Atentate la Paris: Teroristii aveau legaturi cu persoane din Marea Britanie - presa

Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 12:52
2335 citiri
Atentate la Paris: Teroristii aveau legaturi cu persoane din Marea Britanie - presa
Foto: Captura Youtube/imagini arhiva RT

Reteaua militanta aflata in spatele atacurilor de luna trecuta de la Paris avea legaturi cu persoane din Marea Britanie, iar politia britanica verifica daca unul dintre atacatori a sunat la Birmingham inaintea atentatelor, potrivit presei, citata de Reuters.

Mai multe persoane suspectate de legaturi cu Abdelhamid Abaaoud, militantul gruparii Stat Islamic si presupus lider al atacatorilor de la Paris, locuiesc in Marea Britanie, au afirmat doi oficiali occidentali, citati de Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor, aceste persoane, inclusiv unele de origine marocana, locuiau in zona Birmingham, in centrul Angliei, la aproximativ 190 de kilometri de Londra.

Atentate la Paris: Planul a fost pus la cale in Budapesta? Salah Abdeslam a fost acolo

Autoritatile de la Londra nu au facut niciun anunt privind o eventuala legatura intre grupul care a comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti, si militanti britanici. Dar gruparile jihadiste sunt adesea extinse la scara larga, iar contactele, inclusiv prin retelele de socializare, sunt raspandite.

Cotidianul britanic Daily Mirror a relatat ca politia britanica investigheaza informatii potrivit carora un membru al gruparii de atacatori de la Paris a sunat de mai multe ori la Birmingham inaintea atentatelor.

Acuzatii scandaloase din Ungaria: Israel, de vina pentru atentatele teroriste din Paris

Apelurile "au fost efectuate cu putin inaintea atacurilor de la Paris. Politia britanica investigheaza de urgenta daca vreo persoana din Marea Britanie a fost implicata in atentatele de la Paris si daca exista vreo celula terorista conexa acolo", a declarat o sursa citata de Daily Mirror.

Marea Britanie a inregistrat cele mai grave atacuri islamiste ale sale in iulie 2005, cand 52 de persoane au fost ucise in atacuri sinucigase comise in metrouri si un autobuz.

Scapat printre degete? Teroristul din Paris, cautat de zor prin Europa, ar fi reusit sa fuga in Siria

Nivelul alertei teroriste din Marea Britanie este "sever" (penultimul nivel), ceea ce inseamna ca un atac militant este foarte probabil, in special din cauza amenintarii reprezentate de gruparea Stat Islamic in Siria si Irak, care isi incurajeaza sustinatorii sa comita atacuri in tarile de origine.

Charles Farr, directorul general al Biroului pentru Securitate si Contraterorism, a declarat luna trecuta ca pana la 800 de britanici au calatorit in Siria si Irak, unii pentru a se alatura gruparii SI. Aproximativ jumatate s-au intors in tara, in timp ce circa 70 ar fi fost ucisi, a precizat Farr.

Marea Britanie a anuntat ca sapte comploturi au fost dejucate in ultimul an, desi nu la aceeasi scara ca cele de la Paris.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#teroristi atentate Paris legaturi Marea Britanie , #atentat Paris