Atacatorul de pe Champs-Elysees a jurat credinta Statului Islamic

Marti, 20 Iunie 2017, ora 21:15
2982 citiri
Atacatorul de pe Champs-Elysees a jurat credinta Statului Islamic
Foto: Arhiva Pixabay

Atacatorul mort, luni, intr-un atentat esuat pe bulevardul parizian Champs-Elysees lasase o scrisoare-testament in care jura credinta liderului organizatiei Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

In scrisoarea gasita de anchetatori si destinata cumnatului sau, suspectul afirma ca facea un "joc dublu", adica in cadrul activitatii sale de tir sportiv se pregatea, de fapt, pentru comiterea unui atentat, a precizat o sursa citata de France Presse. Astfel, se confirma o informatie difuzata anterior de canalul francez BFMTV.

Provenind dintr-o familie salafista, Adam Djaziri, niciodata condamnat, se afla in vizorul autoritatilor. El figura pe lista suspectilor care prezinta pericol pentru siguranta statului inca din 2015, pentru apartenenta la o miscare islamista radicala.

Desi figura pe asa-numita "fisa S" cu persoanele care reprezinta pericol pentru securitatea statului, acesta beneficia de permis de port-arma.

Tatal atacatorului a declarat pentru AFP ca Adam Djaziri "detinea legal o arma cu care se antrena la tir".

Djaziri a intrat, luni dupa-amiaza, cu un vehicul intr-o furgonneta a jandarmeriei franceze, pe bulevardul Champs-Elysees din centrul Parisului. Anchetatorii au descoperit in masina atacatorului butelii de gaz si mai multe arme, inclusiv un pistol-mitraliera Kalasnikov.

Atacul a survenit la aproape doua luni de la asasinarea unui politist, la 20 aprilie, de catre un jihadist, care a fost ucis de fortele de ordine, tot pe Champs-Elysees.

La 6 iunie, un barbat care s-a revendicat drept "soldat al califatului", Farid Ikken, a atacat un politist cu un ciocan in fata catedralei Notre-Dame din Paris, un alt loc emblematic al capitalei franceze.

Din ianuarie 2015, Franta a fost vizata de un val de atentate care s-au soldat cu 239 de morti, mai multe atacuri fiind indreptate impotriva fortelor de ordine.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#atac politie Champs Elysee stat islamic, #atacator politie Champs Elysee salafist, #incendiu masina politie Champs Elysee atentat, #atentat esuat Champs Elysee , #atentat Paris