Atentate in Paris: Tatal unui terorist a mers in califatul ISIL sa-si convinga fiul sa revina acasa in Franta

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 14:02
3370 citiri
Atentate in Paris: Tatal unui terorist a mers in califatul ISIL sa-si convinga fiul sa revina acasa in Franta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tatal unuia dintre autorii atentatelor teroriste de vineri de la Paris a fost anul trecut in Siria, de unde a incercat fara succes sa il aduca inapoi in Franta pe fiul sau, care se alaturase gruparii Statul Islamic.

Mohamed Amimour, in varsta de 67 de ani, a vorbit despre incercarea sa esuata de a-l extrage pe fiul sau Samy de sub controlul comandantilor ISIL, relateaza The Guardian in editia electronica.

Atentate teroriste la Paris: Cine sunt atacatorii care au comis macelul

La revenirea in tara, el a declarat atunci pentru Le Monde ca a fost intampinat cu raceala si cu "un fel de zambet distant".

John Kerry, la Paris dupa atentate: Atacatorii sunt "monstri psihopati" (Video)

Samy Amimour, in varsta de 28 de ani, care s-a nascut la Drancy, o suburbie din nord-estul Parisului, a fost identificat drept unul dintre atacatorii de la teatrul Bataclan. El purta o vesta cu explozibil, pe care a detonat-o vineri seara in timp ce politia franceza se apropia de locul atacului.

Nu si-a convins fiul sa se intoarca acasa

Tatal sau il rugase sa renunte la convingerile jihadiste. In iunie 2014, Mohamed Amimour, care este un francez de origine algeriana, a plecat intr-o misiune privata de familie pentru a-l salva pe fiul sau, traversand frontiera turca si calatorind pana in orasul sirian Minbej, din apropiere de Alep. La revenirea in tara, el a povestit pentru Le Monde cum a esuat sa-l convinga pe Samy sa se intoarca acasa.

Atentate in Paris: Alarma falsa in Italia - Politistii credeau ca sunt pe urmele unui terorist

Amimour tinea legatura cu Samy prin Skype, dar nu ii spusese ca vine la el. Barbatul a trecut ilegal frontiera turca pe langa Gaziantep, cu un microbuz, traversand un camp minat si ajungand la Minbej, unde a vazut primele steaguri negre ale gruparii ISIL.

"La primul punct de control era un barbat cu un Kalashnikov", isi aminteste el. "Insotitorii mei au aplaudat (cand am sosit). Pasaportul mi-a fost luat. Noii recruti jihadisti au fost intampinati de o multime de barbosi care strigau 'Allah akbar' (Allah este mare) ", a continuat acesta.

Guvernul de la Paris vrea ca toti francezii care se intorc din Siria sa fie arestati la domiciliu

Era ziua in care liderul ISIL, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat un califat islamic. El a fost preluat de o patrula a gruparii jihadiste si dus la o moschee, unde a primit ordin sa participe la rugaciuni.

In ziua urmatoare, Amimour s-a intalnit cu fiul sau, care avea "un fel de zambet distant". "Era cu un alt barbat, care nu ne-a lasat nicio clipa singuri. Reuniunea noastra a fost rece. (Fiul meu) nu m-a invitat in locuinta sa, nu a spus cum a fost ranit sau daca a luptat", a declarat barbatul.

Atentate la Paris: Unul dintre teroristi era proprietarul unui "coffee shop" la Bruxelles

In seara aceea, i-a dat lui Samy o scrisoare de la mama sa, in care ascunsese 100 de euro. "S-a dus intr-un colt si a citit-o, apoi mi-a dat inapoi banii, spunand ca nu are nevoie de ei", a mai povestit tatal.

Amimour, ranit de raceala intalnirii cu fiul sau, a discutat cu alti luptatori jihadisti, care i-au aratat inregistrari video cu oameni torturati de fortele presedintelui sirian Bashar al-Assad. "Unul dintre colegii fiului meu mi-a aratat un film in care ei omorau oameni. Am vazut imagini oribile. Mi-a fost rau", a spus barbatul.

"Creierul" atentatelor din Paris are un CV incredibil: Ce alte atacuri ar mai fi pus la cale

Doua zile mai tarziu, Amimour a traversat inapoi granita siriano-turca, alaturi de o frantuzoaica din Montpellier, care avea in brate un copil de sase luni. "Sotul ei invata cum sa comita un atac sinucigas. Ea parea fericita", a povestit barbatul.

Amimour s-a intors acasa cu avionul, de la Istanbul, fara a fi interogat de politie. El a aflat ulterior ca fiul sau s-a casatorit si a luat numele Abu Hajia. "Nu vreau sa ramana acolo tot restul vietii", declara el anul trecut pentru Le Monde.

Atentate teroriste la Paris Mama unui jihadist: S-a aruncat in aer pentru ca era stresat!

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tata atacator Paris, #terorist Paris tata Siria , #atentat Paris