Atentat terorist la Paris: Reuniune de urgenta la Bucuresti pentru analizarea legii "Big Brother"

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 14:21
2917 citiri
Atentat terorist la Paris: Reuniune de urgenta la Bucuresti pentru analizarea legii "Big Brother"
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu Deputat

In contextul recentului atentat terorist din Franta, comis impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, Ministerul pentru Societatea Informationala din Romania a convoacat, joi, in regim de urgenta, grupul de lucru interinstitutional pentru analizarea legii "Big Brother".

"In urma deciziei CCR (care a decis ca "Legea Big Brother" e neconstitutionala - n.red.) si in lipsa adoptarii la nivel european a unui nou act legislativ UE privind retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului, s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinte negative asupra desfasurarii activitatii organelor de urmarire penala, a instantelor de judecata si a organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Este imperios necesar sa identificam solutii urgente si acoperitoare pentru prevenirea unor astfel de probleme, cum este cea a terorismului. Mai mult decat atat, este nevoie sa gasim formula optima, care sa asigure atat securitatea individului, dar care sa nu atenteze la spatiul privat, datele personale sau libertatea de expresie", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Atentat terorist la Paris: Atacatorii se intorc in oras - toate intrarile au fost blocate LIVE (Foto&Video)

Intalnirea va avea loc la ora 16:00.

Grupul de lucru a fost creat la solicitarea premierului in luna aprilie a anului 2014 si este compus din reprezentanti din:

  • Ministerul Afacerilor Interne,
  • Serviciul Roman de Informatii,
  • Ministerul Afacerilor Externe,
  • Ministerul Public,
  • Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism,
  • Directia Nationala Anticoruptie,
  • Consiliul Superior al Magistraturii,
  • Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal,
  • Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii,
  • Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Justitiei.
  • Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Grindeanu a spus ca "printr-un efort comun, vom gasi o lege echilibrata".

    Ce spune procurorul general

    In asentimentul ministrului pentru Societatea Informationala a fost si procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

    El a declarat, joi, ca sunt "imperios necesare legi eficiente", care sa permita prevenirea actelor de terorism, iar in acest sens trebuie sa existe instrumente - precum legi privind cartelele preplatite si retentia datelor - care sa dea posibilitatea anchetatorilor sa anticipeze actiunile teroristilor si sa actioneze ferm.

    "Este foarte important sa le putem preveni. Ati mentionat ce se intampla la Paris, uitati-va ce inseamna sa incerci sa combati. Este groaznic ceea ce se intampla. Important este sa putem preveni si, ca sa putem preveni, avem nevoie de instrumente potrivite. Astfel de acte normative, care sa ne poata permite sa anticipam, sa cunoastem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare", a punctat Tiberiu Nitu.

    Atentat la Paris Ce spune procurorul general despre o noua lege Big Brother in Romania

    Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

    Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.

    Totodata, in data de 16 septembrie, CCR a luat aceeasi decizie si referitor la legea care stipula identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplatite, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens.

    Avocatul Poporului atacase pe data de 9 iulie 2014 la Curtea Constitutionala legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.

    C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
    Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
    Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
    Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
    #reuniune analiza lege Big Brother, #analiza lege Big Brother , #atentat Paris