Atentate in Norvegia Povestile cutremuratoare ale supravietuitorilor

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 20:58
7175 citiri
Atentate in Norvegia Povestile cutremuratoare ale supravietuitorilor
Foto: The Guardian

Supravietuitorii celor doua atacuri teroriste din Norvegia, in urma carora si-au pierdut viata cel putin 93 de oameni, au povestit clipele de groaza prin care au trecut, dupa ce Anders Behring Breivik a deschis focul pe Insula Utoya.

Teroristul, in varsta de 32 de ani, nu a aratat nicio urma de mila fata de victimele sale. Dupa ce a plasat o bomba langa o cladire guvernamentala din Oslo, a deschis focul, la intamplare, intr-o tabara de tineret din apropierea capitalei norvegiene, relateaza mydesert.com.

Afla pe Ziare.com totul despre atentatele din Norvegia

Baia de sange care a avut loc vineri pe insula Utoya a indoliat intreaga tara. Site-urile de stiri si posturile de televiziune au prezentat imagini cutremuratoare si povestile supravietuitorilor.

Un copil il roaga pe calaul sau sa nu-l ucida

O fotografie dramatica infatiseaza un baiatel care se roaga de Anders Behring Breivik sa ii crute viata. Imaginea il infatiseaza pe terorist, care calca relaxat pe cadavre, la marginea insulei.

Un baiat, care se afla in apa, pana la brau, ii face semne disperate lui Breivik pentru a-i cruta viata. Pana in acest moment nu se stie insa daca teroristul s-a lasat induplecat de rugamintile copilului.

Atentate in Norvegia Bilantul mortilor creste dramatic

"A tras mai intai in oamenii care se aflau pe insula. Dupa aceea, a inceput sa tinteasca oamenii din apa", a marturisit si Elise, martora la carnagiul din Utoya. "Am vazut multi oameni murind", a adaugat tanara.

Adolescenta a povestit cum s-a ascuns in spatele unei stanci, aceeasi pe care agresorul si-a pus picioarele. Elise nu poate estima cate minute au trecut in timp ce ea astepta ingrozita ca teroristul sa nu mai tinteasca tinerii de pe insula.

"Opera unui nebun", spune tanara, care tine minte doar ca si-a tinut respiratia, pentru ca teroristul sa nu o observe.

S-au prefacut morti pentru a-si salva viata

Dana Berzingi, o tanara de 21 de ani, isi aminteste cum falsul politist a scos munitie dintr-o punga si a inceput sa traga in multimea "care nu avea nicio vina".

Tinerii au fugit inspaimantati, insa teroristul a fugit dupa ei. Berzingi isi aminteste ca, desi multe cadavre erau intinse pe jos, Anders Behring Breivik continua sa traga, pentru a se asigura ca nimeni nu supravietuieste.

"Ne-am acoperit cu cadavre, pentru a ne salva. Ne-am prefacut ca suntem morti, pentru a nu deveni victime ale nebunului", a conchis norvegianca.

Povestile eroilor

Nu doar povestile supravietuitorilor sunt cutremaratoare. Autoritatile au ajuns pe insula la 90 de minute dupa ce teroristul a deschis focul. Explicatiile pe care le-au dat fortele de ordine au fost seci: lipsa unei ambarcatiuni si a unui elicopter.

In aceasta situatie, oamenii simpli au dat o mana de ajutor pentru a salva tinerii de pe insula, potrivit Der Spiegel. Marcel Gleffe a devenit brusc erou, in timp ce politistii norvegieni sunt acuzati ca nu au intervenit mai repede. Barbatul, un turist german, se afla impreuna cu parintii intr-o vacanta pe insula Utvika, cand a auzit primele impuscaturi de pe insula Utoy.

Mama aceastuia l-a indemnat sa mearga sa vada ce se intampla. "Credeam ca sunt artificii sau cel putin o simulare", isi explica, acum, femeia. Cei trei au pornit spre insula vecina. Mai intai, au gasit o fata care inota doar in lenjerie intima si striga disperata dupa ajutor. Au invelit-o cu o patura si au dus-o la rulota de pe insula Utvika.

Atentate in Norvegia: Teroristul recunoaste ca a comis crimele "oribile, dar necesare"

Marcel a facut imediat legatura cu explozia de la Oslo si a realizat ca pe insula se intampla o nenorocire. S-a intors sa dea o mana de ajutor. S-a intalnit la mijlocul lacului cu mai multi adolescenti, care ii spuneau sa nu se indrepte spre insula. Pe masura ce se apropia de mal, a vazut din ce in ce mai multi adolescenti care se aruncau de pe stanci.

Marcel isi aminteste ca, privind prin telescop, l-a vazut pe agresor, care era urcat pe o stanca si tragea si catre cei care se aruncau in apa.

"Oamenii inotau peste tot. Unora le-am aruncat veste de salvare, iar pe cei aflati in dificultate i-am tras in barca. Toata lumea tipa, dar se si ajutau intre ei, se imbratisau, se incurajau", povesteste turistul.

Atentate in Norvegia Atacurile, planificate inca din 2009, vezi ce spune tatal teroristului

Estimeaza ca a salvat 20 de tineri. Numarul ar fi fost mai mare, insa adolescentii erau speriati de el, credeau ca este un alt terorist si ca vrea sa ii omoare. Per total insa, turistii de pe Utvika au reusit sa salveze 150 de adolescenti de pe insula vecina.

Nu este insa singurul caz. Kasper Ilaug petrecea o dupa-amiaza linistita in fata televizorului atunci cand transmisia obisnuita a fost intrerupta de stirea ca doua bombe au explodat in apropierea cladirii guvernului din Oslo, relateaza CNN.

Norvegianul poveste ca, la scurt timp, a primit un SMS de la un prieten laburist, care il ruga sa ia urgent o barca si sa mearga pe insula Utoya, unde tinerii au nevoie de ajutor. In 15 minute a ajuns langa insula.

"Am vazut copii care imi faceau inspaimantati cu mana. Multi dintre ei se ascunsesera dupa stanci", si-a amintit Ilaug. Barbatul a povestit ca elicopterele au inceput sa apara, insa acestea erau ale televiziunilor de stiri, nicidecum ale echipelor de salvare.

Ilaug a ajuns cu barca la malul insulei. Copiii speriati si infrigurati s-au inghesuit in ambarcatiune, pe care au umplut-o pana la refuz. A facut trei drumuri pentru a salva cat mai multi tineri. Ilaug si-a amintit ca a mai vazut langa stanci un grup de copii. Le-a facut cu mana, insa acestia nu au raspuns. "Am realizat cateva minute mai tarziu ca ei erau morti", a adaugat salvatorul.

Abia cand a ajuns acasa, Ilaug a realizat ca purta o geaca galbena si o casca rosie. "Eram tinta perfecta, dar nu am constientizat atunci", spune barbatul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#atentat norvegia, #povesti cutremuratoare atentat Norvegia, #salvatori atentat Norvegia, #supravietuitori atentat Norvegia , #atentat Norvegia