Atentate in Norvegia: Ce lectii am invatat de la atentatorul blond

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 15:47
2369 citiri
Atentate in Norvegia: Ce lectii am invatat de la atentatorul blond

Zeci de persoane nevinovate au fost ucise intr-un act terorist in Norvegia, in urma cu o saptamana. Printre victime s-au numarat si idei preconcepute ale Europei occidentale.

Yousef Munayyer, scriitor si analist politic la Washington, director al Jerusalem Fund for Education and Community Development, explica, pentru Al Jazeera, ce lectii a invatat occidentul de la atentatorul blond.

Imediat ce au aparut primele informatii cu privire la un atentat terorist in Norvegia, toata lumea a presupus ca este vorba despre un atentat al extremistilor islamisti. Aceste speculatii nu au fost puse la indoiala de jurnalisti, ci acceptate drept fapt.

Expertii si-au dat imediat cu parerea ca bomba de la Oslo poarta "toate marcile" unui atentat Al Qaida. Imediat s-a amintiti ca Norvegia se afla pe lista neagra a retelei teroriste islamice, datorita implicarii sale in Afghanistan si pentru ca un ziar norvegian a publicat o caricatura islamofoba, aparuta initial in Danemarca.

A reiesit totusi ca atacatorul nu este un mlitant al Qaida, ci un terorist norvegian de dreapta, care ii tintea in mod special pe politicienii europeni "tradatori" care au initiat politici imigrationiste mai putin restrictive. Manifestul lui Breivik "propovaduieste" pastrarea puritatii Europei in fata imigratiei musulmane.

Singurul lucru mai rau decat esecul de a anticipa aparitia teroristilor de extrema dreapta precum Breivik, orbiti fiind de prejudecati, este incapacitatea Occidentului de a reflecta la atacurile din Norvegia si de a se intreba ce e de facut, pentru ca asa ceva sa nu se mai intample niciodata.

1. In primul rand, trebuie sa existe o regandire serioasa a prejudecatilor privind extremisul islamic si o reevaluare a cantitatii de resurse de securitate si informatii alocata combaterii acestuia.

2. Atacurile lui Breivik ar trebui sa puna capat ideii ca pentru a duce la indeplinire atacuri devastatoare este nevoie de celule sau retele complexe.

3. Mediul etnic din care provine Breivik si faptul ca stia ca il va ajuta sa "scape de investigatiile deseori rezervate tinerilor barbati de origine araba" ar trebui sa puna punct oricarei discutii cu privire la profilul rasial al atacatorilor drept masura de securitate eficienta.

4. O atentie serioasa trebuie acordata celor care radicalizeaza dreapta si islamofobilor care propovaduiesc o lume impartita in doua. Invitatiile explicite la violenta nu sunt suficiente pentru a inspira violenta impotriva civililor, asa ca ar trebui urmarite forumurile online ale extremei drepte, la fel de mult ca asa-numitele website-uri jihadiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#atentate Norvegia, #atentator norvegia , #atentat Norvegia