Inchisoare sau azil? Parchetul pregateste rechizitoriul impotriva teroristului Breivik

Joi, 21 Iunie 2012, ora 13:58
3923 citiri
Inchisoare sau azil? Parchetul pregateste rechizitoriul impotriva teroristului Breivik
Foto: Liberation

Procesul norvegianului Anders Behring Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane, anul trecut, intra astazi (21 iunie), in ultima linie dreapta cu rechizitoriul foarte asteptat de Parchet, care trebuie sa se pronunte pentru internare psihiatrica sau inchisoare.

Pe fondul divergentelor expertilor psihiatri asupra sanatatii mentale a acuzatului, procurorii norvegieni Svein Holden si Inga Bejer Engh trebuie sa ia pozitie asupra responsabilitatii penale a lui Breivik, decizandu-se astfel soarta sa.

In actul oficial al acuzarii redactat in martie, cei doi procurori se pronuntasera pentru internarea psihiatrica, lasand usa deschisa unei cereri de inchisoare, daca noi elemente cu privire la sanatatea mentala a extremistului de dreapta trebuiau sa iasa din ceata, considera Liberation.

Pozitia lor se leaga de singura expertiza psihiatrica oficiala existenta la acea data, in urma careia se concluzionase ca ucigasul suferea de "schizofrenie paranoida", o psihoza sinonima cu iresponsabilitatea penala. Ceea ce nu recunoaste Breivik, considerandu-se responsabil din punct de vedere penal.

Dar acest diagnostic a fost negat de o contraexpertiza si de un grup de psihiatri chemati sa depuna marturie la Tribunalul din Oslo. Inclusiv cei care l-au observat pe acuzat in detentie.

Daca este declarat iresponsabil penal, Andres Behring Breivik risca internarea psihiatrica pe viata. Ca responsabil, va suporta 21 de ani inchisoare, o pedeapsa ce ar putea fi prelungita in caz de va fi vazut ca o persoana periculoasa.

Pentru a-l putea condamna la inchisoare, judecatorii trebuie sa fie convinsi ca vinovatia (responsabilitatea penala) este dovedita dincolo de orice indoiala rezonabila.

Ca urmare, pledoaria Parchetului este cu atat mai importanta cu cat ea va contribui la accentuarea sau estomparea acestei indoieli, dupa importanta pe care o da primei expertize oficiale.

Pe 22 iulie 2011, extremistul de dreapta, Breivik, a deschis focul asupra tinerilor membri ai miscarii democratice norvegiene, reuniti intr-o tabara de vara de pe insula Utoya, inregistrandu-se 69 de morti, majoritatea adolescenti. Chiar imediat dupa deturnarea unei bombe, aproape de sediul Guvernului de la Oslo, ucigand alte opt persoane.

Verdictul este asteptat pe 22 iulie sau 24 august 2012.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Anders Breivik Norvegia Anders Breivik proces, #Anders Breivik inchisoare, #Anders Breivik condamnat , #atentat Norvegia