A început construcția Neom, orașul din Arabia Saudită unic în lume, fără mașini și străzi VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 23:30
223572 citiri
A început construcția Neom, orașul din Arabia Saudită unic în lume, fără mașini și străzi VIDEO

Arabia Saudită a început construcția unui mega-oraș, investiție cu o valoare estimată la 500 miliarde dolari.

Neom este construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Autoritățile estimează că primele persoane se vor putea muta începând cu anul 2024, scrie apix.ro.

Orașul ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării, actele normative urmând a intra în vigoare din 2022. Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“.

Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași. O comparație relevantă este cu regiunea de nord-est a României care are o suprafață de circa 36.000 kmp. Va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali, și, în același timp, cu munți de 2.500 metri.

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpotească peste un milion de oameni care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula. În schimb, inițiatorii spun că nicio călătorie în „The Line” nu va fi mai lungă de 20 minute.

Unul dintre obiectivele proiectului este ca întregul oraș să fie alimentat cu energie 100% regenerabilă: oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil. Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Citeste si:
Monica Davidescu, detalii intime despre căsnicia cu Aurelian Temișan: ”Să-mi dai cei 5.000 de dolari înapoi!”
Monica Davidescu, detalii intime despre căsnicia cu Aurelian Temișan: ”Să-mi dai cei 5.000 de dolari înapoi!”
Actrița Monica Davidescu și cântărețul Aurelian Temișan (ambii în vârstă de 49 de ani) formează unul dintre cele mai solide cupluri din showbiz-ul românesc. Într-un recent interviu...
Banca centrală a Turciei, măsuri disperate pentru susținerea lirei
Banca centrală a Turciei, măsuri disperate pentru susținerea lirei
La câteva minute înainte ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să denunţe încă o dată nivelul ridicat al dobânzilor, banca centrală a Turciei a anunţat miercuri, 1 decembrie, că vinde...