Atac de Ziua Frantei la Nisa: Liderii lumii sunt socati - "Astazi, mai mult ca niciodata, suntem toti francezi"

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 13:08
2386 citiri
Atac de Ziua Frantei la Nisa: Liderii lumii sunt socati - "Astazi, mai mult ca niciodata, suntem toti francezi"
Foto: Pixabay

Lideri politici din lumea intreaga au reactionat in urma atacului de la Nisa si si-au exprimat solidaritatea cu poporul francez.

"Republica franceza va dainui", "Traiasca Franta" si "Astazi, mai mult ca niciodata, suntem toti francezi" sunt cateva dintre mesajele de incurajare pentru tara greu incercata, care a suferit un doilea masacru in mai putin de un an.

Presedintele american, Barack Obama, a condamnat atacul "oribil" si a anuntat ca a cerut echipei sale sa sprijine autoritatile franceze in ancheta.

"Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre familiile si apropiatii celor ucisi si speram ca ranitii sa se recupereze complet. (...) Suntem solidari si parteneri ai Frantei, cel mai vechi aliat al nostru, alaturi de care vom fi pentru a raspunde si a se recupera dupa acest atac.

In aceasta Zi a Frantei ni se aminteste de extraordinara rezistenta si de valorile democratice care au facut din Franta o sursa de inspiratie pentru intreaga lume si stim ca Republica franceza va dainui mult timp dupa aceasta pierdere tragica si devastatoare", se arata in mesajul presedintelui pe site-ul Casei Albe.

Si potentialii candidati la presedintia SUA au reactionat.

Hilary Clinton a spus ca SUA trebuie sa fie alaturi de aliatii sai si sa isi intareasca aliantele, inclusiv NATO, nu sa le submineze.

Donald Trump si-a reafirmat hotararea de a nu mai permite intrarea oamenilor "din tari teroriste periculoase" in SUA, relateaza Huffington Post.

Cancelarul german Angela Merkel, aflat la Summit-ul Asia-Europa (ASEM) din Mongolia, a spus ca "solidaritatea este cea care conteaza in aceasta zi".

"Solidaritatea tuturor germanilor cu prietenii din Franta. Solidaritatea tuturor tarilor adunate aici in lupta impotriva terorismului. (...) Sunt ferm convinsa ca, in ciuda tuturor dificultatilor, vom invinge", a spus Merkel.

Liderii Europei si Asiei de la ASEM, printre care si premierul Romaniei Dacian Ciolos, au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor de la Nisa, relateaza Euronews.

"Traiasca Franta si Republica sa care astazi este si a noastra", a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, condamnand atacul "odios si las".

"Este un tragic paradox ca victimele acestui atac erau oameni care celebrau libertatea, egalitatea si fraternitatea. Astazi, noi toti, Europa si Asia, suntem alaturi de poporul francez si guvernul sau. Condamnam aceasta tragedie si mentinem lupta impotriva violentei extreme si urii", a spus presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Premierul rus Dimitri Medvedev a facut si el un apel la solidaritate impotriva terorismului.

"Europa si Asia trebuie sa fie unite impotriva terorismului. Teroristii si cei care ii finanteaza nu inteleg decat limbajul fortei si trebuie sa il folosim", a scris Medvedev pe Twitter.

Un purtator de cuvant al premierului britanic Theresa May, care si-a preluat joi mandatul, a numit atacul "un incident teribil" si a transmis ingrijorarea Guvernului, relateaza France24.

Nou numit ministru de Externe in guvernul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a declarat "socat si intristat de evenimentele ingrozitoare de la Nisa si teribilele pierderi de vieti omenesti".

Premierul turc Binali Yildirim, a carui tara a fost recent victima mai multor atacuri teroriste sangeroase, dintre care ultimul acum doua saptamani la Istanbul, a condamnat "atacul terorist las care a insangerat Nisa".

Premierul chinez Li Keqiang si-a prezentat de asemenea condoleantele.

Si lideri din America Latina au transmis mesaje de solidaritate Frantei.

"Astazi, mai mult ca niciodata, suntem toti francezi", a spus presedintele interimar al Braziliei, Michel Temer.

Omologul sau din Ecuador, Rafael Correa, a spus ca trimite Frantei "o imbratisare" dupa "tragedia cauzata de nebunie".

Mai multe autoritati, printre care Interpolul, si-au aratat toata disponibilitatea de a sprijini autoritatile franceze in gasirea celor vinovati, potrivit CNN.

Reactii de solidaritate au venit si din Orientul Mijlociu.

Comandantul Armatei Kuweitului, Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, a transmis ca va sprijini "orice masuri ar lua Franta" pentru a se proteja.

Cel putin 84 de persoane, printre care si copii, si-au pierdut viata, iar alti peste 100 de oameni au fost raniti, dupa ce un camion a intrat la Nisa in multimea stransa pentru a vedea focurile de artificii de Ziua Frantei.

Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, spun ca soferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, inainte de a fi ucis de fortele de ordine. La bordul camionului de 25 de tone au fost gasite grenade si armament greu.

Atacatorul a fost identificat. Este francez de origine tunisiana, aflat in vizorul politiei pentru infractiuni minore si care nu este cunoscut ca ar face parte dintr-o retea terorista si nici pentru radicalism.

Atacul de la Nisa vine la cateva luni dupa ce Parisul a fost terorizat in seara de 13 noiembrie de atacuri in lant soldate cu 130 de morti si 368 de raniti.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#atac Nisa reactii lideri internationali , #atac Nisa