Atentate teroriste la Paris: Serviciile de informatii franceze, prinse din nou pe picior gresit

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 09:01
4186 citiri
Atentate teroriste la Paris: Serviciile de informatii franceze, prinse din nou pe picior gresit
Foto: Hepta.ro

Opozitia de dreapta si-a inasprit tonul luni fata de Executiv cerandu-i sa ia masuri ferme fata de consecintele greselilor scoase la iveala de noile atentate de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 132 de morti.

Premierul Manuel Valls a asigurat luni ca guvernul nu va respinge pe loc "nicio reflectie, niciun mijloc pentru a-i proteja pe francezi". "Nu vom da deoparte nicio solutie", a declarat el pentru RTL.

Francois Hollande a anuntat, la randul sau, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, o inasprire a legislatiei si crearea de locuri de munca in politie, jandarmerie, administratie penitenciara si serviciile vamale, precum si o reforma a Constitutiei pentru a lupta impotriva terorismului.

Sebastien Pietrasanta, raportor socialist asupra legii antiteroriste, admite ca trebuie fara indoiala de luate masuri chiar daca "riscul zero nu exista", relateaza Reuters.

"Nu putem spune, dupa ce s-a petrecut in urma cu trei zile, ca totul este perfect in cea mai buna dintre lumi", a declarat el.

Guvernul de la Paris vrea ca toti francezii care se intorc din Siria sa fie arestati la domiciliu

La fel ca in cazul autorului atentatelor de la Toulouse din 2012, Mohamed Merah, sau in cazul fratilor Kouachi, autorii atentatelor de la Charlie Hebdo, precum si al lui Amedy Coulibaly, care a ucis patru persoane intr-un supermarket evreiesc in ianuarie, atentatele sinucigase de vineri repun in discutie problema urmaririi persoanelor radicalizate.

"In 13 ianuarie, in Adunarea Nationala, se vorbise despre deficiente", a declarat luni seful grupului parlamentar al Republicanilor, Christian Jacob. "Zece luni mai tarziu, aceste deficiente nu au disparut", a constatat el.

Unul dintre atacatorii de la Bataclan, Samy Amimour, 28 de ani, nascut la Paris si originar din Drancy, fusese acuzat in 12 octombrie 2012 pentru asociere la raufacatori teroristi, dupa un proiect esuat de a pleca spre Yemen, si plasat sub control judiciar. Dar el nu-si mai respecta controlul judiciar din 2013 si era obiectul unui mandat de arestare international. Parisul crede ca el s-a dus in Siria in acea perioada, afirma o sursa apropiata dosarului.

"Creierul" atentatelor din Paris are un CV incredibil: Ce alte atacuri ar mai fi pus la cale

"Un om care dispare de sub radar in materie de terorism nu este de inteles", a declarat Sebastien Pietrasanta, subliniind in acelasi timp ca este imposibil de stiut daca serviciile au clacat in acest caz precis.

Jean-Christophe Lagarde, primarul UDI centrist din Drancy (Seine-Saint-Denis), s-a intrebat cum a putut fi lasat sa plece Samy Amimour in Siria impreuna cu alti doi locuitori din orasul sau, desi "erau identificati" ca suspecti. "Eu nu incriminez politia. Dar trebuie analizat in colectiv modul in care acest tip de situatie s-a putut produce", a declarat el presei.

O alta aparenta disfunctionalitate, Turcia afirma ca a alertat Franta in doua randuri, in decembrie 2014 si in iunie 2015, cu privire la Ismael Omar Mostefai, unul dintre autorii atacului de la Bataclan.

Or, Ankara nu a primit niciun fel de cerere de informatii din Franta asupra acestui suspect decat dupa atentatele de vineri, a precizat un inalt responsabil al guvernului turc. In varsta de 29 de ani si originar din Courcouronnes (Essonne), Ismael Omar Mostefai a fost identificat dupa amprenta unuia dintre degetele sale gasita dupa explozia centurii sale explozive.

Sindicate din politie, ca Sindicatul Cadrelor din Securitatea Interna (SCSI), nu isi ascund iritarea in fata "vesnicelor dezbateri" despre lacunele serviciilor de informatii. "Nicio tara nu poate evita astfel de tragedii. Statul Israel cu o armata superechipata, un serviciu militar obligatoriu de trei ani, cu servicii de informatii printre cele mai puternice si eficiente din lume, este victima unor atacuri teroriste in fiecare zi", se spune intr-un comunicat.

"Suntem intr-o situatie in care serviciile sunt depasite. Ele se asteptau la un eveniment, dar nu stiau unde. Trebuie sa tinem seama, de asemenea, de tensiunea sub care sunt acestea", a declarat Nathalie Goulet, presedinta UDI a Comisiei din Senat care ancheteaza organizarea si modalitatile de lupta impotriva retelelor jihadiste. "Toate masurile anuntate, legile din ce in ce mai represive, nu servesc la absolut nimic daca in spatele lor nu exista mijloace in oameni si materiale", a adaugat ea.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Franta esec servicii securitate, #atentate Franta servicii securitate , #atentat Paris