Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Teroristul norvegian, fascinat de Rusia

Joi, 04 August 2011, ora 10:14
2239 citiri
Teroristul norvegian, fascinat de Rusia

Au trecut doua saptamani de la atentatele din Norvegia, iar presa internationala continua sa dezbata acest subiect.

Un articol semnat de Dimitri Vivodtsev, corespondentul la Moscova al publicatiei franceze rue89, isi expune cateva considerene inedite in legatura cu un anumit cult la teroristului norvegian Anders Behring Breivik fata de Rusia si de liderii ei.

Asa zisa declaratie de independenta europeana

In asa zisul sau manifest, intitulat "Declaratia de independenta europeana - 2083" Breivik face de mai multe ori referire la Rusia, fara al carei ajutor - crede el - transformarea Europei in cea pe care o vizeaza declaratia nu ar fi posiibila.

Pentru teroristul Breivik, Rusia este modelul ideal, iar Moscova cel mai important bastion al lumii, capabil sa puna stavila islamizarii.

Breivik se refera cu insistenta la mai multe personalitati ale Rusiei - desigur fara acordul acestora. In capul listei, il are in vedere pe premierul Putin, despre care afirma ca, dupa Papa de la Roma, el este a doua mare personalitate a lumii pe care ar dori s-o cunoasca personal (el, Breivik!).

Admiratia pe care premierul Putin a starnit-o in mintea infierbantata a teroristului are la baza doua idei care considera ca emana de la pemierul rus si care se potrivesc propriei sale gandiri.

Prima se refera la fraza pe care ar fi asuzit-o pronuntata de premier, in sensul ca "Europa va ajunge sa fie colonia fostelor ei colonii", iar cea de a doua se refera la stilul de a guverna a lui Putin, despre care Breivik apreciaza ca se muleaza perfect pe propria lui gandire despre "democratia dirijata", al carei adept se declara.

O noua trasnaie: "democratia dirijata"

Dupa Breivik, Europa toata trebuie sa ia exemplul "democratiei dirijate" din sistemul rusesc, chiar daca acest lucru nu face o buna publicitate Kremlinului.

Teroristul teoretician merge mai departe, tintind admiratia sa in egala masura catre liderii Rusiei, cat si catre extrema dreapta rusa, foarte bine structurata si foarte activa, dupa opinia lui.

Afirmand aceasta, Breivik face apel la concetatenii sai norvegieni, sa se inarmeze daca doresc, iar apoi sa intre in contact cu nationalisitii sarbi, rusi si armeni.

El pretinde ca Rusia a devenit de multa vreme un model pentru toti nationalisitii europeni, pentru care potentialul extremei drepte ruse este o forta bine consolidata si dovedita, mai ales dupa evenimentele din piata Manege, in decembrie 2010.

Ucigasul norevegian este convins ca are destui fani in Rusia, iar intre el si ei afinitatile sunt trainice si reciproce.

Sa fi devenit Breivik un erou web in Rusia?

Comentand foarte laconic declaratiile, autorul articolului apreciaza ca mass media n-a fost decat pe jumatate surprinsa in fata unor reactii entuziaste pe care masacrul de la Oslo l-a produs pe Internet.

I se pare chiar semnificativ un articol publicat pe virtualul Novskoe Vremia, dar si pe un site particular rusesc, intitulat: "Cum de a devenit Breivik un erou web in Rusia?".

Autorul acestui articol, un oarecare Alexandre Silantiev, si-a spus punctul de vedere in urmatorii termeni:

"Apelul asasinului norvegian a gasit o receptivitate intelegatoare, aprobatoare si chiar triumfatoare pe siteurile web rusesti. (...) Este usor de inteles de unde ne vin atatia admiratiori ai 'tragatorului norvegian'. Valul nationalist n-a incetat sa se extinda in ultimii ani, deversand valuri peste maluri si amenintand sa inunde tara cu ideile sale".

Autorul nu face mai multe comentarii - este greu sa comentezi asa ceva fara probe - dar ramane un semn de ingrijorare: sunt in stare rusii sa stapaneasca "democratia dirijata", daca ea intr-adevar exista, cum pretinde norvegianul?

As prefera sa cred ca norvgianul isi cauta prieteni la rusi, decat sa-mi fie teama ca are el prieteni la rusi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#atentate Norvegia, #Breivik Norvegia Rusia, #terorist Norvegia atentat , #atentat Norvegia