Washington Post: SUA ar putea "vinde" R. Moldova si Georgia rusilor

Sambata, 15 Mai 2010, ora 14:55
5107 citiri
Washington Post: SUA ar putea "vinde" R. Moldova si Georgia rusilor
Foto: Arhiva

Administratia Obama se concentreaza pe refacerea relatiilor cu Rusia, ignorand celelalte state din regiune, si ar putea "vinde" R. Moldova si Georgia rusilor, comenteaza in Washington Post un oficial al fostei administratii Bush.

"Administratia Obama pare sa se fi orientat catre o abordare "numai Rusia", ignorand si chiar abandonand alte state din regiune. Cel mai clar exemplu este unul de saptamana aceasta. Intr-un mesaj pentru Congres, Barack Obama a declarat ca 'situatia din Georgia nu trebuie sa mai fie considerata un obstacol in analizarea' de catre Congres a pactului de cooperare nucleara cu Rusia.

Administratia Bush a semnat acest acord in mai 2008, dar l-a retras din atentia Congresului patru luni mai tarziu, stiind ca va fi respins, din cauza invadarii Georgiei de catre Rusia in august 2008. Fortele ruse continua sa ocupe zonele separatiste din Georgia, incalcand acordul de incetare a focului. De asemenea, construiesc baze in regiunile Abhazia si Osetia de Sud, pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente. Situatia este in continuare tensionata si poate exploda in orice moment", explica David J. Kramer, expert in Marshall Fund si fost oficial din departamentul pentru Europa si Eurasia in fosta administratie Bush.

Declarand atat de clar ca situatia din Georgia nu mai este un obstacol, administratia Obama ii abandoneaza pe georgieni si da aprobare Moscovei pentru ca aceasta sa continue atitudinea provocatoare la granitele sale, considera expertul.

"Interesul SUA in revigorarea Tratatului fortelor conventionale in Europa, din care Rusia si-a suspendat participarea la sfarsitul lui 2007, trezeste ingrijorari similare. In pofida eforturilor administratiei Bush pe langa aliti NATO si alti semnatari ai tratatului de a raspunde preocuparilor ruse, Moscova a refuzat sa respecte angajamentele de la Istanbul din 1999, prin care Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage fortele din Georgia si R. Moldova.

Aceste tari nu si-au dat permisiunea pentru ca Rusia sa fie prezenta in teritoriul lor, dar problema s-a acutizat dupa conflictul ruso-georgian. Rusia ramasese cu doar o baza, Gudauta, din care ar fi trebuit sa se retraga, dar acum are mult mai multi militari si arme in teritoriul Georgiei, iar trupele ruse sunt in continuare prezente si in R. Moldova".

"Oare, pentru a scapa de chestiunile sensibile din agenda sa cu Moscova, administratia Obama va vinde Georgia si R. Moldova, nemainsistand ca Rusia sa isi retraga militarii din cele doua tari? Sau va face lucrul care se impune, a-si folosi eforturile de revigorare a Tratatului fortelor conventionale ca mecanism de facilitare a eventualei retrageri ruse din Georgia si R. Moldova?", se intreaba fostul oficial.

"Prin neglijarea statelor din regiune, cu exceptia Rusiei, administratia Obama cedeaza Moscovei o sfera de influenta. Obama s-a intalnit si a discutat cu Dmitri Medvedev de mai multe ori decat cu oricare alt lider", spune Kramer, in incheiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, 22 aprilie, că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat deja între el și Cristian Popescu Piedone, primii clasați, în contextul în...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#relatii SUA Rusia, #Moldova conflict transnistrean, #Georgia Rusia conflict , #America