Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atentatele teroriste din Franta au fost doar o repetitie pentru 2016

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 13:38
7354 citiri
Atentatele teroriste din Franta au fost doar o repetitie pentru 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Expertii francezi in antiterorism cred ca cele doua atentate teroriste din 2015 din Franta sunt doar o "repetitie" pentru atacuri teroriste mai profesioniste si mai bine organizate, la scara mai mare, ce vor fi puse in practica in 2016.

Franta a avut parte de doua valuri de atacuri teroriste in 2015. In ianuarie 2015, doi teroristi au patruns in sediul revistei satirice Charlie Hebdo si au impuscat caricaturistii. Doua zile mai tarziu, un al treilea atacator a luat mai multi ostatici la un magazin evreiesc din Paris. Bilantul atacurilor a fost de 17 morti, aminteste France24.

La 13 noiembrie, atacatorii au omorat 130 de persoane intr-o serie de atacuri coordonate in Paris. Acesta a fost cel mai sangeros atac de pe teritoriul Frantei de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Aceste atacuri, oricat de sangeroase au fost, nu fac decat sa prevesteasca atacuri mult mai ingrozitoare.

"Din nefericire, cred ca 2015 nu a fost nimic. Ne indreptam spre un 9/11 european: atacuri simultane in aceeasi zi in mai multe tari, in mai multe locuri. Un atac coordonat. Stim ca teroristii lucreaza la asta", a afirmat un oficial al contra-terorismului francez, sub protectia anonimatului.

Atentate la Paris S-a gasit apartamentul de unde s-ar fi pus la cale masacrul: Explozibili si centuri de kamikaze

Si Yves Trotignon, fost membru al serviciului de informatii DGSE, crede ca atacurile din 2015 au fost ingrijorator de "amatoristice".

"Atacurile din 13 noiembrie, din punctul de vedere al teroristilor, au implicat un mare numar de greseli tactice din care vor avea de invatat. Spre exemplu, bilantul de la Bataclan (sala de spectacole unde au fost ucise 89 de persoane -n.re.d) a fost limitat deoarece atactorii au ramas fara munitie", arata acesta.

"La Stade de France atacatorii nu au putut intra (asa ca atacatorii sinucigasi s-au aruncat in aer in afara stadionului, omorand un trecator - n.red.). Si vestele sinucigase s-au dovedit a fi prea putin letale pentru trecatori, in conditiile in care una nu a detonat si a fost abandonata", explica acesta.

Noi dezvaluiri despre Abdelhamid Abaaoud, "creierul" atentatelor de la Paris: S-a intalnit la Londra cu alti jihadisti

Aceasta situatie este problematica pentru serviciile franceze de informatii, pentru ca celulele teroriste "invata din greseli, sunt foarte discrete, nu folosesc telefoane sau Internetul pentru a comunica si nu pastreaza dovezi incriminatoare in locuinte".

Lipsa de dovezi, chiar daca teroristii sunt pe radarul serviciilor de securitate, inseamna ca nu se pot face prea multe pentru a preveni atacurile. Nici macar starea de urgenta declarata dupa atacurile din noiembrie nu a schimbat lucrurile, spune Trotignon: "Abia au fost facute peste zece arestari in Franta si drept rezultat Franta nu poate continua intr-o stare de perpetua urgenta. Trebuie puse intrebari foarte grave cu privire la faptul ca serviciile de securitate nu au putut preveni atacurile de la 13 noiembrie. Se vor pregati, de altfel, pentru ce e mai rau in 2016".

Jean-Charles Brisard, presedinte al grupului de analiza Centre d'Analyse du Terrorisme impartaseste pesimismul lui Trotignon.

"Vor mai fi atacuri de tipul celui de la 13 noiembrie planuite impotriva unor tinte din Franta si Europa. (...) Am vazut o evolutie semnificativa din 2013 in directia indivizilor care actioneaza cu ordine de la gruparea Statul Islamic. Aceste grupuri mici sunt mult mai organizate si obtin mult mai mult ajutor pentru planuirea si pregatirea atacurilor de la gruparea Statul Islamic", spune Brisard.

Expertul spune ca e nevoie atat de intarirea securitatii pe plan intern cat si de intarirea granitelor zonei de libera circulatie Schengen.

"Asta e o problema europeana - nu doar franceza - si este esential ca granitele Schengen sa fie controlate si ca tarile europene sa inceapa sa distribuie intre ele informatiile", spune el.

Si desi amenintarea unor atacuri mult mai mari este cat se poate de reala, "oamenii, tinerii in special, trebuie sa invete sa traiasca cu realitatea terorismului si sa nu cedeze panicii sau disperarii, pentru ca asta e tocmai ce vor teroristii".

"Gruparea Statul Islamic si amenintarea sa la adresa Europei vor fi infrante, dar va dura cativa ani. Problema mai indelungata va fi sa intelegem si sa infrangem ideologia care ii impinge pe oameni, dintre care multi nascuti in Franta, sa comita atentate teroriste impotriva concetatenilor lor. Ar putea dura o generatie sa facem asta", incheie el.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#atentate Franta 2016, #atentate teroriste amenintare Franta , #atentat Paris