Atentate teroriste la Paris: Mesaje ale oficialilor romani - de la compasiune la solutii radicale de la Traian Basescu (Video)

Sambata, 14 Noiembrie 2015, ora 08:53
4018 citiri
Atentate teroriste la Paris: Mesaje ale oficialilor romani - de la compasiune la solutii radicale de la Traian Basescu (Video)
Foto: Hepta.ro

Mai multi oficiali romani au transmis mesaje de solidaritate dupa atentatele teroriste de la Paris, care s-au petrecut vineri noapte si s-au soldat cu cel putin 153 de morti si peste 200 de raniti.

Premierul desemnat, Dacian Ciolos, a reactionat pe Facebook, precizand ca este "profund socat" de aceste evenimente tragice.

El a calificat atentatele drept "teribile" si a tras un semnal de alarma.

Atentate teroriste la Paris: Urmareste firul evenimentelor - LIVE

Atentate teroriste la Paris: MAE roman a activat celula de criza - informatii despre romani aflati la Paris

"Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult pentru a combate terorismul, ura si ideologiile radicale. Condoleante familiilor lovite si putere ranitilor care se lupta sa supravietuiasca", a scris acesta pe contul sau de Facebook.

Atentate teroriste la Paris: Reactia premierului desemnat, Dacian Ciolos

Similar, presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca a primit "cu durere si consternare" vestea. El si-a exprimat solidaritatea fata de poporul francez si fata de autoritatile de la Paris.

"Aceste atacuri barbare, care au secerat vietile a zeci de oameni nevinovati, trebuie sa fie un semnal pentru intreaga comunitate internationala: sa aratam si mai multa determinare in combaterea terorismului si in apararea valorilor umanitatii. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei disparuti si sa-i aiba in grija pe cei raniti!", a mai spus seful statului roman intr-un mesaj postat pe Facebook.

La randul sau, fostul presedinte Traian Basescu a pus tragicul eveniment in contextul miilor de refugiati care au intrat pe teritoriul Europei. El sustine ca cea mai buna solutie este ca tara noastra sa nu accepte imigranti musulmani, oricata presiune ar pune oficialii europeni.

"Cota zero este solutia corecta. Trebuie sa fim solidari cu statele UE la masuri inteligente, dar nu putem accepta solutii nerealiste. Daca vrem o solutie realista, inchiderea frontierelor UE si expulzarea migrantilor este solutia corecta. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ucisi la Paris. Va rog nu ma considerati un antieuropean, ci doar un roman care intelege bine si ce spune si ce se intampla", a scris fostul presedinte pe reteaua sociala.

In plus, el a adaugat ca in Europa exista o singura solutie, anume sa fim uniti fara rezerve impotriva islamismului terorist.

Atentate teroriste la Paris: Ce s-a intamplat cu fotbalistii francezi si germani

"Repatrierea imediata a celor care au invadat Europa in acest an, consolidarea si inchiderea frontierelor UE pentru migrantii musulmani printre care se strecoara grupari teroriste sunt o necesitate imediata. Sa scoatem in strada forte antiteroriste dupa ce zeci de cetateni europeni sunt ucisi cu cinism in inima UE nu este o dovada ca ne putem apara cetatenii impotriva flagelului terorist. Oameni buni, intelegeti ca razboiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene", a mai mentionat fostul sef al statului roman.

La randul lor, reprezentantii Miscarii Populare au fost solidari cu ideile lui Traian Basescu.

"N-a trecut prea mult timp si a venit dovada tragica a faptului ca Traian Basescu a avut dreptate. Atentatele de noaptea trecuta de la Paris, in conditiile in care se presupune ca fortele de securitate franceze au ramas vigilente dupa atentatul de la Charlie Hebdo, demonstreaza ca fluxul de migranti necontrolat conduce, aproape implacabil, la astfel de tragedii.

Era o iluzie sa crezi ca Statul Islamic nu profita de ocazie pentru a-si infiltra zeci sau poate sute de teroristi, inarmati, hotarati sa execute fara scrupule ordinele date de superiorii lor. Deschiderea granitelor extra Schengen, renuntarea la acordul de la Dublin, sunt cauzele atentatelor de la Paris. Autorii morali ai atentatelor sunt si politicienii care din miopie politica au acceptat aceste renuntari la normele UE.

Este posibila o contrareactie necontrolata a populatiei tarilor europene impotriva migrantilor cu alte sute sau mii de victime", se arata intr-un comunicat al Miscarii Populare remis Ziare.com.

Alte mesaje de la oficialii romani

Pe de alta parte, comisarul european Corina Cretu s-a declarat uimita de ceea ce s-a intamplat vineri noapte la Paris.

"Incredibil in ce lume traim... Condoleante familliilor indoliate!", a transmis Corina Cretu pe Facebook.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL, a amintit ca Franta e din nou greu incercata, dupa atentatele teroriste de la redactia revistei de satira Charlie Hebdo, care au avut loc in ianuarie.

"Suntem solidari cu poporul francez, iar toate gandurile noastre se indreapta spre familiile victimelor. Speram ca tot acest cosmar sa se termine cat de repede. Actele teroriste reprezinta, in primul rand, o agresiune lasa asupra unor oameni nevinovati. Stupefactia si revolta pe care le simtim acut, in aceste momente, nu au granite. E nevoie, mai mult decat oricand, de solidaritate europeana si internationala pentru a pedepsi cu toata forta terorismul, pentru a descuraja si stopa astfel de atacuri!", a mentionat pe Facebook Alina Gorghiu.

Si prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, numind Franta "patria drepturilor omului". De asemenea, a tinut sa mentioneze ca Europa trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a se proteja de astfel de atacuri.

Atentate teroriste la Paris: Povestea incredibila a unui supravietuitor - a fost salvat de telefon!

"Ceea ce s-a intamplat e o proba sangeroasa a falimentului politicii de securitate in Europa. E momentul sa regandim securitatea continentului si a cetatenilor europeni. E momentul sa intelegem ca efectele sunt in Europa, dar cauzele sunt in Orientul Mijlociu. Avem deficit de securitate interna in Europa, avem deficit de politica externa europeana in Orientul Mijlociu, avem deficit de prezenta militara europeana in teritoriile de baza ale terorismului.

Sa marim bugetele diplomatiei. Sa marim bugetele militare. Sa marim bugetele pentru intelligence. Sa facem armata europeana si politia europeana a frontierelor. Sa regandim filosofia si politicile pentru a transforma ciocnirea civilizatiilor in coexistenta lor pasnica. Cu inteligenta, dar si cu forta. Masurile de 'sigilare' a frontierelor trebuie doar sa acompanieze politici diplomatice si militare de destructurare a bazelor terorismului", a explicat Catalin Predoiu.

Atentate teroriste la Paris: Imagini emotionante - mii de oameni au cantat imnul, in timp ce era evacuat Stade de France

Si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a reactionat in urma acestei tragedii. El sustine ca evenimentele au revoltat "intreaga lume civilizata" si a condamnat actele de barbarism.

"Sunt crime impotriva umanitatii si nici o religie, niciun popor din lume nu le accepta. Senatul Romaniei, in numele caruia am dat publicitatii acest comunicat, transmite condoleante familiilor celor disparuti si ii asigura de toata compasiunea pe toti cei care au de suferit in urma atacurilor criminale.

Senatul Romaniei impreuna cu toate celelalte insitutii de baza ale statului roman vor continua sa sustina concret in solidar cu aliatii sai lupta impotriva terorismului, indiferent de unde ar veni si oriunde s-ar manifesta. Relatiile istorice privilegiate de prietenie dintre Romania si Franta sunt un motiv in plus de solidaritate si compasiune pentru toti romanii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre presedintele Senatului.

Patriarhia Romana a transmis un mesaj de compasiune si de solidaritate cu poporul francez.

"Cu multa durere si intristare in suflet, ne rugam pentru victimele cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015. Preamilostivul Dumnezeu sa odihneasca in pacea si iubirea Sa sufletele celor decedati, sa consoleze familiile indoliate si sa daruiasca sanatate celor raniti! Totodata, in numele Patriarhiei Romane, exprimam profunde sentimente de compasiune si solidaritate cu poporul francez greu incercat", potrivit unui comunicat de presa semnat de Patriarhul Daniel.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a exprimat "intreaga compasiune si solidaritatea" fata de poporul francez, afirmand ca "orice acte de terorism trebuie condamnate ferm".

"Am aflat cu profunda tristete despre atentatele teroriste de noapte trecuta, din capitala Frantei, in urma carora zeci de cetateni francezi au fost ucisi si alte sute au fost raniti. Este tragic ca oameni nevinovati, lipsiti de aparare, au fost ucisi intr-un mod las, intr-o actiune lipsita de sens.

Vreau sa imi exprim intreaga compasiune si solidaritatea fata de poporul francez. Cred cu tarie ca orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar in aceste momente gandurile noastre merg catre familiile victimelor. Poporul francez a fost greu incercat in aceasta perioada, dar democratia si idealurile comune trebuie sa-si continue calea, indiferent de obstacole", a scris Dragnea pe Facebook.

C.P.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#atentate teroriste Paris oficiali roman, #mesaje oficiali romane atentate Paris, #reactii atentate Paris, #reactii oficiali romani antentate paris , #atentat Paris