Din jurnalist, terorist la Paris: Veerender Jubbal povesteste cum o fotografie trucata i-a schimbat viata

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 23:55
11355 citiri
Din jurnalist, terorist la Paris: Veerender Jubbal povesteste cum o fotografie trucata i-a schimbat viata
Foto: Twitter

Dupa atentatele sangeroase de la Paris, jurnalistul canadian Veerender Jubbal a ajuns cel mai detestat om de pe Twitter. Imediat dupa atacuri, cineva a modificat in Photoshop o fotografie cu Jubbal.

In imaginea trucata, scriitorul aparea cu o vesta cu explozibil la brau si cu un Coran in mana. De fapt, el isi facuse un banal selfie in oglinda. N-a fost decat un pas pana cand presa din intreaga lume sa preia fotografia modificata.

Acum, Jubbal povesteste cumplita experienta si cum a ajuns peste noapte sa fie terorist.

In noaptea de 14 noiembrie, scrie el in The Guardian, nu putea sa doarma. A pus mana pe telefon, a intrat pe Twitter. A vazut stirea despre atentatele de la Paris. Apoi feed-ul sau a fost inundat de mesaje. Fotografia modificata cu el devenise deja virala.

"Trebuia sa privesti atent pentru cateva secunde pentru a-ti da seama ca imaginea e trucata. Eu tineam de fapt in mana un iPad, nici n-ai voie sa faci selfie cu un Coran. Nu era prima oara cand eram tinta unor astfel de glume rasiste. Am zis ca trebuie sa fac ceva, ca lucrurile sa nu scape de sub control", noteaza Jubbal.

In 2011, si-a creat contul de Twitter. Mai apoi a creat #StopGamergate2014, in raspuns la hashtagul #Gamergate, folosit de barbati care atacau femeile care lucreaza in domeniul jocurilor video. Cineva i-a modificat o fotografie, astfel ca Jubbal aparea zambind in fata Turnurilor Gemene, la atentatele din 11 septembrie.

Dar la atentatele din Paris a fost altceva. Presa a preluat imaginea si a luat-o de buna. In Spania, ziarul La Razon l-a identificat drept terorist si a publicat imaginea trucata. Publicatia a cerut scuze mai apoi pe Twitter, dar degeaba.

Barbatu a decis sa nu-i dea in judecata pentru defaimare pe cei care l-au prezentat drept terorist. Ar fi cheltuit, spune el, de mai multi bani decat obtinea in instanta. Si oricum banii nu pot repara raul emotional.

In Ajunul Craciunului, a primit, tot pe Twitter, o amenintare cu moartea. Un utilizator ii indemna pe ceilalti internauti sa-l ucida pe Jubbal. A publicat chiar numarul de telefon si adresa acestuia. Jubbal si-a rugat prietenii de pe Twitter sa raporteze contul si, in cele din urma, a fost sters.

"Dar e greu sa blochezi mereu oameni pe Twitter, sa ii raportezi. Ei isi fac conturi noi. Am primit apoi mesaje rasiste care m-au afectat mult. (...) Unii m-au sfatuit sa folosesc un pseudonim cand scriu. Dar eu sunt jurnalist independent, trebuie sa-mi folosesc numele real", continua barbatul.

A suferit dintotdeauna de anxietate si o usoara forma de depresie. Acum, s-au agravat. Ezita sa iasa singur din casa dupa ce a fost amenintat cu moartea. De Revelion, un guvernator din Toronto l-a invitat la petrecerea pe care o gazduia. Nu s-a dus, era complicat. Fusese invitat ca "persoana care s-a dovedit a nu fi implicata in atentatele de la Paris".

Din martie, a inceput sa iasa din nou din casa. Dar apoi au avut loc atentatele de la Bruxelles. Oamenii au inceput sa distribuie din nou fotografia trucata. "I-am raportat, dar nu cred ca va conta. Politia nu poate face nimic. Oameni care sa te hartuiasca sunt peste tot in lume", spune barbatul.

Ultima oara a postat ceva pe Twitter in decembrie. "Nu stiu daca voi avea puterea sa revin pe Net", incheie Jubbal.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#atentat Paris Veerender Jubba, #Veerender Jubba poza modificata , #atentat Paris