Razboiul rece Iran-Arabia Saudita rupe harta Orientului Mijlociu

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 11:06
4397 citiri
Razboiul rece Iran-Arabia Saudita rupe harta Orientului Mijlociu
Foto: Hepta.ro

Executarea liderului religios siit - seicul Nimr al-Nimr - de catre Arabia Saudita a declansat, asa cum se asteptau analistii, o reactie in lant care poate modifica ecuatia si asa complexa din Orientul Mijlociu.

Reactia Iranului (siit) a fost urmata de contrareactia Arabiei Saudite si a aliatilor sai suniti, care au anuntat luni ruperea relatiilor diplomatice cu Teheranul. Bahrain, Emiratele Arabe si Sudanul sunt doar primele state, dintr-o lista care s-ar putea extinde, care au anuntat luni ruperea relatiilor cu Iranul.

Reactia Rusiei, dupa incendierea ambasadei Arabiei Saudite

Inca dinainte de noul razboi rece dintre Rusia si SUA, in Orientul Mijlociu s-au succedat etapele cu tensiuni in crestere ale unui razboi regional intre Iran si Arabia Saudita care are potentialul de a schimba in 2016 harta geopolitica si geostrategica a Orientului Mijlociu cu efecte pana in Afganistan.

Ruperea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran, la initiativa Riadului, dupa executarea unui proeminent cleric siit saudit si incendierea ambasadei saudite de la Teheran, oricat de radicala ar parea miscarea, nu este decat inca un grad care se adauga la temperatura in crestere din relatiile celor doua state cu ambitii hegemonice.

Orientul Mijlociu, in clocot: Arabia Saudita ameninta ca va reactiona la "agresiunea iraniana"

In plus, executarea lui Sheikh Nimr, un lider religios respectat de siitii sauditi si nu numai, de catre o monarhie sunita, adanceste si mai puternic conflictul, cu accente tot mai violente in ultima vreme, dintre suniti si siiti in Orientul Mijlociu.

Nu este exclus ca ruptura dintre Arabia Saudita si Iran sa se extinda si la alte state arabe, in special la cele din zona Golfului, mai ales ca si Bahrainul, Emiratele Arabe si Sudanul au rupt relatiile diplomatice cu Iranul, in semn de solidaritate cu Riadul.

Orientul Mijlociu fierbe: Arabia Saudita intrerupe si legaturile aeriene cu Teheranul, ONU reactioneaza

Orientul Mijlociu fierbe: SUA, mesaj pentru Arabia Saudita si Iran

Atat Iranul, cat si Arabia Saudita sunt mari producatori de petrol, insa mai niciodata nu au fost de acord in ce priveste politicile privind preturile. Mai mult, in prezent Iranul asteapta ridicarea sanctiunilor economice si este dispus sa vanda mult si ieftin ca sa-si redreseze economia.

Asta complica lucrurile pentru o Arabie Saudita profund afectata economic de pretul scazut al petrolului si de un deficit anuntat de 87 de miliarde dolari, dar si de costurile razboiului Riadului in Yemen, impotriva rebelilor huti, care se ridica la 6 miliarde de dolari pe luna.

Citeste mai departe despre Reactie in lant dupa executarea seicului al-Nimr - Razboiul rece Iran - Arabia Saudita rupe harta Orientului Mijlociu pe Curs de Guvernare

Citește și:
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...
Ministrul Energiei, sfaturi pentru românii îngrijorați că vor face frigul la iarnă: ”Eu în casă stau îmbrăcat în blugi indiferent de anotimp”
Ministrul Energiei, sfaturi pentru românii îngrijorați că vor face frigul la iarnă: ”Eu în casă stau îmbrăcat în blugi indiferent de anotimp”
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a transmis un mesaj încurajator românilor care sunt îngrijorați că vor tremura de frig în case la iarnă și că vor plăti facturi uriașe la gaz și...