Reportaj CNN in orasul clericului siit a carui executie a declansat cea mai noua criza din Orientul Mijlociu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 17:01
3125 citiri
Reportaj CNN in orasul clericului siit a carui executie a declansat cea mai noua criza din Orientul Mijlociu
Foto: Hepta.ro

O vizita rapida in orasul clericului saudit siit executat recent de Arabia Saudita releva ampla diviziune intre guvernarea sunnita si minoritatea siita a tarii.

O echipa a jurnalistului CNN Nic Robertson a patruns pentru prima data in Awamia, localitatea in care a trait seicul Nimr al-Nimr. Orasul cu doar 25.000 de locuitori devenit epicentrul furiei minoritatii siite din Arabia Saudita.

Cleric siit executat in Arabia Saudita: Iranul fierbe si cere razbunare (Foto)

Colonelul care a dus echipa de jurnalisti in Awamia, intr-un convoi de vehicule blindate, si-a exprimat nedumerirea ca nu au fost inca atacati. Awamia este, probabil, cel mai periculos oras din Arabia Saudita si jurnalistii au dus multa munca de convingere pentru a primi permisiunea de a patrunde in orasul siit.

Li s-a propus sa mearga in orasele siite invecinate - si au si mers acolo, insa in afara de cateva steaguri cu insemne religioase nu au gasit nimic deosebit.

In cele din urma, oficialii de la Riyadh le-au permis sa mearga in Awamia, dar numai in masinile blindate ale politiei. Tot orasul stia de venirea jurnalistilor si la cateva minute dupa sosirea lor, pe Internet era deja postata o inregistrare video a convoiului.

Iranul interzice toate produsele provenind din Arabia Saudita

Ajunsi in oras, s-au intalnit cu fratele lui al-Nimr. Un alt frate al clericului a mers chiar in paralel cu convoiul si a facut semnul victoriei, zambind larg. Dincolo de zambete insa, fratele lui al-Nimr s-a declarat maniat ca Guvernul a insistat ca jurnalistii sa mearga intr-un convoi blindat. Aceasta este o insulta si arunca o lumina inselatoare asupra orasului, a spus el.

Conflictul Arabia Saudita - Iran: Cu cine tin statele lumii si cine este mediatorul

O alta suparare a sa este ca fratele sau zace intr-un mormant sapat intr-un loc ce nu a fost dezvaluit. Ramasitele clericului nu au fost inapoiate familiei, s-a plans acesta.

Traducatorul barbatului a spus ca tensiunile din oras au inceput in 1996, cand s-au declansat disputele pe teren intre compania petroliera de stat Aramco si localnici. Guvernul sustine ca tensiunile s-au nascut in 2006, cand localnicii au iesit pe strazi in sprijinul gruparii Hezbollah, atacata de Israel in Liban.

Fiecare parte are propria poveste insa, conchid jurnalistii, diviziunea religioasa dintre orasul siit si elita conducatoare sunnita a depasit faza in care mai poate fi solutionata politic, asa cum sustine fratele clericului executat.

In oras, excavatoarele sapa santuri lungi care rup localitatea de restul tarii. Un politist a marturisit ca principala sa sarcina este sa umple la loc santurile, pentru a reconecta orasul.

La cateva ore dupa plecarea jurnalistilor, in oras s-au declansat explozii puternice si schimburi de arma, exact asa cum le spusese colonelul ca se intampla.

Iranul acuza ca Arabia Saudita a bombardat zone adiacente ambasadei sale din Yemen

Cea mai noua criza din Orientul Mijlociu a inceput dupa ce Arabia Saudita a executat 47 de persoane suspecte de terorism, printre care si clericul saudit siit Nimr al-Nimr, importanta personalitate din opozitie. Decapitarea acestuia a infuriat Iranul. Protestatarii au dat foc ambasadei saudite la Teheran, ceea ce a facut Arabia Saudita sa expulzeze diplomatii iranieni si sa puna capat relatiilor diplomatice cu Iranul.

Mai mult, autoritatile saudite au decis sa rupa relatiile comerciale si au anulat toate zborurile spre si dinspre Iran. Cetatenilor sauditi le e interzis sa calatoreasca in Iran insa pelerinii iranieni vor fi in continuare bineveniti la Mecca si Medina.

Exemplul Arabiei Saudite a fost urmat de mai multe state aliate din regiune, care au sistat sau redus relatiile diplomatice cu Iranul. Occidentul si ONU au condamnat executiile si au facut apel la calm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Arabia Saudita executie cleric siit, #tensiuni Iran Arabia Saudita , #Arabia Saudita