I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 23:09
6684 citiri
I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris

Atentatul de la Paris ar putea sa afecteze negativ sansele noastre de intrare in Schengen. Daca n-ai intrat in primul val, te poti astepta ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai prost. "Dupa parerea mea, ne putem astepta la asa ceva", afirma europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.

Pe de alta parte, daca pana acum presa franceza a facut din romani calul de bataie, romanii erau de vina pentru orice, iata ca, intr-un mod tragic, s-a dovedit ca lucrurile nu stau asa, a apreciat europarlamentarul PSD, pentru Ziare.com: "Pana la urma si dna Le Pen, campioana suspendarii Schengen-ului, trebuie sa realizeze ca autorii recentelor atentate sunt cetateni francezi, nu europeni care beneficiaza de dreptul la libera circulatie. Si mai trebuie sa invete ca romanii, de pilda, sunt crestini, ca francezii, si nu extremisti islamici".

Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, considera ca in atentatul de la Charlie Hebdo trebuie vazute mai multe planuri: "Atacul in sine pare sa fi fost organizat de un comando, care a avut o misiune speciala. Nu mai este cetateanul indoctrinat pe Internet, care se apuca deodata sa ia ostatici intr-un bar din Sydney sau sa omoare un gardian canadian in fata Parlamentului. De data asta avem de-a face cu un comando, care a executat un ordin. Si lozincile strigate erau menite sa transmita anumite mesaje.

A doua chestiune e ca acest lucru vine pe fundalul unor dezvoltari ca Statul islamic, o activizare a rezistentei impotriva guvernelor in tari ca Afganistan, Yemen, Somalia etc. E o recrudescenta generala a terorismului, pe fundalul retragerii occidentale.

In al treilea rand, atentatele au produs o emotie extrem de mare, iar Franta, un stat mare, o mare putere, si-a vazut pusa in joc onoarea. Ele au socat nu numai Franta, ci toata lumea civilizata, iar lumea a raspuns prin unitate. N-am mai vazut asemenea miscari populare de la reactia spaniolilor la atacurile ETA, cu ani in urma. Este o intelegere a faptului ca discutam de ceva neintamplat pana acum, ca impreuna putem realiza mai mult decat individual.

Dar exista si filonul exploatat de persoane gen Farage sau Le Pen, care spun ca suntem prea constransi de unitate si trebuie sa ne luam niste drepturi inapoi. Dar marea masa a cetatenilor va merge spre unitate".

Invitat sa comenteze declaratia fostului consilier al lui Vladimir Putin - potrivit caruia "tarile si natiunile europene nu ar trebui sa fie surprinse, daca, sa spunem, la anul, in primavara, apare o masiva miscare politica islamista, o primavara islamica in Europa, care va destabiliza tarile europene si va consuma energia si atentia liderilor europeni, in timp ce Putin va incerca sa-si duca la capat proiectele sale neo-imperiale." - Ioan Mircea Pascu apreciaza ca, fiind vorba despre un om care cunoaste mentalitatea liderului de la Kremlin, poate exista ceva adevar in aceasta afirmatie.

"Pe de alta parte, insa, eu nu sunt convins ca rusii vor reusi sa se ascunda in spatele acestei chestiuni pentru a promova o agenda agresiva in Ucraina. Cred ca atentia Occidentului e bine calata pe Ucraina, se stie ce doreste Putin acolo, dar exista si atentia pe ISIL. Sunt doua senaluri distincte.

Eventual, se poate discuta despre faptul ca anumite lucruri pot fi cunoscute dinainte de Moscova, dar eu cred ca, in ciuda 'inghetului' actual din relatiile cu Rusia, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, fundamentalmente, Rusia colaboreaza cu Occidentul, cand vine vorba de terorism.

De altfel, nu mai sunt nici anii '70-'80, cand Carlos Sacalul primea ordine de la Moscova. Rusii ar trebui sa aiba grija ce se va intampla dupa retragerea americanilor din Afganistan si impactul pe care il vor avea talibanii asupra sudului fostei URSS. Lucrurile sunt acum amestecate".

Cititi maine pe Ziare.com un interviu cu Ioan Mircea Pascu referitor la situatia actuala din PSD. Este partidul in pragul sciziunii, are sanse sa pastreze guvernarea, poate Victor Ponta sa ramana presedintele PSD?

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...