Atentat la Nisa: Criminalul nu avea legatura cu Statul Islamic, dar totul a fost premeditat - ce au gasit anchetatorii

Luni, 18 Iulie 2016, ora 19:08
13053 citiri
Atentat la Nisa: Criminalul nu avea legatura cu Statul Islamic, dar totul a fost premeditat - ce au gasit anchetatorii
Foto: Hepta.ro

Autorul atacului de la Nisa, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, a premeditat totul insa nu avea legaturi cu Statul Islamic, a anuntat luni procurorul-sef din Paris, Francois Molins, in urma anchetei desfasurate.

"Am verificat calculatorul lui. Barbatul a cautat de mai multe ori pe Internet modul de organizare a ceremoniilor de la Nisa, de Ziua Nationala.

A cautat de asemenea informatii despre accidente rutiere. In ce priveste camionul (cu care a intrat in multime - n.red.), am stabilit si o adresa (de unde l-a inchiriat - n.red.). Se pare ca barbatul avea nevoie de bani si a cerut bani in ziua respectiva.

Prin urmare, constatam ca atacul a fost premeditat", a spus Molins, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca atacatorul a mers pe 4 iulie la firma de unde a inchiriat camionul. Autovehiculul a fost preluat o saptamana mai tarziu, cu doar 3 zile inainte de Ziua Nationala a Frantei, iar atacatorul a schitat cateva trasee.

Molins a oferit detalii despre personalitatea barbatului: "Pare un barbat foarte departe de preceptele religioase, nu era un credincios practicant".

"A fost descris drept un barbat violent, in special in relatia cu sotia si copiii - avem marturii ale vecinilor. Cu 8 zile inainte de atac, si-a lasat barba, explicand ca a fost in scopuri religioase.

Nu intelegea de ce gruparea Stat Islamic nu poate avea un teritoriu al sau. A urmarit o inregistrare video cu o decapitare si ar fi spus apropiatilor ca este obisnuit cu astfel de imagini", a mai spus procurorul-sef din Paris.

Acesta a precizat ca in computerul atacatorului au fost gasite cautari pe Internet din perioada 1-13 iulie, care fac referire la curente anarhiste, precum si la curente religioase si la unelte de propaganda ale Statului Islamic.

"A fost interesat si de sarbatori ale islamului. A urmarit inregistrari ale atacului armat din Orlando din SUA. Am gasit fotografii cu caracter foarte violent si fotografii in legatura cu islamul radical si cu primele pagini din revista Charlie Hebdo", a mai spus Molins.

Chiar si asa, oficialul francez a subliniat ca "niciun element din ancheta nu demonstreaza o legatura directa a atacatorului cu gruparea Statul Islamic", insa elementele gasite pe calculatorul acestuia dau de inteles ca era interesat de aceasta miscare.

Tot luni, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, anuntase ca nu poate spune sigur daca criminalul avea legaturi cu Statul Islamic.

Citeste mai multe despre Mohamed Lahouaiej-Bouhlel

Vezi si filmul atacului de la Nisa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#atacator Nisa Statul Islamic, #criminal Nisa premeditat atac, #atac camion Nisa , #atac Nisa