Un nou set de sanctiuni pentru Rusia, decis inainte de Geneva? Anuntul facut de SUA

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 11:39
3863 citiri
Un nou set de sanctiuni pentru Rusia, decis inainte de Geneva? Anuntul facut de SUA
Foto: EPA

Administratia Obama a informat fondurile de investitii americane saptamana trecuta ca planuieste instituirea unui nou set de sanctiuni impotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.

Oficiali ai Trezoreriei SUA si ai Consiliului National de Securitate s-au intalnit la Washington cu directori ai fondurilor mutuale si ai fondurilor de investiti americane, potrivit unei informatii furnizate de unul dintre participanti. Ei au vrut sa transmita mesajul ca noi sanctiuni urmeaza sa fie aplicate Rusiei si ca investitorii, daca sunt preocupati de impactul acestora, ar trebui sa aiba in vedere acest risc, conform Bloomberg.

Intalnirea, tinuta cu o saptamana inaintea discutiilor de la Geneva cu Rusia, i-a lasat pe investitorii chemati intr-o stare de nedumerire, pentru ca nu e clar daca administratia americana are cu adevarat de gand sa aplice sanctiunile sau doar incearca sa declanseze iesirea acestor fonduri de pe piata ruseasca prin vanzarea operatiunilor detinute acolo.

Mai multi fosti oficiali din administratia americana au mai declarat ca fortarea iesirii Rusiei de pe piata financiara internationala este singurul instrument puternic de presiune pe care il are SUA la dispozitie pentru a impiedica amplificarea crizei dintre Rusia si Ucraina.

Moment istoric: S-a ajuns la un consens in cazul Ucrainei

"O multime de companii care se ocupa cu achizitionarea de actiuni si-au oprit expunerea pe piata ruseasca", a declarat Jack Deino, presedintele Invesco Ltd., o astfel de companie de investitii pe pietele emergente, cu sediul in Atlanta.

Discutiile de la Geneva dintre SUA, UE, Ucraina si Rusia s-au incheiat joi cu un acord, dupa ce presedintele Vladimir Putin a declarat ca spera ca nu va fi nevoit sa mai trimita trupele in Ucraina. Imediat actiunile companiilor de pe pietele emergente au crescut, la fel si cursul la care este tranzactionata rubla.

Dupa conferinta, Secretarul de Stat american John Kerry a declarat ca e nevoie de rezultate in urmatoarele zile, sau Rusia va fi supusa sanctiunilor.

"Daca nu vom fi in stare sa vedem un progres al eforturilor care se fac acum, daca nu vom fi in stare sa implementam principiile acestui acord chiar in acest weekend, atunci nu vom avea alta optiune decat sa impunem costuri noi pentru Rusia", a declarat Kerry.

Investitorii internationali au inceput sa vanda achizitiile de pe piata rusa, cauzand caderea rublei cu 7,3% in acest an fata de dolar, iar bursa ruseasca a scazut cu 12%.

Un alt oficial american, care a dorit sa nu i se dezvaluie identitatea, a declarat ca nu li s-a cerut companiilor americane sa nu mai investeasca in Rusia. El a sustinut ca Trezoreria si Departamentul pentru Comert al Guvernului SUA discuta frecvent cu comunitatea de afaceri pentru a explica unele actiuni si anunta sefii companiilor dupa ce anunta sanctiuni.

Potrivit acordului de la Geneva, tuturor grupurilor inarmate li se va cere sa depuna armele, cladirile ocupate vor trebui lasate autoritatilor, iar pietele publice ocupate vor fi eliberate.

De asemenea, tututor protestatrilor li se va garanta amnistia pentru faptele comise. Toate aceste masuri vor fi supravegheate de o misiune a OSCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA trezorerie sanctiuni Rusia Ucraina, #SUA sanctiuni economice Rusia, #SUA sanctiuni economice fonduri investitii , #America