Ziare.com

Teroristul Anders Breivik isi afla pedeapsa

de Valentin Dimitriu
Vineri, 24 August 2012, ora 10:30

   

Teroristul Anders Breivik isi afla pedeapsa
Anders Behring Breivik, teroristul norvegian care a recunoscut ca a ucis 77 de oameni, in iulie 2011, isi va afla verdictul si pedeapsa, vineri.

Dupa doua luni de deliberari, un complet de cinci judecatori de la tribunalul din Oslo va decide daca extremistul va fi trimis la inchisoare sau intr-o sectie de psihiatrie, arata Huffington Post.

In varsta de 33 de ani, Breivik s-a declarat un misionar al expulzarii musulmanilor din Europa. Teroristul a declansat o bomba aflata intr-o masina-capcana, langa sediul Guvernului din Oslo, provocand moartea a opt oameni, pe 22 iulie 2011.

In aceeasi zi, el s-a deplasat apoi pe insula Utoya, unde a deschis focul intr-o tabara de vara a Partidului Laburist, omorand 69 de oameni. Norvegianul a spus de mai multe ori ca crimele erau necesare, pentru a preveni raspandirea islamismului in Norvegia si in Europa.

Breivik, care nu doreste sa fie declarat instabil psihic, a declarat ca va face recurs in cazul in care tribunalul va decide ca nu are discernamant, insa a precizat ca va accepta o pedeapsa cu inchisoarea. El doreste sa fie recunoscut ca fiind un terorist politic sau, cum se autodenumeste, un "militant nationalist".

In oricare dintre cazuri, el risca pedeapsa maxima prevazuta de legislatia din Norvegia - 21 de ani de detentie - si va ramane in inchisoarea Ila, din Oslo, unde se afla inca de la arestarea sa si unde s-a construit o sectie psihiatrica special pentru el.

In ceea ce priveste verdictul, cel mai probabil, Breivik va fi declarat vinovat, deoarece a recunoscut atacurile si nimic din investigatia criminala nu a indicat ca ar fi fost altcineva implicat. Barbatul a spus insa ca nu recunoaste tribunalul, deoarece acesta reprezinta un sistem politic care sustine multiculturalismul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor