Zborul istoric pe Marte al elicopterului Ingenuity, amanat din cauza unei defectiuni

Sambata, 10 Aprilie 2021, ora 22:24
3038 citiri
Zborul istoric pe Marte al elicopterului Ingenuity, amanat din cauza unei defectiuni
MIsiunea NASA se amana FOTO: Facebook

Decolarea elicopterului Ingenuity Mars din craterul Jezero de pe Marte, care ar urma sa fie prima incercare de zbor propulsat pe alta planeta, a fost reprogramat+ "pentru nu mai devreme de 14 aprilie", a anuntat sambata Laboratorul de Propulsie al NASA (JPL), transmite EFE.

Desi decolarea era prevazuta initial pentru duminica, 11 aprilie, agentia spatiala americana a anuntat amanarea sa, intr-un comunicat.

"Pe baza datelor provenite de la elicopterul Ingenuity Mars care au sosit vineri noaptea, NASA a decis sa reprogrameze primul zbor experimental al elicopterului Ingenuity Mars Helicopter pana nu mai devreme de 14 aprilie", a anuntat JPL, cu sediul in California si care se ocupa de acest proiect care a fost comparat cu reusita fratilor Wright, inventatorii si pionierii aviatiei.

NASA testeaza primul zbor al unui vehicul motorizat pe o alta planeta. Elicopterul Ingenuity ar putea decola pe Marte

Potrivit comunicatului, in timpul unui test la viteza mare al rotoarelor, efectuat vineri, s-a produs o defectiune.

"Elicopterul este in siguranta si in stare buna si a comunicat catre Pamant datele complete de telemetrie", potrivit comunicatului citat.

VIDEO Roverul Perseverance a transmis noi sunete de pe Marte. Ce inregistrare a ajuns pe Pamant

Agentia spatiala americana prevazuse ca Ingenuity Mars sa decoleze in aceasta duminica la 12:30 p.m., "ora solara locala de pe Marte" (10.54 p.m. EST, ora standard estica).

"Echipa elicopterului analizeaza telemetria pentru a diagnostica si intelege problema. Dupa aceasta, vor reprograma testul cat mai repede", a mai mentionat JPL.

Ingenuity, care cantareste 1,8 kilograme si este de dimensiunile unei mingii de fotbal, are instalate camere si microfon incorporat pentru a inregistra zborul.

#NASA misiune Marte, #zbor, #amanat, #elicopter, #Perseverance , #America