 de ani, a fost gasita joi, dupa ce timp de 18 ani a stat sechestrata in casa sotilor Garrido, situata la 70 de kilometri est de San Francisco, la Antioch. Ea are doua fete, in varsta de 15 si respectiv 11 ani, al caror tata este Phillip Garrido.

Fiecare dintre sotii Garrido risca inchisoarea pe viata

In plus, Phillip Garrido ar putea fi si un criminal in serie. Politia a perchezitionat vineri casa acestuia, in cautarea de eventuale dovezi ale unor legaturi intre suspect si asasinarea, in anii '90, a zece prostituate.

Cotidianul Sacramento Bee a relatat ca politia a perchezitionat casa lui Garrido de la Antioch, in cadrul anchetei privind uciderea mai multor prostituate, crime comise in regiunea San Francisco si ramase neelucidate. Mai multe cadavre au fost descoperite in 1998 si 1999 intr-o zona industriala din apropierea locului unde muncea Garrido. Suspectul a fost deja interogat de politie si pe tema acestor asasinate.

Se considera nevinovati

Phillip Garrido, in varsta de 58 de ani, si sotia sa Nancy, in varsta de 54 de ani, au pledat "nevinovat" vineri, in fata justitiei, dupa ce au fost acuzati ca au rapit-o pe Jaycee Dugard in 1991 si au sechestrat-o timp de 18 ani in gradina casei lor de la Antioch. Alte capete de acuzare se refera la agresiune sexuala, viol, acte obscene fata de un minor.

Arestati de FBI dupa descoperirea lui Jaycee Dugard - rapita chiar de sub ochii tatalui ei vitreg, in 1991, in estul Californiei, cand iesea de la scoala - sotii Garrido au fost prezentati vineri in fata unui judecator din comitatul El Dorado. Sotii, cu catuse la maini si imbracati in combinezoane rosii, au spus ca se considera nevinovati si s-au intors in inchisoarea comitatului. O noua audiere a fost stabilita pentru 14 septembrie.

Phillip Garrido, aflat sub control judiciar pe viata, a mai facut inchisoare, fiind condamnat pentru viol si o rapire, fapte datand din 1971.

Descris de unul dintre fratii sai drept "nebun", iar de unii vecini drept fanatic religios care vroia sa-si creeze propria biserica, Garrido scria pe un blog ca are puterea mintala de a controla sunetele.

Intr-un interviu pentru un canal local de televiziune, imediat dupa arestarea sa, el a spus ca rapirea lui Jaycee Dugard in 1991 a fost "un lucru dezgustator" si a afirmat ca si-a schimbat viata dupa acest episod. In plus, si-a descris relatia cu victima ca fiind una "duioasa".

Tanara traia cu cele doua fiice ale ei intr-o locuinta mizera improvizata din corturi si custi, ascunse in spatele unui zid si a unei perdele de vegetatie, intr-un cartier muncitoresc din acest fost oras minier.

Tatal sau vitreg, Carl Probyn, a declarat vineri ca Jaycee si-a regasit mama, impreuna cu cele doua fete ale sale, si ca se simte vinovata de legaturile pe care le-a dezvoltat cu Garrido. Regasirea mama-fiica, organizata la o cina, a fost de scurta durata, pentru ca tanara era "nervoasa", iar cele doua fete ale sale nu erau obisnuite sa aiba lume in jurul lor, a explicat Probyn.

Cum a fost posibil?

Exista voci care se declara uimite ca tot acest calvar suportat de Jaycee a putut fi ignorat atat de mult timp. "Este un pic jenant sa fii acolo in tot acest timp si sa nu stii ce se intampla. Cum s-a putut petrece totul sub nasul nostru?", se intreaba Steve, un vecin al sotilor Garrido.

Insasi politia si-a facut mea culpa, recunoscand ca nu a putut-o salva pe tanara in 2006, cand autoritatile fusesera avertizate de o vecina ca in gradina lui Garrido par sa locuiasca persoane tinere in corturi. Insa politistul trimis la fata locului nu a intrat in casa si nu a inspectat gradina, a declarat seriful comitatului Contra Costa, care a spus ca aceasta greseala este "impardonabila".

Deznodamantul a intervenit dupa ce politia l-a controlat pe Garrido marti, in campusul Universitatii California, la Berkeley, in apropiere de San Francisco. Parea sa aiba un comportament suspect. Convocat miercuri de agentul care se ocupa de controlul sau judiciar, Garrido a venit insotit de cei doi copii, de sotia sa si de victima, pe care a prezentat-o ca fiind "Allissa".

Dupa verificarea unor informatii, autoritatile au descoperit ca "Allissa" era in realitate Jaycee Dugard.

Garrido, un psihopat viclean si manipulator

Cosmarul pe care Jaycee Dugard l-a suportat 18 ani a fost posibil, pentru ca Phillip Garrido era un delincvent sexual mai putin obisnuit, viclean, capabil sa manipuleze, capabil sa-si puna in practica fanatamsele fara stirea societatii, sunt de parere expertii.

"Acest barbat apartine unei varietati mai putin comune de delincventi sexuali", care, statistic, isi ucid victima in 72 de ore, afirma doctorul Gary Mears, neurolog si profesor la Universitatea Rockies a Colorado Springs, specializat in psihologie clinica.

"Apartine acelui tip de oameni capabili sa aiba doua fatete ale vietii, sa aiba resurse de a-si sechestra victimele intr-o temnita ducand in acelasi timp o viata normala", a explicat expertul fenomenul prin care Phillip Garrido, in varsta de 58 de ani, a reusit sa faca din Jaycee sclava sa sexuala timp de 18 ani.

"Acest barbat este dotat cu aptitudini sociale certe, pe de o parte, si cu o pulsiune sexuala incredibila, pe de alta parte, avand in acelasi timp mijloacele financiare (un loc de munca, o sotie, o casa) pentru a-si satisface devierile comportamentale", noteaza Mears.

Pe de alta parte, strategia de supravietuire a victimei poate lua mai multe forme.

"Sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste capacitatea de vindecare a acestei tinere. Ea va trebui sa urmeze un tratament de specialitate pentru a se reface in urma traumatismului si acest proces va fi lung", spune psihiatrul Alison Walls, profesor la Universitatea Rockies.

Un alt psihiatru, James McCracken, profesor la Universitatea California, este de parere ca "nu se poate subestima impactul pe care trebuie sa-l fi avut pierderea familiei, e ca si cum intrega sa familie ar fi murit". Adesea, pentru a descuraja un copil captiv sa se salveze, agresorul ameninta explicit sau nu ca va ucide victima sau pe membrii familiei acesteia. Sau ii face o spalare a creierului spunandu-i ca familia a renuntat sa o mai caute", spune specialistul.

Pentru a-si depasi disperarea si izolarea, prizoniera, care se pare ca nu a incercat sa evadeze, a putut recurge la toate armele de aparare psihologica ce ii stateau la dispozitie, mergand de la disociere la sindromul Stockholm, cand victima trece de partea celui care i-a facut rau.

"Pentru a supravietui, s-ar putea sa se fi disociat, sa fi devenit adica eterica, fara a fi prezenta mintal in corpul sau. S-a pus pe modul robot, pentru a putea trai de pe o zi pe alta si pentru a-si creste copiii. Ce le-a spus oare fetitelor ei, ca sa se simta in siguranta?", se intreaba Alison Walls.

"S-ar putea, de asemenea, sa-si fi pastrat mici insule de amintiri, pentru a-si pastra speranta", explica James McCracken.

Ca si alte victime, s-a resemnat ea oare intrand in jocul celui care a rapit-o? Adesea se petrece acest fenomen straniu, cand victima se identifica cu cel care a rapit-o, pentru ca este total dependenta de el", arata Walls. "De asemenea, s-ar putea cel putin ca ea sa fi pretins ca este prietena lui, pur si simplu pentru a primi hrana sau pentru a supravietui", adauga Walls.

Pe de alta parte, uimeste presupusa complicitate a sotiei, Nancy Garrido, in varsta de 54 de ani. "Adesea, aceste femei incurajeaza relatia cu victima, pentru ca ele insele nu mai vor sa aiba o relatie cu un astfel de sot", sugereaza Gary Mears.

Specialistul a evaluat psihologic sute de delincventi sexuali in cariera sa. "In mod bizar, nu se stie de ce, cei mai rai indivizi sunt si cei care primesc in inchisoare cele mai multe scrisori de dragoste", subliniaza expertul.

Phillip Garrido, pe blogul sau

Phillip Garrido avea si un site internet pe care afirma ca are puterea mentala de a controla sunetele. Blogul a atras sute de comentarii pline de ura sau obscene dupa ce s-a aflat ca sotii Garrido au tinut-o schestrata 18 ani pe Jaycee in corturi, in spatele casei, si, in plus, fata a dat nastere si celor doi copii al caror tata este Garrido.

In mesaje adesea incoerente, Phillip Garrido se lauda ca a primit de la Dumnezeu puterea de a controla sunetele si in special vocile numai prin forta mintii.

"Creatorul mi-a dat capacitatea de a vorbi in limba ingerilor pentru a lansa un apel la trezire, care va permite, in timpul sau, sa salut lumea intreaga", scrie Phillip Garrido in mesajul cel mai recent, datat 14 august. "Puteti fi martorii a ceea ce lumea crede imposibil", adauga el indicand o adresa electronica. "Nu uitati!", mai spune el.

Garrido, care scrie sub pseudonimul THEMANWHOSPOKEWITHHISMIND (omul care a vorbit cu spiritul sau), prezinta de asemenea ceea ce el afirma ca ar fi sase marturii ale capacitatilor sale. El da asigurari ca poate ajuta persoanele care aud voci "sa le opreasca si sa-si reexamineze gandurile inainte de a comite o actiune violenta indreptata impotriva lor sau a altora".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Phillip Garrido, #Jaycee Lee Dugard, #fetita rapita SUA , #America