Atentat la Paris: Atacatorii au actionat cu disciplina militara - concluzia expertilor

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 11:42
6915 citiri
Atentat la Paris: Atacatorii au actionat cu disciplina militara - concluzia expertilor
Foto: New York Times

Atentatul de miercuri de la Paris, in urma caruia si-au pierdut viata 12 persoane, a fost foarte bine planificat si realizat de militanti bine instruiti, spun expertii in combaterea terorismului.

"Au efectuat operatiunea intr-un mod foarte calm, controlat", a declarat Richard Clarke, fostul consilier pentru combaterea terorismului al Casei Albe si, in prezent, consultant al ABC News.

"Ei par sa fie displicinati in privinta focurilor de arma, nu trag peste tot", a adaugat Clarke, mentionand ca atacatorii pareau ca stiu exact ceea ce fac, totul fiind realizat ca o operatiune militara.

Atentat terorist la Paris: Stefan Popa Popa's: Oricine se apuca de caricatura face caricaturi cu sex sau cu religie

Un alt expert este de acord cu ideea lui Richard Clarke si adauga ca cel mai probabil atacatorii au fost in recunoastere in privinta tintei lor.

Acesta a precizat ca intr-unul dintre filmulete se observa cum unul dintre atacatori ridica, la un moment dat, un pantof de langa masina cu care au fugit, ceea ce un amator nu ar face intr-un astfel de moment.

Atentat terorist la Paris: Marturii despre victimele masacrului si redactia Charlie Hebdo

"Ei s-au asigurat ca il ucid pe primul politist. Erau foarte bine echipati. Se miscau repede si pareau ca sunt pregatiti psihic", a continuat el, adaugand ca in aceste conditii este clar ca atacatorii nu erau doar niste "baieti furiosi".

Steve Gomez, fostul sef al diviziei de combatere a terorismului din FBI, considera ca atacul de la Paris a fost clar diferit de recentele atacuri de genul "lupul singuratic", precum cel din Ottawa din octombrie 2014.

"Multi dintre acesti lupi singuratici sunt hotarati sa moara. Acelea sunt operatiuni sinucigase. Ceea ce s-a intamplat la Paris nu a fost o misiune sinucigasa", a spus Gomes, pentru ABC News.

Totusi, atacul nu a fost perfect, avand in vedere ca martorii au spus ca teoristii erau sa greseasca biroul.

Atentat la Paris: Premierul anunta "mai multe retineri"

Deocamdata niciun grup terorist nu si-a asumat responsabilitatea pentru atentat, insa revista Charlie Hebdo a fost tinta extremistilor islamisti in ultimii ani.

12 persoane si-au pierdut viata in urma incidentului de miercuri de la sediul redactiei revistei satirice Charlie Hebdo. Acestia sunt Jean Cabut - caricaturist; Georges Wolinski - caricaturist; Stephane Charbonnier, caricaturist; Bernard Verlhac (Tignous) - caricaturist; Philippe Honore - caricaturist; Bernard Maris - economist si cronicar; Mustapha Ourrad - corector; Elsa Cayat - psihanalist; Michel Renaud - fostul director de cabinet al primarului din Clermont; Ahmed Meradet - agent de politie; Franck Brinsolaro - brigadier in serviciul de protectie si Frederic Boisseau - om de serviciu.

Premierul francez, Manuel Valls, a anuntat, joi dimineata, ca au fost facute mai multe retineri in legatura cu atacul.

#atentat revista Paris, #atacatori Paris experti, #atacatori atentat revista Paris , #atentat Paris