Procesul lui Breivik, prima saptamana - principalele evenimente

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 23:25
2381 citiri
Procesul lui Breivik, prima saptamana - principalele evenimente
Foto: Russia Today

Anders Breivik, teroristul norvegian care a ucis 77 de oameni, in doua atacuri, pe 22 iulie 2011, a intrat in prima saptamana a procesului sau, care este programat sa dureze 10 saptamani.

Breivik a pledat nevinovat in fata acuzatiilor de terorism si de crime in masa, dar a recunoscut ca a stat in spatele atentatului cu o masina capcana, din capitala Norvegiei, dupa care s-a deplasat pe insula Utoya, unde a avut loc un masacru in urma caruia au murit 69 de oameni.

Totodata, atacatorul norvegian a respins responsabilitatea penala, informeaza BBC. Daca va fi gasit nesanatos din punct de vedere psihic, de catre tribunal, barbatul ar putea fi internat intr-un centru de psihiatrie.

Insa, daca judecatorul va decide ca teroristul este sanatos psihic si va fi gasit vinovat, va fi trimis la inchisoare. Primele cinci zile ale procesului sau au fost pline de trairi intense si declaratii terifiante.

Prima zi - Breivik s-a declarat nevinovat, spunand ca a actionat in autoaparare

Anders Breivik a pledat nevinovat in fata acuzatiilor care i s-au adus. El a povestit tribunalului ca "a admis" faptele pe care le-a comis, dar a afirmat ca a actionat numai in autoaparare.

Procesul teroristului din Norvegia a inceput la Oslo

Imbracat intr-un costum negru, a zambit si a aparut calm in sala de judecata, dupa care a efectuat un salut cu pumnul strans, in directia familiilor victimelor.

Criminalul nu a aratat nicio urma de emotie, pe masura ce detaliile despre cum si-a omorat si ranit victimele erau citite. El a plans mai tarziu, in timp ce in sala a fost prezentata o inregistrare video despre multiculturalism, pe care o facuse inaintea atacurilor.

A doua zi - Breivik: As comite din nou crimele

Audierile au intarziat, permitand curtii sa decida demiterea unui judecator care a scris pe o retea de socializare ca Breivik ar trebui sa primeasca pedeapsa cu moartea.

Procesul lui Anders Breivik, ziua a doua: Criminalul spune ca ar comite atacurile din nou

Teroristul norvegian a pus la dispozitia curtii, apoi, o declaratie de 13 pagini in care si-a exprimat viziunile sale politice. In acestea, el a spus ca ar comite crimele din nou, ca actiunile sale erau "bazate pe bunatate, nu pe rau" si ca a actionat pentru a apara Norvegia impotriva imigratiei si a multiculturalismului.

A treia zi - "Achitarea sau pedeapsa cu moartea"

Procesul a continuat cu interogarea lui Breivik pe tema presupuselor sale contacte cu nationalistii sarbi din Liberia si cu nationalistii englezi din Londra.

Procesul lui Anders Breivik, ziua a treia: Criminalul spune ca oricine ii poate urma exemplul

Totodata, criminalul a fost interogat in legatura cu credintele sale religioase, de catre un avocat al victimelor. Atacatorul a spus ca a dorit sa previna "decrestinizarea Europei". In plus, declarat ca exista doar doua rezultate "corecte" ale procesului sau - achitarea sau pedeapsa cu moartea.

A patra zi - Teroristul planuia sa-l decapiteze pe fostul prim-ministru

Breivik a marturisit ca a intentionat sa omoare sute de oameni, in atacul sau din tabara de vara a Partidului Muncii, de pe insula Utoya, si ca principala tinta a reprezentat-o fostul prim-ministru Gro Harlem Brundtland.

Teroristul a pretins ca planuia sa-l decapiteze pe Brundtland, despre care credea ca se afla pe insula, si sa posteze o inregistrare cu acest moment pe Internet. Fostul premier a parasit insula inainte de sosirea lui Breivik.

Breivik voia sa-l decapiteze pe fostul premier al Norvegiei

Acesta a mai afirmat ca a sperat ca explozia generata de masina capcana din Oslo ar ucide toti membrii Guvernului. In plus, a explicat ca s-a antrenat folosind jocuri video si ca a planuit trei atacuri cu masini capcana, dar ca a optat pentru unul singur, alaturi de un atac armat, cand si-a dat seama cat de greu este sa fabrice bombele.

A cincea zi - Descrierea terifianta a masacrului de pe insula Utoya: Am tintit spre cap

Anders Behring Breivik a descris, in a cincea zi de audieri, cum a actionat in cazul masacrului din insula Utoya.

Criminalul norvegian nu s-a abtinut din a dezvalui detalii terifiante. Astfel, Breivik a afirmat ca, inainte de a-si impusca primele doua victime, a auzit "100 de voci" in capul sau, care ii spuneau sa nu o faca. Dupa acel moment de ezitare, insa, barbatul a apasat pe tragaci, a impuscat doi oameni in cap si a mers mai departe.

Fara a arata vreo urma de emotie, teroristul a declarat ca s-a dus la o cafenea, unde mai multi oameni se ascundeau, ghemuiti si "complet paralizati de frica, fara sa poata fugi".

Breivik a explicat ca si-a reincarcat arma dupa ce a ramas fara munitie si a omorat oamenii in timp ce acestia implorau pentru vietilor lor. Totodata, i-a impuscat in cap pe altii care se prefaceau ca ar fi morti.

Teroristul norvegian s-a deplasat pe insula Utoya deghizat in ofiter de politie si si-a continuat iesirea violenta in jurul insulei, ademenindu-i pe tineri din locurile in care acestia erau ascunsi, spunandu-le ca se afla acolo pentru a-i apara. Cand acestia ieseau din ascunzitori, Breivik a povestit tribunalului ca "i-am impuscat pe multi dintre ei tintind catre capetele lor".

Teroristul din Norvegia: Victimele erau paralizate de frica, implorau pentru viata lor

Barbatul in varsta de 33 de ani marturisise anterior, in fata tribunalului din Oslo, ca este o persoana draguta, in mod obisnuit, dar ca si-a reprimat emotiile pentru a duce la capat atacurile.

In plus, el a recunoscut ca masacrul de pe insula Utoya "a devenit cel mai important atac, atunci cand cladirea guvernamentala nu s-a prabusit", asa cum era planuit, dar si ca a inteles "absolut" de ce marturiile sale sunt infricosatoare pentru ceilalti.

Cei prezenti in sala de judecata au ramas muti de groaza, pe masura ce teroristul povestea, iar linistea a fost apoi inlocuita de lacrimi. Principalul scop al acestui proces este de a stabili daca Anders Breivik este sau nu sanatos din punct de vedere psihic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#proces Anders Breivik, #judecata Anders Breivik, #prima saptamana proces Breivik, #proces autor atentate Norvegia, #morti atentate Norvegia, #audieri proces Anders Breivik , #atentat Norvegia