USAID este cu ochii pe Romania si critica Guvernul: Oricine considera societatea civila drept inamic este fie prost informat, fie rau intentionat

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 18:17
3265 citiri
USAID este cu ochii pe Romania si critica Guvernul: Oricine considera societatea civila drept inamic este fie prost informat, fie rau intentionat
Foto: USAID

Sustenabilitatea organizatiilor societatii civile (OSC) s-a degradat in 2017, cu inrautatiri pe aproape toate dimensiunile, fiind adoptate noi politici fiscale care limiteaza posibilitatile organizatiilor de a accesa fonduri, potrivit Indexului sustenabilitatii OSC 2017 in ceea ce priveste Romania, relizat de USAID, care a fost prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa.

"Atitudinea Guvernului fata de societatea civila, precum si acoperirea media, au perpetuat o perceptie negativa a OSC ca agenti straini care actioneaza contra intereselor nationale. Aceasta a dus la o scadere a increderii publice, precum si la relatii mai reci intre OSC si autoritatile publice de la toate nivelurile.

Eficacitatea demersurilor de advocacy s-a redus si ea in urma practicii frecvente a organizarii de consultari publice doar de forma, in timp ce oficiali ai statului au amenintat protestatarii pasnici.

La finele anului erau in asteptare mai multe schimbari ale legislatiei sectorului, schimbari care ar reduce serios operatiunile organizatiilor si ar descuraja inregistrarea unor alte astfel de entitati. In plus, noi prevederi fiscale au limitat abilitatea organizatiilor de a accesa fonduri, agravand problemele iscate de peisajul deja sarac al finantatorilor institutionali", releva documentul citat referitor la Romania.

Indexul Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile pentru Europa Centrala si de Est si Eurasia, elaborat de US Agency for International Development (USAID), in parteneriat cu FHI 360, International Center for Not-for-Profit Law (ICNL) si un partener de implementare in fiecare tara participanta, urmareste evolutiile si identifica tendintele sectorului neguvernamental din 24 de tari din regiune. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este partenerul local de implementare pentru Romania.

"Cadrul legal care determina functionarea societatii civile s-a deteriorat in 2017. Au fost adoptate noi politici fiscale care limiteaza posibilitatile organizatiilor de a accesa fonduri. La finele anului trecut erau in circuit de adoptare schimbari legislative majore care descurajeaza inregistrarea si functionarea ONG. In plus, au existat amenintari ale protestatarilor de catre reprezentanti ai statului (...) Capacitatea organizationala a OSC s-a redus in 2017, in principal din cauza eforturilor insuficiente ale organizatiilor de a isi cultiva grupuri tinta fidele, a schimbarilor legislative care descurajeaza angajarea part-time, precum si a fluctuatiei mari a personalului", mentioneaza Indexul.

Conform sursei citate, sustenabilitatea financiara a OSC s-a deteriorat in 2017, ca efect al accesului redus la programe mari de finantare, in combinatie cu fondurile limitate din bugetele publice, locale, nationale sau internationale. In plus, unele modificari legislative au redus si ele optiunile OSC de a-si asigura sustenabilitatea financiara.

"Capacitatea de advocacy s-a redus pe parcursul anului, drept consecinta a relatiilor deteriorate cu guvernantii si a ineficientei induse de aceasta situatie la nivelul campaniilor OSC. In plus, guvernul a utilizat din ce in ce mai mult ordonantele de urgenta pentru a adopta politici fara a le supune consultarii publice", se arata in Index.

Acesta stipuleaza ca furnizarea de servicii de catre OSC a incetinit in 2017, printre cauze fiind mentionate si reduceri de personal, resurse financiare limitate, schimbari legislative.

"Infrastructura ce sustine sectorul societatii civile a ramas la acelasi nivel in 2017", se mai arata in Index legat de Romania.

Conform FDSC, cinci tari - Azerbaidjan, Ungaria, Letonia, Polonia si Romania - au raportat o scadere globala a sustenabilitatii sectorului neguvernamental, in timp ce sase - Albania, Armenia, Moldova, Rusia, Slovenia si Ucraina - au raportat imbunatatiri. In ceea ce priveste Romania, scorul de tara se inrautateste, de la 3.5 in anul precedent, la 3.6.

Andrei Pop, director de program la FDSC, a precizat ca Romania se situeaza in acest Index pe locul 11 din 24, coborand o pozitie raportat la cea ocupata in precedentul Index.

"Statele Unite recunosc dificultatile cu care va confruntati. Recunoastem ca dificultatile cu care va confruntati au crescut. Recunoastem importanta a ceea ce faceti, pentru tara dumneavoastra si pentru societatea dumneavoastra", a declarat Preston Savarese, atasat politic la Ambasada SUA in Romania.

El a spus ca SUA sprijina societatea civila, deoarece sunt de parere ca o participare activa a cetatenilor, ca indivizi sau ca grupuri, este necesara pentru o democratie functionala.

"Produsele secundare ale unei societati civile active - constiinta sociala, angajarea activa in procesul de guvernare, voluntariatul - sunt esentiale pentru o societate sanatoasa si in cele din urma pentru promovarea demnitatii umane", a declarat oficialul Ambasadei SUA in Romania.

El a afirmat ca oricine considera societatea civila drept inamic este fie prost informat, fie rau intentionat.

Preston Savarese a mentionat ca in ultimii doi ani colaborarea cu societatea civila a vizat proiecte ce sprijina mai multe aspecte, printre care se numara si democratia, transparenta, respectarea drepturilor omului.

"In acest an si anul trecut am reusit sa sustinem astfel de proiecte prin granturi in valoare totala de aproximativ 450.000 de dolari. Acest sprijin va continua indiferent de schimbarile politice din Statele Unite", a declarat oficialul Ambasadei SUA.

Potrivit acestuia, Statele Unite sprijina societatea civila, aratand ca state care sunt rezistente, democratice si pasnice constitutie aliati si parteneri comerciali puternici si contribuie pozitiv la prosperitatea si securitatea globala.

USAID, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, fondata de John F. Kennedy in 1961, este o agentie independenta a Guvernului SUA, care se ocupa de consolidarea democratiilor de peste hotare, dezvoltare economica si gestionarea ajutoarelor pentru organizatiile societatii civile din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#USAID raport Romania, #indice USAID Romania 2018 , #America