VIDEO Caravana celor 9.000 de migranti din Honduras, oprita de politia din Guatemala cu gaze lacrimogene si bastoane

Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 09:46
2981 citiri
VIDEO Caravana celor 9.000 de migranti din Honduras, oprita de politia din Guatemala cu gaze lacrimogene si bastoane
Foto: Hepta

Incidente violente au avut loc in Guatemala. Armata s-a pus in calea a aproape 9.000 de migranti din Honduras, porniti pe jos spre Statele Unite.

Ei au fost intampinati cu gaze lacrimogene si bastoane Scenele s-au derulat in apropierea granitei. Militarii au blocat circulatia pe o autostrada ca sa tina pe loc oamenii care se indreptau spre nordul tarii, dupa ce au fortat in masa trecerea frontierei.

Soldatii inarmati cu scuturi si bate au fost coplesiti in prima instanta, dar, in cele din urma, multimea a fost oprita.

Televiziunile si social media au aratat cum circa 6.000 de migranti ajunsi in orasul guatemalez Vado Hondo, la circa 50 km de granita, incearca sa sparga cordonul fortelor de securitate, care riposteaza.

Postul de televiziune mexican TV Azteca a relatat ca peste 9.000 de migranti din Honduras au intrat in Guatemala pe la punctul de frontiera El Florido, incepand de vineri seara.

Un responsabil al politiei guatemaleze a indicat ca s-a decis deschiderea granitei data fiind prezenta in caravana a numeroase familii cu copii.

Pe de alta parte, autoritatile guatemaleze anuntasera deja ca migrantii au obligatia de a prezenta documente de identitate valabile, precum si un test PCR negativ pentru noul coronavirus.

Duminica, o purtatoare de cuvant a Ministerului guatemalez al Sanatatii a afirmat ca 21 de persoane dintr-un grup de migranti au fost depistate pozitive la noul coronavirus la controalele sanitare si urmeaza sa fie plasate in carantina in Guatemala, inainte de a fi retrimise in tara.

Caravanele

Participantii la caravana incearca sa scape de violente si saracie, precum si de urmarile celor doua recente uragane devastatoare din Honduras si intentioneaza sa ajunga in SUA, potrivit presei.

Si Mexicul a intarit dispozitivele de supraveghere a granitei cu Guatemala, in statul Chiapas.

Din octombrie 2018, peste 12 caravane de migranti au plecat din Honduras, dar au fost oprite de miile de trupe americane mobilizate la frontiera de sud a SUA, cu Mexicul.

Desi multi spera ca noul presedinte al SUA Joe Biden va relaxa politica migratorie, Washingtonul le-a adresat deja un avertisment migrantilor.

"Nu va pierdeti timpul si banii si nu va riscati securitatea si sanatatea", a declarat joi Mark A.Morgan, responsabil al Agentiei SUA pentru vami si protectia granitelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#honduras migranti, #migranti guatemala, #honduras sua , #America