Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atentat la Paris: Spionii SUA recunosc amprentele al Qaida

Autor: Ana Ilie
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 13:32
5354 citiri
Atentat la Paris: Spionii SUA recunosc amprentele al Qaida
Foto: Channel4

Spionii americani cred ca atentatul de la Paris, de la redactia publicatiei satirice Charlie Hebdo, poarta toate marcile gruparii teroriste al Qaida.

Oficialii americani din serviciile secrete cred ca al Qaida se afla in spatele masacrului de miercuri, scrie The Daily Beast.

Fratii Cherif, in varsta de 32 de ani, si Said Kouachi, de 34, se afla pe lista neagra de zbor a SUA, a aratat o sursa din serviciile secrete americane. Potrivit acesteia, prezenta pe lista ii impiedica pe cei doi suspecti de terorism sa calatoareasca in vreun avion al unei companii americane "timp de multi ani".

FBI isi verifica in acelasi timp arhivele pentru a vedea daca are informatii ce ar putea ajuta ancheta francezilor, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Serviciile americane de informatii cred ca fratii faceau parte dintr-un grup de jihadisti inspirati de ramura al Qaida din Yemen.

In timpul atacului, fratii au anuntat ca fac parte din al Qaida din peninsula Araba, potrivit marturiei unei supravietuitoare.

Atentat terorist la Paris: Doua zile de teroare. Asasinii sunt de negasit

Oficialii americani analizeaza si calatoria intreprinsa de cei doi in Siria anul trecut, unde ar fi putut primi antrenament cu armele si indicatii de la liderii al Qaida. Mai mult, este verificata ipoteza ca fratii sa fi avut legatura cu David Drugeon, francez care a devenit principalul producator de bombe pentru o unitate al Qaida numita Grupul Khorasan, care opereaza in Siria.

Atentat la Paris: Atacatorii au actionat cu disciplina militara - concluzia expertilor

Grupul este aliat cu al Qaida in Yemen si a fost creat special pentru a antrena strainii care calatoresc in Siria sa efectueze atentate la intoarcerea in tarile de origine. Planurile Khorasan de a ataca avioane de linie erau atat de avansate incat presedintele american Barack Obama a lansat anul trecut lovituri preventive impotriva pozitiilor gruparii.

Ramane intrebarea daca fratii Kouachi au fost inspirati sau chiar au primit ordine de la conducerea al Qaida pentru a comite atacul de miercuri de la Paris.

Daca au primit ordine, asta inseamna ca al Qaida inca are capacitatea de a lansa atacuri sofisticate asupra unor tinte importante in Occident. In acelasi timp, este o schimbare de strategie, dupa decenii de vizare a avioanelor si locurilor publice, cu scopul de a ucide cat mai multi civili. Atacul de la sediul redactiei Charlie Hebdo a fost un act de razbunare.

Niciun lider al Qaida important nu a revendicat atacul de la Paris, desi al Qaida in Peninsula Araba a laudat, pe un cont de Twitter, masacrul. O revendicare paralela a venit si din partea unor asociati ai gruparii Statul Islamic, insa aceasta are putina credibilitate, spun expertii.

Centrul Parisului a fost zguduit, miercuri inainte de pranz, de un atac armat soldat cu 12 morti si opt raniti. Atacul a avut loc la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo si a fost comis de doua persoane mascate si inarmate, care au anuntat ca il "razbuna pe profetul" Mahomed si, apoi, au disparut, fiind cautati de doua zile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#atentat Paris al Qaida, #atentat Paris atacatori al Qaida , #atentat Paris