Un condamnat la moarte din SUA, cobai pentru un nou tip de injectie letala

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 18:57
3870 citiri
Un condamnat la moarte din SUA, cobai pentru un nou tip de injectie letala
Foto: ohiodeathrow.blogspot.ro

Statul american Ohio va folosi in aceasta seara un nou amestec letal pe pielea unui detinut condamnat pentru omor si viol. Oponentii pedepsei cu moartea spun ca acest amestec i-ar putea provoca o agonie prelungita din cauza "lipsei de aer", inainte sa isi piarda cunostinta si sa moara.

Cu toate acestea, un judecator federal a hotarat sa se procedeze la executia lui Dennis McGuire deoarece ingrijorarile legate de acest amestec nu sunt suficiente pentru a o opri, scrie The Independent.

Ohio si alte state care permit pedeapsa cu moartea se straduiesc sa isi continue programul de executii, incercand sa inlocuiasca amestecul denumit pentobarbital, care nu se mai gaseste din cauza faptului ca firma daneza care il produce a interzis vanzarea substantelor catre inchisorile americane.

Uniunea Europeana a amenintat sa restrictioneze si vanzarile de Propofol, un anestezic folosit in spitale, in cazul in care Statele Unite ar intentiona sa il foloseasca pentru executii. Din cauza acestei situatii, in Wyoming, un senator republican a propus inlocuirea injectiei letale cu plutonul de executie.

Controversa a izbucnit si in statul Oklahoma, dupa organizarea executiei unui condamnat ale carui ultime cuvinte, inainte sa moara, au fost "Simt cum imi arde tot corpul".

Amestecul de doua substante folosit in Ohio, midazolam sedativ si hydromorfon, ar fi trebuit sa fie folosite anul trecut pe un alt condamnat, Ronald Phillips. Executia sa a fost amanata in ultimul minut din cauza disputei legate de dorinta sa de a-si dona organele.

Astfel ca McGuire, condamnat in 1989 pentru viol si injunghiere urmata de moartea victimei Joy Stewart, urmeaza sa devina cobai pentru acest amestec.

In apelurile trimise judecatorilor, avocatii apararii au spus ca "McGuire va trece prin experienta agoniei si a terorii provocate de foamea de aer in cele cinci minute in care se va chinui sa respire, dupa injectarea cu substanta fatala".

Dar, in decizia sa de luni, judecatorul Gregory Frost a spus ca nu vede nici un risc concret ca McGuire sa sufere vreo durere severa. Procurorul general al statului Ohio nu a negat insa ca executia s-ar putea sa ii produca un oarecare discomfort lui Mc Guire. "Nu ti se garanteaza o executie fara dureri", se arata intr-o declaratie a procurorului general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA condamnat cobai injectie letala, #Ohio executie injectie letala mcGuire, #Ohio substanta noua letala moarte , #America