Atentat terorist la Paris Teorie controversata: Cum ar arata Franta condusa de un islamist

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 11:56
6560 citiri
Atentat terorist la Paris Teorie controversata: Cum ar arata Franta condusa de un islamist
Foto: Wikipedia

Atentatul de miercuri, de la redactia revistei satirice Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morti si mai multi raniti, a coincis cu lansarea pe piata a unui volum controversat, o carte in care presedintele Frantei este musulman, iar tara este condusa de un partid islamic.

Cea de-a sasea carte a autorului francez Michel Houellebecq, numita "Submission" (Supunere), vorbeste despre o tara in care femeilor li se interzice sa mearga la munca. Autorul pleaca de la ideea ca tarile occidentale sunt inundate de influenta islamului, relateaza Bloomberg.

Atentat la Paris: Premierul anunta "mai multe retineri"

Martori citati de radio Europa 1 si agentia France-Presse spun ca persoanele inarmate care au deschis focul in redactia saptamanalului au strigat "Allah e mare" in araba.

Atentat la Paris: Atacatorii au actionat cu disciplina militara - concluzia expertilor

In cartea abia lansata, autorul scrie ca "Fratia Musulmana" a castigat alegerile prezidentiale in Franta impotriva Frontului National, o formatiune nationalista si anti-imigratie.

Despre volum, Liberation spunea, intr-o recenzie din 4 ianuarie, ca este "o farsa patetica si provocatoare". Analistul politic Franz-Olivier Giesbert a fost mai bland, calificand volumul drept "o satira isteata", afirmand ca e vorba de "o carte de autor si nu de una politica".

Reactia lui Hollande

Cartea a lansat o reactie inclusiv din partea presedintelui Francois Hollande, care a declarat, luni, la postul de radio France Inter, ca o va citi pentru ca a iscat o vie dezbatere, avertizand insa ca Franta intotdeauna a avut "o inclinatie catre decadere, declin si un pesimism compulsiv".

Liderul Frontului National, Marine Le Pen, care apare in cartea de 320 de pagini, a declarat, cu doua zile inainte de atacul armat din Paris, ca e vorba despre "fictiune care ar putea deveni realitate intr-o zi".

Atentat terorist la Paris: Marturii despre victimele masacrului si redactia Charlie Hebdo

Intr-un interviu pentru postul de televiziune France 2, autorul volumului a negat ca acesta a fost menit sa sadeasca teama si a sustinut ca nu are de gand sa evite un subiect doar pentru ca este controversat.

In cartea lui Houellebecq, actiunea se petrece in anul 2022. Liderul Fratiei Musulmane, Mohammed Ben Abbes, devine presedinte, invingand candidatul Frontului National. Acesta interzice femeilor sa mearga la munca, este pro poligamie, impunand o viziune religioasa si conservatoare societatii. Copiii invata in scoli islamice. Cat despre francezi, acestia accepta noile schimbari, de aici venind si titlul cartii.

In Franta traiesc cei mai multi musulmani din Europa, circa 5 milioane, un numar in crestere. Putini musulmani ajung insa sa aiba slujbe de top, francezii cu origini arabe aflati la a doua sau a treia generatie spunand ca adesea sunt discriminati.

Totusi, frica de "islamizare" exista in Franta. De altfel, Le Pen, care este impotriva imigrantilor, e pe primul loc in intentiile de vot la prezidentialele din 2017.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#carte Franta condusa musulman, #motiv atac saptamanal Paris, #carte Michel Houellebecq Supunere, #Michel Houellebecq Submission, #conditie musulmani Franta, #atentat terorist Paris , #atentat Paris