Atentate in Norvegia: Behring va ramane in arest preventiv timp de 8 saptamani

Luni, 25 Iulie 2011, ora 16:44
3477 citiri
Atentate in Norvegia: Behring va ramane in arest preventiv timp de 8 saptamani
Foto: Fox News

Anders Behring Breivik, principalul suspect in cazul dublului atentat din Norvegia, in urma caruia 93 de persoane si-au pierdut viata, va ramane in arest preventiv timp de opt saptamani, dintre care patru in izolare completa. Decizia a fost luata, luni, de judecatorul norvegian insarcinat cu dosarul.

Behring a fost acuzat de acte de terorism si a pledat nevinovat. El a sustinut ca a vrut sa salveze Norvegia si Europa de Vest de la "marxismul cultural", anunta BBC.

Investigatiile vor continua in acest caz, in conditiile in care Anders Behring Breivik a sustinut in fata completului de judecata ca are mai multi colaboratori.

"Domnul Breivik a declarat ca 'mai exista doua celule in organizatia noastra'", a spus judecatorul norvegian care se ocupa de acest caz, mai arata sursa citata.

Atentatorul si-a recunsocut faptele si a declarat ca a recurs la un asemenea gest pentru a-si apara tara de marxism si islam. El a spus ca atacurile nu au vizat un numar maxim de victime, noteaza Le Figaro.

Cat timp va sta in arest, Breivik nu va avea voie sa primeasca vizite, cu exceptia avocatului sau, si ii este restrictonat dreptul la informare.

Tribunalul din Oslo l-a audiat, luni, pe Anders Behring Breivik, acesta aparand pentru prima oara in fata magistratilor de la Tribunalul din Oslo.

Audierea lui Breivik a avut loc cu usile inchise, fiind astfel interzis accesul presei si publicului in sala de judecata. Initial, suspectul a dorit o audiere publica si ceruse sa vina in uniforma.

Totodata, politia nu a permis filmarea sau fotografierea atentatorului de la Oslo.

Ziare.com te-a tinut la curent cu desfasurarea audierii lui Behring

- Judecatorul norvegian care s-a ocupat de acest caz anunta ca Breivik a fost arestat pentru o perioada de opt saptamani, intre care patru in izolare totala. Atentatorul a fost acuzat de acte de terorism si a pledat nevinovat. El a sustinut ca a vrut sa salveze Norvegia si Europa de Vest de la "marxismul cultural", anunta BBC.

Atentate in Norvegia: Teroristul ii viza pe Merkel, Sarkozy, Barroso si alti politicieni

- Anders Behring Breivik ii avea in vizor si pe cancelarul german Angela Merkel, politicieni ai Partidului Social Democrat din Germania, SPD, si responsabili ai ecologistilor si Partidului Stanga, scrie publicatia Hamburger Morgenpost.

- Acesta este Mercedesul blindat cu care Breivik a fost adus la Tribunalul din Oslo.

- Premierul spaniol, Jose Zapateto, a descris tragedia din Norvegia drept "unul dintre evenimentele cele mai grave si ingrijoratoare pe care le-am vazut pe teritoriul european" si spune ca cere un "raspuns european". Zapatero a devenit prim-ministru la doar cateva saptamani dupa atentatele din 2004 din Madrid, care au ucis 191 de persoane, aminteste The Telegraph.

- Breivik se indreapta spre inchisoare. Judecatorii urmeaza sa se pronunte asupra cazului la ora locala 15.15 (16.15 ora Romaniei), potrivit The Telegraph.

- Agentia de presa AFP anunta ca sedinta de judecata a luat sfarsit.

- Mai multi norvegieni nervosi au strigat catre avocatul lui Breivik: "Spune-i clientului tau ca poate arde in iad" si "Cum poti apara o astfel de persoana?", noteaza The Guardian.

- In perioada octombrie-noiembrie 2010, Breivik a scris in "manifestul" sau ca a comandat substante chimice de la un furnizor polonez. Fortele de securitate de la Varsovia sustin ca produsele respective nu sunt ilegale, potrivit Reuters.

- Convoiul care l-ar fi insotit pe Anders Behring Breivik ar fi parasit Curtea Tribunalului din Oslo, scrie Reuters.

- Procurorii au declarat ca vor cere in cursul sedintei ca Breivik sa fie retinut timp de opt saptamani, desi in general perioada maxima de arest preventiv este de patru saptamani, potrivit BBC.

- Politia poloneza a arestat o persoana in legatura cu atacurile din Norvegia.

Atentate in Norvegia: Un complice polonez al teroristului, arestat

- Sute de jurnalisti erau adunati in fata salii de audiere din interiorul tribunalului de la Oslo.

- Barbatul a fost adus pe o strada laterala si nu pe usa din fata. Desi audierea era programata in jurul orei locale 14.00, aceasta a inceput cu o intarziere.

- Politia din Oslo va organiza o conferinta de presa dupa audierea lui Breivik. Aceasta va avea loc la sectia principala de politie din Oslo. Si aparatorul lui Breivik va sustine o conferinta, probabil pe treptele tribunalului, potrivit BBC.

Breivik a recunoscut ca este autorul atacurilor

Breivik, in varsta de 31 de ani, a recunoscut ca este autorul celor doua atacuri care au indoliat Norvegia, si se pare ca el intentiona sa ucida un fost premier norvegian, Gro Harlem Brundtland, potrivit presei internationale.

Atentate in Norvegia: Criminalul, in fata instantei - vrea sedinta publica

Intre timp, familia regala norvegiana, seful guvernului si mii de oameni au tinut, luni, la miezul zilei, un moment de reculegere in semn de omagiu fata de victimele carnagiului din Norvegia, potrivit Le Figaro.

De la bursa din Oslo si pana la aeroporturi, activitatea in intreaga tara, aflata inca in stare de soc, s-a oprit pentru scurt timp. In semn de solidaritate, si celelalte tari scandinave au cerut cetatenilor sa tina un moment de reculegere, mai arata sursa citata.

Potrivit procedurii juridicare norvegiene, judecatorul va putea decide plasarea in arest preventiv pentru cel mult patru saptamani, insa perioada poate fi, apoi, prelungita.

Pe numele lui Anders Behring Breivik au fost stabilite doua capete de acuzare pentru terorism, riscand pana la 21 de ani de inchisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#atentat Norvegia suspect audiat, #Tribunal Oslo atentator , #atentat Norvegia