Europa care nu va mai fi la fel (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 23:01

   

Europa care nu va mai fi la fel (Opinii)
Marsul de la Paris a fost intr-adevar coplesitor. Reunirea atator lideri europeni, mai ales in conditiile in care capitala Frantei se afla sub alerta terorista, iar autoritatile franceze nu au dat chiar o mostra de eficienta in zilele terorii, a avut o puternica simbolistica de unitate, determinare si curaj.

Dupa cum mi se pare remarcabil faptul ca francezii au fost in primul rand preocupati sa se solidarizeze si sa se uneasca in fata pericolului comun, nu sa inceapa vantoarea de vinovati si demisii, desi cred ca motive ar fi fost. Nu ma pot impiedica sa ma intreb cum ar fi reactionat societatea si presa din Romania in conditii similare.

Dar dincolo de simbolistica?

Prima reactie a unui organism crunt lovit este aceea de aparare. In prima clipa nu simti nici durerea si nici furia. Socul e prea mare. Adrenalina isi face treaba, reflexele defensive sunt activate la maximum. Dar socul trece, adrenalina se duce si abia atunci poti evalua magnitudinea efectelor.

Si din acest punct de vedere cred ca Europa, asa cum o cunoastem, lumea deschisa in care traim, ar putea sa nu fie la fel, cel putin pentru foarte multa vreme de acum incolo.Atentatele de la Paris au lovit mai mult decat o redactie de ziar si una dintre cele mai importante capitale europene, aceea a unei mari puteri si a unui fost imperiu. A lovit la fundamentul Uniunii Europene, acolo unde dreptul la libera circulatie, toleranta si integrarea reprezinta caramizi de baza.

Da, mesajul marsului de la Paris a fost unul de unitate. Da, probabil ca serviciile secrete din UE si, mai larg, din NATO, vor colabora si mai strans. Directorul SRI, George Maior, vorbea in inteviul acordat Ziare.com despre "un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente.

Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare, lucru care nu s-a discutat mult in contextul UE. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ."

Dar dincolo de asta, deja se vorbeste despre reintroducerea controalelor vamale in interiorul spatiului Schengen. Spania a cerut-o explicit. A aparut o evidenta teama de spatiile deschise.

In multe tari din Europa autoritatile se gandesc, legitim din punctul meu de vedere, la inasprirea masurilor de control, care, inevitabil, atrag restrangeri ale libertatilor civile si unele intruziuni in viata privata. Este, cred, inevitabil, ca aceasta tendinta sa creeze tensiuni, unele se simt deja. Multiculturalimsul pare un proiect esuat.

Un alt palier de pericol este ascensiunea extremismului. In Franta, Marea Brtianie si Grecia vor avea loc anul acesta alegeri. Deja partidele de extrema dreapta se aflau in ascensiune ca urmare a efectelor crizei economice. Este posibil ca atentatele de la Paris sa favorizeze suplimentar, ca reactie de aparare, acest curent.

Da, atentatorii din Franta (cel putin cei indicati oficial) sunt cetateni francezi. Dar aceasta identitate paleste in fata identitatii lor religioase si etnice. Nu sunt priviti ca francezi, ci sunt perceputi ca musulmani, ca straini tolerati si de aici pericolul major de a crea o reactie de respingere fata de tot ceea ce are o origine straina fiecarei tari.

Si asa Uniunea Europeana nu se afla in cel mai fericit moment al existentei sale. Criza a lasat urme adanci si a scos la iveala toate fracturile economice din spatiul comunitar. Acum criza se extinde la nivelul altor valori si la nivel emotional. Spatiile tind sa se inchida, suspiciunea fata de tot ce nu e produs al propriului spatiu cultural avanseaza.

Si din aceasta perspectiva privit, nu stiu daca liderii europeni prezenti la marsul de la Paris, in pofida unor certe riscuri de securitate, au fost preocupati doar de mesajul antiterorist sau au luat in calcul fisurile nu prea greu de anticipat de la temelia constructiei europene.

Demonstatia, brat la brat, a fost nu doar una de unitate impotriva violentei si a terorii, ci si o incercare de a tine strans organismul european lovit in zone vitale.

Si, in opinia mea, aceasta va fi pentru viitor principala lor incercare: sa impiedice destramarea constructiei europene care, dincolo, ca sa-l parafrazez pe Winston Churchill este solutia cea mai rea cu exceptia tuturor celorlalte.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9228 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
sahiihSERBAN
rank 1
★ ★ ★ - despre "EUROPA" cea escroacă , rapciugară - ★ ★ ★
Doi bani nu dau pe occidenturi , pe "europa" imbuibată .
Deoarece cu noi romanii s-au purtat oribil , sfidător . Mai rău decat cu o halcă de pămant netrebnic de prin Burkina Fasso . Pretind cu toții , cu obrăznicie mare , să ne "predea" , să ne invețe la "democrații" . Asa că lucrurile stau exact asa precum vă spun :
Cred că romanilor li s-a dat voie să voteze . De către stăpanii cei buni , burțosii de prin străinătățuri . Dar de castigat castigă intotdeauna cine vor ei . Ei , valii , arnăuții si toți ghiutănstainii lumii . Cei care au inhățat Romania si o storc ca pe-o gubernie . Pentru a se imbuiba pe ei si a ne sărăci pe noi . Restul sunt povesti prostesti , vorbe fără noimă . Pentru naivii care cred in "egalitatea popoarelor" si in bunii , amabilii si foarte-binevoitorii nostri "aliați strategici" de peste mări si țări . In americani si-n ghiutanstaini . In cei ce ne-au adus in halul ăsta . Si ne pregătesc desigur un viitor mai bun , mai luminos , mai imbelsugat . Mai plin de "bucurii" . De bucurii "frumoase" , negre .
MeAgain
rank 5
De ce să fim mai „Charlie” decât „Charlie Hebdo”?
http://www.justitiarul.ro/de-ce-sa-fim-mai-charlie-decat-charlie-hebdo/

Un punct de vedere pertinent, realist si la obiect al unui roman care gandeste.
MeAgain
rank 5
Numai faptul ca , citez:
"...prezenta atator lideri europeni, mai ales in conditiile in care capitala Frantei se afla sub alerta terorista"... la numai doua zile de la eveniment, spune de la sine ca toata afacerea a fost un hoax.
Urmarea? Libertati democratice mult mai restranse si continuarea unui razboi (asa zis impotriva terorismului, care e de fapt un razboi pentru resurse) impotriva unui dusman inexistent, un dusman fabricat prin deceptie, un dusman usor de reinventat de fiecare data cand, aparent, ramai fara inamic.
O alta urmare este otravirea culturii si a libertatii media, in situatia cand se da lumina verde, legal, la insultele unora alesi adresate celorlalti, nealesi.
Bine ati venit in lumea lui Orwell.
Cronos
rank 3
" un razboi pentru resurse" sau mai bine zis fiecare isi gases
te fraierul!!

Arabii vor să cumpere două milioane hectare de teren agricol in Romania

Arabii aveau o persoana infiltrata in interiorul Casei de Asigurari de Sanatate, care le dadea lista cu pacientii care aveau probleme medicale. Prin intermediul unor cabinete medicale fantoma au reusit sa primeasca aproximativ un milion euro de la bugetul de stat pentru servicii medicale fictive.

Si sunt convis ca sunt zeci de exemple !! Sa ne suparam pe ei??

http://www.economica.net/arabii-vor-sa-cumpere-doua-milioane-hectare-de-teren-agricol-in-romania_67011.html#ixzz3Oj30od3K
http://www.romaniatv.net/un-nou-scandal-in-sistemul-de-sanatate-35-de-medici-cercetati-10-000-de-pacienti-audiati_165363.html#ixzz3Oj3slShd
Ernst
rank 5
Ei, eu nu vad asa de negru viitorul Europei
Am avut atentatul de la Jocurile Olimpice din München, apoi acte teroriste in Germania, Spania, Nordirland, razboiul din ex-Jugoslavia.
Vad ca nici in Franta nu se pun in genunchi: Trei milioane de exemplare ale revistei satirice Charlie Hebdo vor fi puse in vanzare miercuri, a anuntat redactorul sef al revistei.
Pana acum aveau o editie de ca 50-60 mii exemplare.
O sa apara iarasi o caricatura: cu un profet trist pe care e titrat: Je suis Charlie.
adevar
rank 1
inca nu se poate cuantifica efectul marsului din Paris;
s-ar putea sa ii lase reci pe teroristi,sau chiar sa ii inflacareze!
imaginati-va scenariul in care niste ortodocsi aflati la...munca in Arabia Saudita sau in alta populatie majoritar musulmana,ar fi atacat o redactie care ar fi insultat religia lor stramoseasca!!!!
pe de alta parte realitatea crunta,dincolo de declaratiile de complezenta a unor lideri islamisti din diferite zone Occidentale cum ca este in speta activitatea unor fanatici rupti de adevarurile islamismului,sunt neacoperite!
Gugu Kogaion
rank 5
Ai dreptate.
Dar puterea lor de manipulare e (infinit mai) mare. No chance!
Si-apoi, cati l-au citit, cati il mai citesc pe Orwell? Ca sa nu-l mai pomenim pe Huxley.
Asa ca nu-ti ramane decat sa asisti. Probabil ca in curand, daca nu cumva iti va fi interzis, si de comentat o sa ti se acreasca.
Alzheimer
rank 5
"si de comentat o sa ti se acreasca"
Hallelujah!!!
MeAgain
rank 5
Descriere cat se poate de buna. Care ma duce cu
gandul la...Inchizitie, erezie si tot tacamul.
Cam ce e acum in unele tari din Europa, unde oamenii sunt intemnitati tocmai pentru ca si-au permis libertatea de exprimare...ne politically correct (vezi Ernst Zundel, spre exemplu).
Pe de alta parte, tot ce se incadreaza in categoria de politically correct, indiferent de calitate sau nivel de decenta (vezi pornografiile lui Charlie ridicate la rang de arta), sunt admise pentru ca ajuta cine stie ce agenda a factorilor de decizie la nivel mondial. Trist!
Eufrosin
rank 2
Facatura e evidenta
Niste teroristi adevarati, ar fi plantat "bomba" chiar in izua marsului idioteniei.

E culmea cum s-a raliat populatia franceza "catolica", tocmai in sprijinul celor care-si bateau joc de valorile crestine europene. Nu vreau sa dau adrese ale mizeriilor publicate de catre nenorocitii de la CH.

In timpul asta, Hollande, sustine ca nu e vorba despre musulmani in toata afacerea asta. Poate chiar stie el ceva!
Cronos
rank 3
Este impresionant cum stim si intelegem noi
Romanii ce se intampla in toata lumea numai la noi in tara nu stim ce sa facem ca sa evoluam!!

Pacat ca nu analizam atat de fin si situatia noastra ca poata s-ar kka mai putin in fundul curtii si s-ar spala mai multi pe dinti!

Probabil tot Obana, Bush si Merkel sunt vinovati ca noi avem gauri in susele si atelaje pe europene!!
CeZarAM
rank 5
@Eufrosin, Nu e deloc culmea ca s-a raliat
populatia "catolica". Asta dovedeste doar ca in societate sunt valori umane universale mult mai importante decat apartenenta culturala, etnica, religioasa. Si la noi s-ar fi raliat.
Libertatea religiei include si libertatea de a-l imagina pe dumnezeu cum vrem, nimeni nu detine monopolul asupra imaginii lui dumnezeu, e vorba de ideologii a caror veridicitate si exactitate n-a fost demonstrata, nu e vorba de teorii stiintifice.
Dar in orice caz, daca majoriteta ar considera inacceptabila ridiculizarea religiilor, ar putea determina adoptarea unei legi in acest sens. Libertatea de exprimare are limitele ei, stabilite prin lege. Legea e reperul intr-un stat de drept, iar intr-o societate democratica legea reprezinta viziunea majoritatii. Intr-o societate libera, orice nu e interzis prin lege, e permis, asta-i una dintre diferentele fundamentale fata de un regim totalitar sau autoritar.
m.omiduta
rank 5
Daca UE nu va reusi sa treaca peste acest hop, devenind mai
puternica, mai unita, atunci toate legaturile Uniunii sunt o imensa panza de paianjen. Europa a fost atacata in interior, dar a fost atacata de terorismul arab. O Europa destramata, este o Europa slaba, care poate cadea prada usor oricarui atac din exterior. Sigur ca natiunile Europei, si in special cele care se cred superioare, ca francezii, englezii, nemtii, vor tinde spre inchidere, spre restrangerea dreptului la libera circulatie, dar aici liderii Europei trebuie sa-si dovedeasca genul politic, sa uite de interesele imediate si sa priveasca spre viitor. Bine e la guvernare, usor e sa exploatezi sentimentele umane, dar trebuie sa primeze interesul comun. Extremismul, nationalismul nu au ce cauta intr-o Europa Unita. Europenii nu trebuie sa uite ca sunt francezi, englezi, nemtii, ci trebuie sa priveasca spre viitor. Spre faptul ca doar O Europa Unita poate fi o forta pe hata lumii.Traim intr-o lume in care intiderea teritoriala conteaza, numarul de locuitori la fel, puterea de munca si numarul de inteligenta pe metru patrat la fel. Sa ne gandim ce insemna batranul continent pe langa o tara ca China, India, Argentina, Brazilia. Se ridica tarile din Asia, America Latina, chiar cele din Africa, ar fi pacat ca noi, europenii, sa nu stam la masa cu cei puternici.
takapaka
rank 5
@Me Again
Cred ca va aparea cat de curand un nou ACTA pt. ca, desigur, trebuie sa ne aparam de teroristi.
In Franta militarii patruleaza pe strazi. Si cine i-a scos in strada va "uita" sa-i cheme in cazarmi.
Inca un pas catre Noua Ordine Mondiala. Nu vrea lumea? Nu-i nimic,apar "teroristii" si iata problema.Ca in sept 2001. Cine creaza problema are si solutia. Pentru informatii suplimentare: clanul Bush, Henri Kissinger, Zbignew Brzerzisnki si alti "arhitecti" ai Noii Ordini Mondiale (Nouvo Ordo Seculrum) etc.
De aceea "Europa nu va mai fi la fel". D-na Ioana Dogioiu stie la ce masa trebuie sa cante...
Gugu Kogaion
rank 5
Noua Ordine Mondiala deja s-a desenat la 11 septembrie.
La fel cum s-a pornit si razboiul perpetuu si universal impotriva terorismului.
Acum, in Europa, e momentul restrangerii libertatilor civile. Cum alfel decat cu atentate teroriste ai putea face asta, si inca beneficiind si de aplauzele civililor?
Alzheimer
rank 5
Noua Ordine Mondiala deja s-a desenat la 11 septembrie
Se deseneaza in fiecare an la 11 septembrie, cu revizuiri trimestriale si mici retusuri zilnice, in functie de cine mai intra pe forumul de la ziare.com.
socrate2
rank 5
..bun articol, Ioana...se pare, ai devenit mai Realista...
...referitor la fraza:Multiculturalimsul pare un proiect esuat....
.....ar fi de mentionat, faptul ca, "multiculturalismul" a demonstrat ca este de fapt,multiINCULTURALISM,prin imoralitate,nedreptatea sociala,haosul si degringolada sociala,produsa in Europa si in lume.
"MultiINCULTURA,adica, suma tuturor religiilor/ideologia patriarhala in intregul ei, a demonstrat reaua intentie si scop malefic a "cratorului" nefastei oranduiri patriarhale de la accederea la putere pana la ora actuala.
...incultura si ferocitatea patriarhal/crestiina a sfasiat si decimat popoarele Europene intre ele pana mai deunazi,la ivirea zorilor Ratiunii...iar islamul a pradat si cotropit popoare crestine...una veselie...la fel si crestini au pradat popoare islamice pana mai azi....
....abia la sfarsitul celui de-al doilea razboi momdial...sa repus in drepturi o parte din prevederile Dreptului Natural si Europa arata altfel...iata acum.prin aceste manifestari, se doreste pastrarea "acestor" prevederi.. si posibil, repunerea in drepturi a a mai multor prevederi a Drepului Natrual/Principiile Dreptatii....Principi, care au guvernat Vechea Europa(inaite de invazia hoardelor patriarhale din exterior si penetrarea din interior, a odiosului spirit patern),a Dreptatii,Demnitati si Armoniei sociale...
Ernst
rank 5
eufrosin, tu esti cu teorii, cu sf, nu ma intereseaza
eu am relatat un caz concret. sa aiba la aeroport siguranta cat vor, cum trebuie sa zbor des, nu-mi place ca acum trebuie sa fiu cu 2 ore inainte acolo.
darv atunci m-au oripilat ca mi-au aruncat la gunoi borcanele sigilate cu mancare pt. baby. pai aveam mai multe avioane de schimbat, nu stiam cat dureaza, ce sa manance aia mica, dar daca iar se intarzie, pierd o legatura, ce mananca aia mica?
m-au dezamagit ca om vamesii, si erau femei. nu ne interesaza. legea e lege. brr. dar bine ca totul s-a terminat cu bine.
Cronos
rank 3
Stimata domnita IED indiferent cum va evolua Europa
noi tot cu spaga la medic vom merge, posturile tot pe bani si pcr se vor obtine, examenele tot prin copiat si spagi se vor trece, plagiatorii ne vor fi lideri politici si penalii conducatori iar SRI ne va spune cat de importanta este securitatea in zona!! O da.... vom avea probabil nevoie iar de pasaport dar...pe langa toate celelalte, asta va fi un fleac!
Ernst
rank 5
Bingo, bine punctat Cronos
Daca e iar nevoie sa calatoresti prin Europa cu pasaport, chiar ca aceasta chestie ar fi un fleac, altele conteaza. Am calatorit si inainte, nu am tusit.
* O traire personala: dupa chestia cu lichidul care poate exploda, fetita mea era de vreo 2 ani, au inasprit masurile la aeroport. Luam cu noi borcanele cu mancare, doar nu o manca mici, la aeroport: prea mult lichid: ne-au aruncat ce credeau ei ca e in plus la gunoi. La alt aeroport, primise un suc in avion, pe care a vrut sa-l bea pana asteptam avionul sa ne duca acasa, oops, aruncat la tomberon. S-a uitat trista, nu a inteles. Ei si, traieste bine merci, merge la scoala.
Asa ca ce imi e un suc confiscat sau ca trebuie sa am pasaport, sa ajung acasa teafar e important!
Eufrosin
rank 2
Nu e vorba de sucul confiscat si de faptul ca..
..e teafara copila ta - sa va traiasca sanatoasa si binecuvantata!

In ce fel de lume vei permite tu Ernst ca sa traiasca ea:

Una a libertatii adevarate, sau intr-una in care copiilor ei nu li se va lua doar sucul, ci chiar mancarea de la gura, daca nu se vor conforma ?

Sa nu te amagesti: faptul ca 3 milioane de naivi au marsaluit prentu.. ce? nu constituie vre-o libertate ci capodopera de manipulare a societatii crestine si nu numai, de catre neprietenii ei.

Iti doresc sa intelegi.

Eufrosin
Cronos
rank 3
Eufrosin
nimeni nu i-a chemat nici pe romani, nici pe chinezi si nici pe musulmani in Franta, Germania sau Londra!!

Daca nu le place pot pleca!!
Maramu1976
rank 3
Mai vreau detalii!!! Pai nici acum nu a fost ,,la fel´´...
...in unele publicații doamnele/ domnișoarele de la protest purtau ,,pelerine invizibile´´ pentru ca dispăruseră din fotografii (pura libertate de exprimare´´), iar sărăcele ,,forte de elita´´ franceze se chinuiau sa urce panta de parca acuși se ridicaseră de la ,,pomana porcului´´ si erau plini de mămăliga cu carnat...
tomici
rank 5
Hollande a fost la mars?? ...dar nu este acest Hollande..
...prezent sa dea si semnaturi??.. Ca si .. in 17/mai/2013?? este!-:))/Stiam ca Franta e o tara crestina..(Dumnezeu isi ia mana incet de pe Europa...)...dar......Acum ,"magarul salbatec-scapat liber", cauta sa "mance ca un leu" unde gaseste.... De acest "magar" sau cam folosit cam mult "democratiile" sa si faca "jocurile politice/economice" ...Trist e ca si in continuare ..(o fac/500/milioane/$-la Freedom Fighters/Syria) Cine a "intemeiat" Kosovo(stat musulman in Europa)?//si ce intentii a avut?.//Vin refugiatii(din Syria/Libya) in Europa???///desigur vin cu sutele de mii.Dar de ce??.//ce sa intamplat in aceste tari?? //Bagati tare cu Femen/pussy Riot/femeia cu barba etc..si dupa aceia ...cu marsuri .....//am uitat de.. New world order//(cineva trage interese de la toate astea si desigur nu se sperie/participa la marsuri ).
Eufrosin
rank 2
Dupa 11 Sept. presa a urlat:
..Lumea nu va mai fi la fel si au avut dreptate. Terorismul de stat, incalcare drepturilor cetatenesti, monitorizarea continua si atot-cuprinzatoare, tortura, arestul si perchezitii fara mandat, au devenit noua realitate.

Ce mai vor blestematii astia in umbra facaturii din Franta? Cate un agent sub fiecare pat, monitorizandu-ne pe fiecare in timp real.

Deja soptesc serviciile si zbiara presa (tot a lor), ca fara asta, nu poate fi prevenit terorismul. Dar care terorism, intreb - cel al batjocoririi a ceea ce are mai scump omul, adica credinta lui si a asupririi celor care indraznesc sa chestioneze noul komunism, sau al celui corekt-politik deplans de catre prostimea lumii si de asa-zisii ei "conducatori" marsand in pas sincronizat catre o prabusirea civilizatiei ?

Lumea dupa Eufrosin nu doarme si nici nu ia prizonieri - aflati-o!
Rambo
rank 5
"ce a mai fost, aceea va mai fi"
a spus Eclesiastul; 'je suis charlie" e o pastisa, noi, romanii(ok, nenea Iancu), am spus-o acu' mai mult de 100 de ani: "eu sunt bibicul" !
Ha? auz??
parerea
rank 5
"CUM AR FI FOST LA NOI"?
Romanii ar fi iesit in strada, milioane, in intreaga Romanie, NEORGANIZATI de socialistii caviar ai lui Hollande! NEORGANIZATI de politrucii de orice culoare a umbrelei mafiote! P.S. Cine nu-si aduce aminte de momentul ales in S.U.A, cand Bush jr era un analfabet in ochii lumii intregi, un lider habarnist, si cum a fost el "intarit" dupa ce s-a suit pe molozul turnurilor ce acoperea cadavrele nevinovatilor? Nu vi se pare un "deja vu" in cazul Hollande? Presedintele cel mai detestat al Frantei ultimilor decenii? Socialistii mai au putin pana la alegeri si ei au in Presedinte care mai are 20% increderea populatiei? Haideti sa vorbim si serios, dragilor! Tututor le stateau in coasta acesti "liberi provocatori" caricaturisti! Pentru ca, daca n-ar fi fost asa, acest sediu era pazit si asigurat pana-n dinti de "cel mai democrat, fratern si liber Stat din lume"! Sa nu uitam ca soldatii francezi MOR in Mali, Nigeria si alte foste colonii franceze! Si Hollande va trebui sa explice familiilor si propriilor alegatori de ce mor francezii in tarile musulmane?! De ce Franta este in cadere libera? Cine a jecmanit-o si in folosul cui? De ce "reformele" cerute de Germania, nu vor putea fi puse in practica in lenta si savuroasa de viata buna, Franta? P.S. Dragi mass-medieni, haideti sa vorbim serios despre Europa, statele ei si "unitatea" ei! Si, despre diversiunile ce se pun in practica pentru atingerea unor tinte, sarind etapele democratice cu care a fost obisnuita o societate precum cea a Frantei! Nu mai vrajiti oamenii cu clisee pentru naivi! Nu de alta, dar un copil dotat precum cel care rezolva la 10 ani, probleme de matematica de clasa a VIII-a, va poate face de ras in doua minute!
parerea
rank 5
CABOTINISMUL POPULIST
ne paste, dragilor! Daca este sa inghitim fara a gandi lucid, informat si din surse independente, circoteca lui Hollande! Sper din tot sufletul ca In Romania sa nu prinda aceasta moda de alegere a Presedintelui! Aceasta tara superba, daruita de divinitate cu TOT frumosul de pe lume, a ajuns sa fie distrusa de socialistii caviar! Priviti-o si lacrimati! Ce-a fost si ce-a ajuns?!
parerea
rank 5
GERMANIA E MULTUMITA!
A recuperat cei 70 de ani de "izolare" si "munca fortata" pentru plata de razboi si, acum, este, in sfarsit, LIBERA si PUTERNICA, din nou! Germania tine Europa in spate! Si tot Germania poate da cu ea de pamant! Cand vor muschii ei! Pentru Germania, totul este foarte clar! Cu Franta era problema! Cand se apropia momentul devolarii ADEVARULUI economic dezastruos, a celui de-al "doilea motor" european, cum ni se spune zilnic ca ar fi, s-a pus de-o diversiune! Acum, sa-i vedem pe socialistii caviar cum vor iesi din propria manarie? Le vor cadea si lor bancile de peste 100 de ani vechime sau vor baga frica in oasele popoarelor europene? Ce credeti ca au ales cluburile bancherilor? "Politruci, bagati frica in oase!" P.S. Absenta americanilor la varf, la Paris, ne spune TOTUL despre vointa de neimplicare a lui Obama intr-o piesa pusa in scena de mintile ce i-au regizat realegerea frauduloasa a lui Bush jr.
parerea
rank 5
"LEGITIM" MI S-AR PAREA
ca toate institutiile de forta ale Statelor Nationale sa fie pregatite pentru orice eveniment nedorit! Pentru ca de aceea ele exista intre institutiile unui Stat National! Armament, antrenament, aparatura, INTEGRITATE si PATRIOTISM din partea ostasilor, toate aflate sub control LEGAL, NU sa ma controleze pe mine, in chiloti, la vama! "Dubla masura" NU va aduce nimic bun Europei! Si, din nefericire, Franta si poporul francez au fost supuse, in ziua comemorarii nevinovatilor ucisi, uitati de toti, supremei umilintae a "dublului standard", printr-o prezenta nedorita la Paris in acest timp. Doar pentru ca acea prezenta se afla in campanie electorala la el acasa! Presedintele Frantei a fost UMILIT in ultimul hal, la el acasa! P.S. Numai cine n-a vazut scena cu antiteroristii soldati francezi, echipati modern, pana-n varful firului de par, cum alunecau pe burta, n-au gustat filmele cu "jandarmul" Luis des Funes! Din cauza acestor neica nimeni sa fie inasprite controalele la granita, drag mass-median? Mie nu mi s-ar parea legitima o asemenea alegere!
parerea
rank 5
ROMANIA SA FIE ROMANIA!
Europa sa fie ce doresc popoarele ei! Fiecare popor la el acasa! NU corporatiile ce doresc controlul oricarei OPOZITII! P.S. Personal, imi dorec ca patria mea sa se tina pe propriile-i picioare si, sa gandeasca cu propriul creier multiplicat inteligent in celelalte peste 20 de milioane de cetateni romani, cand vom fi presati sa luam decizii rapide referitoare la propriul viitor! Poveste cu "pestele cel mare il inghite pe pestele cel mic" este in plina desfasurare! Anul trecut am fost facuti deja, sa intelegem, ca s-a ajuns la bogatiile patriei noastre! De acum incolo incepe greul pentru noi, dragilor! Suntem BOGATII resurselor Europei! Asteptati-va la ceea ce va fi mai greu de indurat dupa un sfert de veac de LIBERTATE! Victoria insa, va fi cu atat mai BUCUROASA si rasunatoare!! George Maior nu se lupta degeaba pentru absenta mandatului legal!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor