Targul de Craciun din Berlin s-a redeschis, la mai putin de trei zile dupa atac. Oamenii sunt tacuti, emotionati si plang

Joi, 22 Decembrie 2016, ora 21:16
4778 citiri
Targul de Craciun din Berlin s-a redeschis, la mai putin de trei zile dupa atac. Oamenii sunt tacuti, emotionati si plang
Foto: Hepta.ro

Numerosi oameni au venit joi, la mai putin de trei zile de la atacul cu camion, la redeschiderea Targului de Craciun din Berlin in care au fost omorate 12 persoane.

Pe o vreme inchisa, casutele de lemn instalate in Breitscheidplatz, la doi pasi de "Champs-Elysees"-ul berlinez - Ku'damm -, au redeschis joi, cu putin inainte de ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei), relateaza AFP.

Cu doua zile inainte de Ajunul Craciunului, prezenta politiei era mai degraba discreta. Cateva patrule circulau in mijlocul unei multimi destul de dense, cu armele la vedere, in banduliera.

Absente la momentul dramei, blocuri de beton menite sa impiedice orice vehicul sa patrunda in incinta pietei au fost instalate joi dimineata.

"Este bine sa vedem ca, dupa un atentat, oamenii sunt puternici si (...) ca nu ne oprim", rezuma David Ulbricht, un organizator de evenimente, in varsta de 24 de ani, venit la redeschidere.

Pe alei, atmosfera era calma si tacuta. Din respect fata de victime, animatiile muzicale au fost anulate.

"Remarcam ca ambianta este foarte incarcata, toata lumea este tacuta", declara pentru AFP Jan-Philipp Biermann, care vinde burgeri si mancare asiatica in piata, una dintre cele mai frecventate din capitala inainte de acest atac revendicat de gruparea Statul Islamic.

"Viata revine la normal, dar ne gandim cu totii la ceea ce s-a intamplat", adauga el.

Clatite si Gluehwein

Vizibil emotionati, comerciantii au fete grave. Unii plang, altii se reintalnesc si se consoleaza luandu-se in brate.

In fata casutelor, cupluri, prieteni, familii degusta clatite, carnati sau stau de vorba la un "Gluhwein", traditionalul vin fiert cu mirodenii.

Piata de Craciun este o traditie foarte ancorata in cultura populara germana.

In mijlocul acestei piete este o zona plina de lumanari, flori, mesaje personale, care reprezinta un omagiu adus victimelor.

In centru se afla o foaie cu faimoasa fraza - "Ich bin ein Berliner" -, spusa de presedintele Statelor Unite John F. Kennedy in timpul vizitei sale in Berlinul de Vest, in iunie 1963, un simbol al rezistentei berlinezilor in fata inamicului sovietic de ieri si celui islamist de astazi.

"Vrem sa vedem unde s-a intamplat asta, pentru a ne oferi sustinerea si a ne arata respectul fata de cei care si-au pierdut viata aici", declara Jenny, in varsta de 22 de ani, o studenta olandeza aflata in vizita in capitala germana.

"Suntem surprinse ca s-a redeschis", continua ea, impreuna cu prietena ei Veerle.

Carnagiul a avut loc luni seara, langa Biserica Amintirii care - cu acoperisul ei spart de bombardamente in al Doilea Razboi Mondial si lasata din 1945 asa - este unul dintre monumentele din Berlin.

Presupusul autor al atacului, un tunisian in varsta de 24 de ani, Anis Amri, este in continuare fugar.

Germania a emis un mandat european de arestare pe numele sau.

Un pic mai departe o fotografie in alb si negru a bisericii, cu inscriptia "suntem in doliu", este asezata pe un sevalet, cu o jerba de flori in fata. Alaturi, o inscriptie cu litere colorate - "dragoste mai degraba decat ura".

Decizia de a redeschide rapid aceasta piata de Craciun a fost luata "in stransa coordonare" cu autoritatile, au anuntat societatile organizatoare, dupa ce politia a perchezitionat atent totul.

Doua placi in memoria victimelor urmeaza sa fie instalate in piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#targ Craciun Berlin, #atentat Berlin , #atentat Germania