Reactii internationale impartite dupa recunoasterea mortii lui Khashoggi de catre Arabia Saudita

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 20:22
8528 citiri
Reactii internationale impartite dupa recunoasterea mortii lui Khashoggi de catre Arabia Saudita

Arabia Saudita a recunoscut in noaptea de vineri spre sambata moartea lui Jamal Khashoggi (foto) pe 2 octombrie, in consulatul sau de la Istanbul, dar a negat orice implicare directa a regatului, relateaza Reuters, care prezinta principalele reactii internationale fata de aceasta noua intorsatura intr-un caz cu repercusiuni in intreaga lume.

Potrivit versiunii Riadului, jurnalistul si opozantul saudit a murit in urma unei incaierari, care s-a terminat rau, cu peroane cu care s-a intalnit in misiunea diplomatica.

Donald Trump a catalogat credibila explicatia data de Riad cu privire la moartea jurnalistului, care traia de un an in Statele Unite si colabora cu regularitate cu ziarul american The Washington Post. (WP).

Presedintele american a salutat un "prim pas bun", dar a apreciat ca faptele sunt inacceptabile.

Locatarul Casei Albe, asupra caruia numerosi congresmeni - atat republicani, cat si democrati - exercita presiuni, cerand masuri dure contra Arabiei Saudite, a repetat insa ca impunerea unor eventuale sanctiuni Riadului ar dauna contractelor in domeniul inarmarii, in valoare de miliarde de dolari, intre cele doua tari.

Numerosi congresmeni s-au declarat putin convinsi de explicatiile prezentate de Riad.

"As spune ca sunt sceptic fata de noua versiune saudita, un eufemism", a declarat senatorul republican Lindsey Graham.

Marea Britanie a anuntat ca examineaza "informatiile saudite si cum sa reactioneze in urma lor". "Asa cum a spus secretarul Foreign Office, acesta a fost un act teribil, iar cei responsabili trebuie sa dea socoteala", a subliniat Ministerul britanic de Externe intr-un comunicat.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat sambata "cu forta" moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi si considera insuficiente informatiile despre circumstantele decesului acestuia prezentate de autoritatile saudite.

"Condamnam acest act cu toata forta noastra", a declarat Angela Merkel, citata intr-un comunicat pe care l-a semnat impreuna cu ministrul sau de Externe Heiko Maas.

"Asteptam tranparenta din partea Arabiei Saudite cu privire la circumstantele decesului (jurnalistului) (...) . Informatiile disponibile despre evenimentele de la consulatul din Istanbul sunt insuficiente".

Angela Merkel isi exprima "simpatia profunda" fata de familia victimei si apreciaza ca cei vinovati de moartea acestuia trebuie sa dea socoteala.

In Olanda, premierul Mark Rutte a cerut investigatii suplimentare.

"Incertitudinea ramane cu privire la multe lucruri. Ce s-a intamplat? Cum a murit? Cine este de vina? Doresc ca toate faptele pertinente sa fie clarificate cat mai rapid posibil", le-a spus seful Guvernului olandez unor jurnalisti, la Copenhaga. "Este necesara o ancheta aprofundata".

Australia a anuntat ca se retrage de la conferinta internationala dedicata investitiilor, programata in perioada 23-25 octombrie la Riad, "in lumina acestei noi informatii".

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat "profund tulburat" si a indemnat la o ancheta "aprofundata si transparenta", o solicitare sustinuta de Guvernul Spaniei, care s-a declarat "consternat" de informatiile furnizate de Riad.

Amnesty International a apreciat, intr-un comunicat, ca versiunea Arabiei Saudite nu este "demna de incredere" si reprezinta un nou "punct slab" in bilantul tarii in domeniul drepturilor omului.

Organizatia cere ca autoritatile saudite sa predea corpul lui Khashoggi pentru a fi supus unei autopsii si ca ONU sa efectueze o ancheta independenta, "singura garantie impotriva a ceeea ce pare tot mai mult o tentativa saudita de a ascunde circumstantele asasinarii lui Khashoggi si impotriva altor tari de a ascunde acest caz sub pres, cu scopul de a pastra contracte profitabile de inarmare si alte relatii de afaceri cu Riadul".

"Acest inspaimantator asasinat in interiorul unui consulat arata ca o executie extrajudiciara", conchide Amnesty.

Reporters sans frontieres (RSF) a indemnat la boicotarea conferintei economice a Riadului si la suspendarea relatiilor comerciale cu Arabia Saudita.

"Noua versiune oficiala are evident ca obiectiv sa ascunda esentialul, adica faptul ca a fost comisa o crima odioasa a unui jurnalist la ordinul unui comanditar de stat", a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF, citat intr-un comunicat.

"Orice slabire a presiunii si orice politica de compromis ar insemna sa se acorde un 'permis de a ucide' unor regimuri despotice, in frunte cu cel de la Riad".

Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au felicitat de "directivele si hotararile regelui Salman al Arabiei" in acest caz.

Bahrainul a salutat de asemenea deciziile monarhului.

"Arabia Saudita va ramane un stat al dreptatii, valorilor si principiilor", au declarat autoritatile din Bahrain intr-un comunicat citat de postul saudit Al Arabiya.

Guvernul din Yemen, sustinut de Arabia Saudita contra rebeliunii huthie, s-a aliniat acestor pozitii.

Egiptul a salutat actiunile "curajoase" si "hotaratoare" ale regelui Salman, "conforme abordarii majestatii sale, care respecta principiile de drept si aplicarea unei justitii eficiente", apreciaza Ministerul egiptean de Externe intr-un comunicat.

Cairo a prezentat condoleante familiei jurnalistului si s-a declarat convins ca ancheta va permite scoaterea la lumina a adevarului.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...