Europa trebuie sa-si apere valorile. Cu forta si fermitate!

Autor: George Mioc - CEO
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 07:16
4328 citiri

A fost nevoie ca peste 120 de oameni inocenti sa moara la Paris pentru ca majoritatea liderilor europeni sa-si dea seama ca politicile lor naive au esuat. Terorismul radical islamic a declarat Jihad impotriva lumii civilizate.

Nu se va opri in fata unei atitudini timid-ezitante. Este razboi, oricat v-ar speria acest cuvant. "Vestul trebuie sa dovedeasca dorinta si capacitatea de a-si apara valorile", a scris duminica un editorialist de la Frankfurter Allgemeine Zeitung. Il citez pentru ca aceasta publicatie era, acum cateva saptamani, pe deplin de acord cu politicile doamnei cancelar Angela Merkel, care anunta ca refugiatii sirieni vor fi primiti in Germania cu bratele deschise.

Dupa atentatele de la Paris, intreaga Europa civilizata, nu numai Franta sau Germania, isi dau seama ca principala problema este restabilirea sentimentului de securitate al cetatenilor ei. Nu o spun eu, a spus-o scriitoarea Anne Applebaum, o jurnalista cu o excelenta intelegere a politicilor europene. "Pentru a apara UE, Europa are nevoie de masuri urgente", a scris Applebaum, in Slate, cu putin inainte de drama de la Paris. O completez afirmand: degeaba suntem empatici cu dramele refugiatilor sirieni, daca Europa, asa cum o cunoastem acum, se prabuseste. Nu vom putea sa mai ajutam pe nimeni.

Din acest motiv, primul lucru pe care trebuie sa-l faca liderii europeni este sa preia controlul asupra granitelor si sa opreasca fluxul de imigranti care vin dinspre Orient. Am sperat ca iarna sa tempereze valul de refugiati. Nu s-a intamplat asta. Granitele trebuie repuse sub control inainte ca Spatiul Schengen si libertatea de miscare din interiorul UE - cu ale lor uriase beneficii, inclusiv economice - sa fie definitiv compromise.

Cine vrea sa primeasca azil trebuie sa o faca civilizat, nu trecand granita ilegal si confruntandu-se cu politia de frontiera.

Refugiatii aflati deja pe teritoriul UE trebuie tinuti sub control in centre de procesare, aflate in imediata apropiere a granitelor europene. In cazul in care SUA vor accepta refugiati sirieni - ceea ce este tot mai putin probabil - acestia vor fi mentinuti, pentru o perioada, in astfel de centre, nu este nimic neobisnuit.

Daca imigrantii din spatiul Orientului Mijlociu vor fi lasati sa circule prin spatiul european, fara resurse de a-si asigura traiul, in curand vor deveni o amenintare la siguranta de zi cu zi a cetatenilor. La inceput vor fi infractiuni marunte, precum cersetoria si prostitutia, dupa care se va ajunge la jafuri si apoi la crima organizata.

De aici si pana la crearea unor retele care sa sprijine logistic teroristii trimisi de ISIL sa atace tinte din statele vestice mai este doar un pas.

De aceea, sustin ca toti refugiatii trebuie mentinuti sub control strict si, cat de repede, returnati in tara de origine, in zone sigure. Uniunea Europeana trebuie sa coopereze cu Turcia si cu toate statele care ar putea oferi o solutie pentru crearea unor zone sigure - asa numite "safe haven" - in care sa fie repatriati imigrantii sirieni. Dificil? Da, pentru ca presupune trupe la sol, nu doar bombardamente, dar nu imposibil.

Europenii trebuie sa se gandeasca bine daca nu cumva costurile unei interventii la sol sunt mai mici decat acceptarea a milioane de refugiati, cu consecinte care ar putea merge pana la distrugerea valorilor fundamentale ale UE.

Nu vreau sa intru in toate detaliile unei probleme atat de complexe, mai doresc sa punctez un singur aspect. De ani intregi, se discuta despre rolul scolilor religioase islamice - asa numitele "madrasse" - in formarea noilor generatii de atentatori sinucigasi. Am citit deja stiri ca unii dintre atentatorii de la Paris aveau varste intre 15 si 18 ani.

Inca nu avem datele exacte, dar daca lumea vestica vrea sa combata extremismul islamist trebuie sa mearga la radacina, sa opreasca aceste asa-zise scoli, sa-i identifice si sa-i sanctioneze pe liderii spirituali care propovaduiesc o cultura a intolerantei.

Nu vom castiga razboiul cu Statul Islamic daca nu ne ducem la radacinile problemei. Amintiti-va ca, dupa Al Doilea Razboi Mondial, aliatii au scos din universitati toti profesorii cu antecedente naziste, inclusiv pe filosoful Martin Heidegger.

Le spun tuturor prietenilor mei care pledeaza pentru umanism si compasiune fata de refugiati: impartasesc si eu aceste valori, dar este momentul sa le si aparati in fata unui atacator care nu are nicio mila fata de femei si copii nevinovati.

P.S. Sper ca este evident ca Guvernul Ciolos trebuie sa abroge actul prin care ceda un teren al statului pentru construirea unei moschei. Nu cred ca era un gest de multiculturalism sau de toleranta religioasa, era o forma prin care Victor Ponta isi platea datoriile fata de presedintele Turciei, Recep Tayp Erdogan, care i-a oferit azil temporar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că a fost prelungită valabilitatea cardului de alimente pentru tot anul 2023, iar pentru compensarea preţului la...
Realitatea de la granițele Europei. ”Dacă nu am fi făcut 500 km de autostradă, dar eram în Schengen, am fi mers mult mai bine pe export-import”
Realitatea de la granițele Europei. ”Dacă nu am fi făcut 500 km de autostradă, dar eram în Schengen, am fi mers mult mai bine pe export-import”
Mii de camioane de marfă tranzitează zilnic punctele de frontieră ale României. Media anuală a timpilor de așteptare la granițele Europei este de 6-8 ore. În acest timp transportatorii, fie...