Cinci intrebari ramase fara raspuns, la 24 de ore dupa atentatul de la Targul de Craciun din Berlin

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 19:15
10630 citiri
Cinci intrebari ramase fara raspuns, la 24 de ore dupa atentatul de la Targul de Craciun din Berlin
Foto: Hepta.ro

La aproape 24 de ore dupa atentatul care a vizat Targul de Craciun din Berlin, informatiile disponibile sunt inca putine, iar intrebarile fara raspuns sunt din ce in ce mai multe.

20minutes.fr prezinta cateva dintre aceste neclaritati.

Suspectul retinut are vreo legatura cu atentatul?

Intrebarea a fost ridicata in cursul unei conferinte de presa a politiei, organizata marti. "Persoana arestata, care este un cetatean pakistanez, este posibil sa nu aiba nicio legatura cu atentatul", a raspuns procurorul general german.

Solicitantul de azil in varsta de 23 de ani a fost retinut luni seara in urma declaratiei unui martor. Acesta l-a urmarit pe suspect doi kilometri, timp in care a discutat cu politia la telefon.

Datorita informatiilor oferite de martor, fortele de ordine au reusit sa il retina pe solicitantul de azil in apropiere de un parc.

Inca de la inceputul audierii, pakistanezul a negat acuzatiile. "Neaga faptele. Ancheta continua", a anuntat ministrul de Interne, Thomas De Maiziere.

De asemenea, probele ADN prelevate din cabina camionului nu corespund cu cele ale suspectului.

Un oficial din Politia de la Berlin, citat sub acoperirea anonimatului, a spus pentru Die Welt: "Avem omul gresit".

Exista mai mult autori?

"Nu stim daca este unul sau sunt mai multi autori ai atentatului", a spus procurorul general intr-o conferinta de presa.

Anchetatorii analizeaza in prezent inregistrarile video cu atentatul, pentru a incerca sa identifice suspectul sau suspectii.

Politia a lansat o platforma dedicata atacului, pentru ca martorii care au filmari sau poze sa le trimita autoritatilor.

De asemenea, mai multi martori erau audiati marti dupa-amiaza.

Vezi filmul atentatului de luni seara.

Autorul sau autorii sunt inca in libertate?

Daca solicitantul de azil retinut luni seara nu are nimic de-a face cu atacul, atunci vinovatul este inca in libertate. El este inarmat, cred fortele de ordine. Acestea nu au gasit inca pistolul cu care a fost impuscat polonezul care ar fi trebuit sa conduca vehiculul.

Politia a transmis mai multe mesaje pe Twitter prin care le-a cerut locuitorilor din Berlin sa fie prudenti.

Ce s-a intamplat in cabina camionului?

Traseul camionului cu care a fost comis atacul este deocamdata vag. Vehiculul este inmatriculat in Polonia si este posibil sa fi fost furat de pe un santier, potrivit politiei.

Deocamdata nu este clar ce i s-a intamplat soferului, gasit mort. Proprietarul camionului, care este varul soferului, spune ca trupul neinsufletit al acestuia are urme de lovituri si o rana care pare sa fi fost facuta cu arma alba.

Polonezul ucis, care era casatorit si avea un fiu de 17 ani, avea 120 de kilograme si 1,83 inaltime. "O singura persoana nu ar fi putut sa il doboare", spune varul sau.

Potrivit proprietarului camionului, in vehicul se aflau 25 de tone de produse metalurgice provenind din Italia. Soferul urma sa petreaca noaptea la Berlin, pentru ca firma care trebuia sa primeasca marfa nu a reusit sa o preia luni.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, soferul ar fi parcat in fata depozitului clientului.

Soferul a discutat ultima data la telefon cu sotia sa la ora locala 15.00 (16.00, ora Romaniei). Ei urmau sa vorbeasca din nou o ora mai tarziu, dar polonezul nu a mai raspuns la telefon.

Datele GPS au aratat ca vehiculul a fost pus in miscare in jurul orei 15.45 (16.45, ora Romaniei), dar a facut numai niste manevre in fata si in spate, "ca si cum cineva invata sa il conduca".

Cine se afla in spatele atentatului?

Modul de operare aminteste, evident, de cel al lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autorul atentatului din 14 iulie, de la Nisa.

Unul dintre liderii Statului Islamic, Abou Mohammed al Adnani, a facut apel catre jihadisti si sustinatorii lor sa foloseasca orice arma, inclusive camioane, pentru a ucide. Ulterior, al Adnani a fost ucis intr-un raid al coalitiei internationale in Siria.

Profilul suspectului retinut luni seara prezenta similaritati cu unii teroristi ai Statului Islamic, care au trecut deja la fapte sau care erau pe punctul de a o face, in special in Germania.

Statul Islamic a revendicat in iulie doua atentate separate in Germania, soldate cu mai multi raniti.

Atacul de luni nu a fost revendicat deocamdata.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#detalii atentat targ Craciun Berlin, #autor atentat Berlin, #morti atentat Berlin , #atentat Germania