Teroristul din Manchester avea legaturi "dovedite" cu Statul Islamic. Londra cearta SUA pentru scurgerile de informatii

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 19:12
7644 citiri
Teroristul din Manchester avea legaturi "dovedite" cu Statul Islamic. Londra cearta SUA pentru scurgerile de informatii
Foto: Hepta.ro

Autorul atacului de la Manchester Arena, Salman Abedi, se intorsese recent din Libia si era cunoscut de serviciile de informatii, a declarat miercuri ministrul britanic de Interne. In plus, legaturile sale cu Statul Islamic ar fi fost "dovedite", a spus si omologul sau francez.

"Stim ca era cunoscut serviciilor de informatii", a declarat ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, pentru Sky News.

Ulterior, a detaliat pentru BBC: "Serviciile de informatii stiu multa lume. Asta nu inseamna ca se asteapta de la ele sa aresteze pe toti cei pe care ii stiu. Dar este vorba despre cineva pe care il stiau".

Oficialul a mai spus, miercuri, ca cel mai probabil Salman Abedi, in varsta de 22 de ani, nu a actionat singur, informeaza Reuters. BBC scria miercuri ca bomba folosita in atentat era prea sofisticata pentru a fi realizata de Abedi.

"A fost un atac mai sofisticat decat cele pe care le-am vazut pana acum si pare posibil ca Abedi sa nu fi actionat singur", a mai spus oficialul britanic, conform NDTV.

In ceea ce priveste faptul ca Statul Islamic a revendicat atacul, Rudd a spus ca nu e deloc surprinsa, afirmand ca nu exista pana in acest moment informatii care sa confirme cele afirmate de gruparea terorista.

Ministrul britanic de Interne a tinut sa certe oficialii americani pentru ca au dat publicitatii detalii despre ancheta, inainte ca autoritatile britanice sa fie pregatite sa iasa public cu informatii. Amintim ca inclusiv identitatea teroristului a fost initial anuntata de oficiali americani, pentru ca in scurt timp sa fie confirmata si de politia britanica.

Rudd sustine ca surse anonime au transmis numele teroristului inclusiv presei americane. A refuzat sa spuna insa daca dezvaluirea identitatii teroristului a compromis sau nu ancheta din Marea Britanie. "Nu as merge atat de departe, insa pot sa spun ca (anchetatorii - n. red.) au fost foarte clari legat de situatie si ca asa ceva nu mai trebuie sa se intample".

Legaturi cu Statul islamic

Vorbind despre autorul atacului de luni noapte, ministrul francez de Interne a declarat ca acesta avea legaturi "dovedite" cu Statul Islamic si, cel mai probabil, fusese in Siria.

"Azi stim doar ce anchetatorii britanici ne-au spus - cineva de nationalitate britanica, de origine libiana, care imediat dupa o calatorie in Libia, apoi probabil in Siria, a devenit radicalizat si a decis sa duca la bun sfarsit acest atac", a declarat si ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, pentru BFMTV.

Intrebat daca crede ca Abedi a beneficiat de ajutorul unei retele sau grupari, ministrul francez a spus: "Nu se stie inca, dar posibil. In orice caz, avea legaturi cu Statul Islamic care sunt dovedite".

Data fiind amenintarea unui nou atac, motiv pentru care nivelul de scuritate a fost crescut inca de marti la cel maxim, 3.800 de soldati urmau sa fie scosi pe strazile britanice.

Acestia urmau sa preia paza la unele obiective cum sunt Palatul Buckingham sau Downing Street, astfel incat politia sa se ocupe de patrulare si anchete. In prima faza, in Londra au fost adusi 984 de militari.

La Palatul Buckingham, a fost anulata ceremonia schimbarii garzilor, care atragea turistii, din motive de securitate.

In atacul de luni noapte, 22 de persoane, in mare parte tineri, si-au pierdut viata, iar alte cateva zeci au fost ranite. 20 dintre raniti se afla in prezent in stare critica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#autor atentat Manchester stat islamic, #Amber Rudd autor atac Manchester, #vinovati atac Manchester, #UK cearta SUA scurgeri informatii atentat , #atentat Marea Britanie