Dupa atentatul din Manchester, ramane intrebarea: Ce bomba a folosit kamikaze si cine l-a invatat sa o faca?

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 10:38
4048 citiri
Dupa atentatul din Manchester, ramane intrebarea: Ce bomba a folosit kamikaze si cine l-a invatat sa o faca?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa atentatul de la Manchester, in urma caruia 22 de oameni au murit si 59 au fost raniti, ramane o intrebare importanta: ce fel de bomba a folosit tanarul atacator sinucigas?

Pe masura ce anchetatorii cauta in continuare noi informatii despre atac, una dintre cele mai importante intrebari la care trebuie raspuns va fi daca atacatorul a folosit o bomba pe baza de peroxid. Si, daca da, unde a fost construita si cum a invatat el sa o faca, intreaba Peter Bergen, jurnalist si analist de securitate nationala al CNN.

De asemenea, alte intrebari sunt daca Statul Islamic sau al Qaida l-au inspirat pe atacator sau daca acesta a fost dirijat sau chiar antrenat de una dintre aceste grupari. Asta pentru ca, marti, Statul Islamic a revendicat atacul, spunand ca un soldat al Califatului a detonat dispozitive explozive.

Teroristii islamisti si bombele pe baza de peroxid de hidrogen

Atunci cand Statul Islamic si al Qaida au dus la indeplinire atacuri sau au planuit atentate in Occident, in ultimul deceniu, au folosit invariabil bombe pe baza de peroxid de hidrogen, deoarece achizitionarea de explozibili militari sau dinamita este aproape imposibila pentru potentialii teroristi din tarile occidentale.

Peroxidul de hidrogen, pe de alta parte, este omniprezent, din moment ce este folosit chiar si in produse cosmetice. Astfel de bombe au fost folosite si in atentele de la Londra, din 2005, in complotul dejucat al al Qaida de a ataca metroul din New York in 2009, dar si in atacurile din Paris, din anul 2015 si cel din Bruxelles, un an mai tarziu, ambele ale Statului Islamic.

Daca o bomba cu peroxid de hidrogen a fost intr-adevar folosita in atacul de la Manchester, cel mai probabil a fost asamblata intr-un fel de fabrica de bombe. Nu este usor de construit acest tip de bomba, deoarece chimicalele folosite sunt atat toxice, cat si instabile.

De asemenea, construirea sa ar implica si un fel de antrenament, pentru ca fabricarea unei asemenea bombe nu este ceva ce poti in mod obisnuit face citind instructiunile de pe Internet.

In atacul al Qaida din anul 2005, din Londra, de exemplu, cei care l-au planuit au inchiriat un apartament care sa foloseasca drept fabrica de bombe, unde au amestecat chimicalele, au folosit masti din cauza toxicitatii crescute a materialelor si au avut un frigider in care au pastrat la rece ingredientele foarte instabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#tip bomba folosit atentat Manchester, #bomba peroxid hidrogen atac Manchester , #atentat Marea Britanie