Atentat la Paris: Un supravietuitor povesteste cum le-a facut cafea si le-a pansat ranile teroristilor

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 18:39
9516 citiri
Atentat la Paris: Un supravietuitor povesteste cum le-a facut cafea si le-a pansat ranile teroristilor
Foto: The Independent

Un supravietuitor al atacului de vineri de la tipografia de langa Paris a povestit cat de aproape s-a aflat de teroristii care au decimat redactia revistei satirice Charlie Hebdo.

Michel Catalano, om de afaceri, s-a aflat in tipografie timp de doua ore cu fratii Said si Cherif Kouachi, scrie The Telegraph.

In acest timp, le-a facut cafea si le-a curatat ranile teroristilor. Cei doi frati l-au lasat sa plece cu putin timp inainte de confruntarea finala cu politia.

Catalano a ajuns la tipografia sa, CDT, din Dammartin-en-Goele, vineri dimineata la ora 08.00. La scurt timp a ajuns si angajatul sau Lilian Lepere. Atunci, prin uriasul geam de la parter, a observat cu coltul ochiului o miscare neobisnuita. "Am observat ca era un barbat cu un lansator de rachete si un Kalasnikov si mi-am dat seama imediat ca suntem intr-o situatie periculoasa", a povestit acesta sambata.

I-a recunoscut pe fratii Kouachi, care isi cautau o ascunzatoare. Ei au batut la usa. Intorcandu-se spre Lepere, omul de afaceri i-a spus sa se ascunda in spatele cladirii.

"Apoi m-am intors pentru ca stiam ca nu putem sa ne ascundem amandoi... si trebuie sa recunosc ca m-am gandit in acel moment ca asta e sfarsitul", continua acesta.

Tremurand, le-a deschis, asteptandu-se sa fie secerat de gloante. In loc de asta, o voce calma i-a spus: "Nu te teme, vrem doar sa intram". Inauntru, a constatat ca teroristii erau prafuiti si epuizati dupa zilele petrecute pe fuga, dupa masacrul din Paris.

Catalano si-a dat seama ca trebuie sa ii impiedice sa verifice birourile, acolo unde se ascundea angajatul sau, si le-a facut o cafea. "Nu erau agresivi", spune el.

Cam 45 de minute mai tarziu, s-a mai auzit o bataie in usa. Catalano l-a recunosct pe geam pe agentul de vanzari Didier, care statea in ploaie la intrare. Le-a spus teroristilor ca vizitatorul nu are nicio legatura cu tipografia si i-a intrebat daca poate sa-l indeparteze. Teroristii au fost de acord si unul l-a insotit la usa.

Ulterior, Didier a povestit: "Cand am ajuns, clientul meu a iesit impreuna cu un barbat inarmat care a spus ca e de la poltiie. Clientul mi-a cerut sa plec asa ca am plecat. Eram in usa. I-am strans mana lui Michel si mana unuia dintre teroristi". Barbatul i-ar fi spus: "Pleaca, noi nu ucidem civili. Asta m-a frapat si am decis sa sun politia".

Cand au inchis usa, fartii au decis sa nu mai paraseasca tipografia in viata. "Au spus ca oricum ar fi o sa se termine acolo", isi aminteste Catalano, care mai spune ca fratii i-au permis sa sune politia pentru a anunta ca teroristii ii asteapta.

Cand fratii au vazut cum apar sute de politisti, au tras o rafala de gloante, Catalano s-a ascuns in biroul sau, asteptand sa fie ucis. A auzit apoi cativa pasi si a sperat ca e politia. Era in schimb unul dintre frati. Acesta l-a strigat politicos: "Unde esti domnule? Unde esti?".

"Nu va faceti griji, sunt aici", i-a raspuns omul de afaceri. "Eram terifiat ca vor cauta peste tot, pentru ca nu stiam unde se ascunde Lilian", povesteste acesta.

Fratii Kouachi stiau ca in curand vor deveni martiri, asa cum isi doreau, insa erau tensionati si cu siguranta se temeau de moarte. Catalano a observat ca lui Said Kouachi ii curgea sange din frunte.

"Cand am simtit ca unul dintre ei era tensionat, i-am spus: Uite, daca vrei pot sa am grija de tine, asa ca s-a asezat si i-am pus un plasture pe rana". Cum plasturele era strans prea tare, teroristul a protestat asa ca omul de afaceri l-a dezlipit si l-a asezat din nou pana cand i-a convenit acestuia.

In acel moment, Catalano s-a simtit suficient de curajos sa intrebe daca poate pleca. Desi initial Said a refuzat, celalat frate i-a spus: "Du-te".

Cand se indrepta spre iesire, pentru Catalano a fost cel mai dificil sa se hotarasca daca le spune fratilor despre angajatul lui sau nu. A decis insa ca daca le spune barbatul va fi in pericol, asa ca a tacut si a iesit din cladire.

"Nu stiu cum am reusit sa raman calm. Am ramas calm in toata perioada. De fapt nu erau agresivi, din punctul meu de vedere. Chiar si cand au tras inspre jandarmi, nu am avut impresia ca vor sa imi faca rau, chiar daca pare greu de crezut. Probabil aveau un gram de omenie, din punctul meu de vedere, pentru ca mi-au permis sa plec".

Atac la Paris: Cine este Anwar al-Awlaki, cel care i-a inspirat pe teroristi

Teroristii de la Paris care au decimat redactia revistei Charlie Hebdo si apoi au fost ucisi intr-o confruntare cu fortele de ordine au sustinut ca sunt inspirati de gruparea al Qaida si de Anwar al-Awlaki.

Cei trei atacatori care au terorizat Parisul timp de trei zile au fost ucisi la mai bine de 54 de ore de la atacul asupra redactiei revistei Charlie Hebdo. Said si Cherif Kouachi au ucis 12 persoane in atacul terorist de miercuri, din Paris.

Un alt atacator, Amedy Coulibaly, a ucis o politista joi si patru cetateni evrei intr-un atentat intr-un magazin evreiesc, vineri. Amedy Coulibaly a fost ucis in operatiunea politiei franceze de eliberare a ostaticilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#atacatori Franta supravietuitor, #atacatori Franta Charlie Hebdo , #atentat Paris
Comentarii