Mars istoric in Franta. Aproape 3,7 milioane de oameni pe strazi - imagini impresionante (Galerie foto & video)

Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 23:35
25362 citiri
Mars istoric in Franta. Aproape 3,7 milioane de oameni pe strazi - imagini impresionante (Galerie foto & video)
Foto: Le Figaro / AFP Photo / Kenzo Tribouillard

Aproximativ 3,7 milioane de oameni au participat, duminica, la un mars al solidaritatii in Franta. Numai in Paris au iesit pe strazi 1,5 milioane de oameni, potrivit organizatorilor evenimentului.

Ministrul de Interne a anuntat ca evenimentul este unul fara precedent in istoria Frantei, astfel ca este imposibil de comunicat o cifra oficiala a celor care s-au aflat duminica pe strazi. Totusi, ultima estimare vorbeste de circa 3,7 milioane de oameni, un record absolut pentru Franta.

Manifestatia din Paris, organizata in memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise saptamana aceasta in Franta, a adunat aproximativ 50 de lideri straini, printre care si presedintele roman Klaus Iohannis.

Au mai fost prezenti presedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, cel spaniol, Mariano Rajoy, al Italiei, Matteo Renzi, cel al Turciei, Ahmet Davutoglu, presedintele ucrainean Petro Porosenko, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul german, Angela Merkel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si liderul palestinian Mahmoud Abbas au participat si ei la mitingul de solidaritate de la Paris.

"Parisul este astazi capitala lumii", a declarat presedintele Frantei Francois Hollande cu putin timp inainte de a se alatura manifestantilor.

Peste 5.500 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetisti postati pe acoperisurile cladirilor aflate pe traseu.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor din Franta:

19:00 - Marsul de solidaritate din Paris s-a incheiat. Oamenii se retrag in liniste spre casele lor. Iata cum arata harta protestelor de duminica:

18:58 - Presedintele francez i-a multumit lui Klaus Iohannis, la Palatul Elysee, pentru solidaritatea manifestata in primele ore dupa atentat si pentru prezenta la marsul de solidaritate, a scris pe Facebook purtatorul de cuvant al sefului statului, Tatiana Niculescu Bran.

18:51 - Aproximativ 18.000 de persoane s-au adunat duminica dupa-amiaza in Berlin in semn de solidaritate cu familiile victimelor celor ucisi in atentatele din Franta. Oamenii au depus flori si au aprins lumanari.

18:40 - Jucatorii echipelor Lyon si Toulouse au tinut un moment de reculegere, duminica, inaintea meciului din campionat.

18:45 - O coloana de politisti, ce aveau asupra lor un banner pe care scria "Politia in doliu" a ajuns in Piata Natiunii din Paris. Oamenii au aplaudat si au scandat "Charlie! Charlie"

Foto: Le Figaro

18:33 - Ministerul de Interne francez a spus ca marsurile din Franta reprezinta o situatie fara precedent si ca este imposibil de anuntat o cifra oficiala a manifestantilor.

Foto: Le Figaro

18:20 - Le Figaro anunta ca peste un milion de oameni participa la marsuri in mai multe orase din Franta, ceea ce reprezinta un record. Tinand cont ca organizatorii au anuntat ca in Paris se afla pe strazi in jur de 1,5 milioane de oameni, asta inseamna ca in toata Franta marsaluiesc peste 2 milioane de persoane.

18:11 - Imediat dupa ce a participat la manifestatie, presedintele Frantei Francois Hollande a mers la rudele politistului ucis in fata redactiei Charlie Hebdo.

18:01 - Marsul de solidaritate din Paris continua. Pana acum nu au fost anuntate incidente in capitala Frantei.

Foto: Twitter/Rupert Myers

17:48 - Potrivit organizatorilor, intre 1,3 milioane si 1,5 milioane de persoane se afla pe strazile din Paris.

17:40 - Un american in varsta de 76 de ani, aflat in vizita in Paris, s-a aratat impresionant de marsul de solidaritate al francezilor si s-a alaturat manifestantilor.

"Vreau sa imi arat aprecierea pentru toate persoanele care au suferit. Sunt extrem de impresionat de aceasta miscare. Nu exista nici o alta tara in care conceptul de libertate sa fie atat de important. Sunt foarte impresionat", a spus el pentru Le Figaro.

17:30 - Procurorul general al SUA, Eric Holder, a declarat ca nu exista in acest moment informatii clare care sa arate ca al Qaida este implicata in atacurile din Franta.

17:21 - Presedintele francez, Francois Hollande, si liderii straini se intorc la Palatul Elysee.

Foto: Twitter/Prefectura Frantei

17:20 - Sediul cotidianului belgian de limba franceza Le Soir, din Bruxelles, a fost evacuat dupa un apel telefonic anonim care anunta un atac cu bomba.

Amenintare cu bomba la Bruxelles - redactia publicatiei Le Soir, evacuata

17:14 - Crestinii, evreii si musulmanii canta impreuna pe strazile din Paris, transmite Le Figaro.

17:10 - Manifestatii sunt si in alte orase din Franta. In Rennes, peste 60.000 de oameni marsaluiesc pe strazi.

In Lyon, la miting participa aproape 200.000 de oameni. Si in Dammartin-en-Goeles, locul in care cei doi frati teroristi au fost ucisi, peste 10.000 de oameni au marsaluit. 60.000 de oameni au participat la mars in Marsilia.

17:03 - Manifestantii au cu ei creioane uriase pe care scrie "Nu ne este frica" si "Je Suis Charlie".

Foto: RT

17:01 - Francois Hollande l-a imbratisat pe Patrick Pelloux, unul dintre jurnalistii de la Charlie Hebdo, care este si medic la serviciul de urgenta. Barbatul a sosit la redactie la scurt timp de la atentat, dar nu a reusit sa isi salveze colegii.

16:59 - Peste 100 de persoane au raspuns initiativei studentilor francezi aflati in sejur de studii Erasmus la universitatile din Iasi si au luat parte duminica la un mars al tacerii, organizat ca urmare a evenimentelor tragice care au avut loc recent in Franta, transmite Agerpres.

16:54 - Un barbat s-a urcat pe copertina unei statii de autobuz avand in mana un banner pe care scrie "Sunt musulman, nu terorist". El a fost aplaudat de toti care au trecut prin zona.

16:48 - Presa franceza aduce un omagiu victimelor atentatelor din ultimele zile. "Impreuna", "Istoric" si "Lumea se revolta" sunt doar cateva dintre titlurile publicate duminica de ziarele franceze.

16:43 - Presedintele Frantei Francois Hollande ii imbratiseaza si le multumeste liderilor lumii care au venit la mars.

16:38 - Patru statii de metrou au fost inchise la Paris: Rue Saint-Maur, Jacques Bonsergent, Pere-Lachaise si Arts et Metiers.

16:31 - BBC a postat o fotografie cu mai multe persoane avand steaguri in mana. Se poate observa si steagul Romaniei.

Foto: BBC

16:27 - Liderii lumii marsaluiesc pe strazile din Paris. Printre ei se afla si presedintele roman Klaus Iohannis.

Foto: Euronews

16:24 - Marsul solidaritatii a inceput.

16:22 - Nicolas Henin, un jurnalist francez care a fost tinut ostatic de catre Statul Isalic in Siria, se afla si el la mars.

16:17 - Desi era programat sa inceapa la ora 16.00, marsul solidaritatii inca nu a inceput.

16:11 - Numerosi oameni au iesit si pe strazile din Londra.

Foto: BBC

16:05 - "Este important ca astazi sa ne aratam solidaritatea cu poporul si guvernul francez", a declarat prim-ministrul britanic David Cameron.

15:57 - Asa arata Piata Republicii din Paris cu cateva minute inainte de inceperea protestului.

Foto: Twitter

15:50 - La mitingul de la Paris nu participa numai francezi. Constantin Burg, in varsta de 17, este german. El studiaza la Paris si a venit la mars pentru a fi alaturi de prietenii lui francezi. "Este important sa fiu aici pentru a-mi arata solidaritatea", a declarat el, potrivit Le Monde.

15:44 - O mare de oameni se afla pe strazile din Paris, transmite jurnalistul BBC Patrick Jackson. Peste tot se vede sloganul "Je suis Charlie": pe pancarte, pe blocuri, pe tricouri.

15:39 - "Libertatea si libertatea de exprimare sunt esentiale pentru democratie", striga un alt manifestant.

15:33 - "Am venit aici pentru copiii mei. S-au intamplat lucruri intolerabile, ingrozitoare", a declarat un participant la marsul de solidaritate, informeaza Le Monde.

15:27 - Liderii lumii parasesc Palatul Elysee si se indreapta spre locul unde va avea loc marsul. Mai multe autocare sunt pregatite sa ii transporte.

15:23 - "In urma atacurilor din aceasta saptamana, SUA vor gazdui un summit privind combaterea extremismului violent din intreaga lume", a afirmat procurorul general al SUA Eric Holder.

15:18 - Transportul in comun in Paris este gratuit duminica.

15:15 - Sutele de mii de oameni aflati in Piata Republicii din Paris aplauda.

Foto: Twitter

15:14 - Familiile victimelor de la Charlie Hebdo au ajuns in Paris.

15:12 - Marsul de solidaritate va fi deschis de jurnalisti, avand alaturi familiile celor ucisi in atentatele din Franta.

15:10 - Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a ajuns la Palatul Elysee. Seful statului a fost primit de Francois Hollande si au purtat o scurta discutie.

15:04 - Si la Madrid are loc o demonstratie de solidaritate, arata BBC.

15:02 - Autoritatile au anuntat ca nu se circula pe o raza da un kilometru, nici macar cu mijloacele din subteran.

14:59 - "Sunt un student britanic, care invata la Sorbona. In ciuda examenelor din aceasta saptamana si a faptului ca am trei examene in urmatoarele doua zile, eu si colegii mei mergem la mars pentru a arata ca Franta se poate uni in jurul unor idei precum libertatea de exprimare", a declarat un tanar pentru BBC, precizand ca cei doi eroi musulmani nu trebuie uitati, si anume politistul care a murit, dar si tanarul care a salvat mai multi oameni la magazinul evreiesc.

Foto: France 24

14:55 - Cateva sute de oameni s-au strans si la Dublin in memoria victimelor atentatelor din Franta.

Foto: Twitter/Colm Hand

14:47 - Oamenii din piata striga "Je suis Charlie, politist, evreu", transmite Le Parisien.

14:45 - Peste 50 de sefi de state si lideri ai lumii vor participa la mars.

14:37 - Autoritatile din Franta au anuntat ca au luat masuri suplimentare pentru a asigura securitatea celor prezenti la manifestatie.

Clipe de cosmar pentru ostaticii din magazinul evreiesc din Paris - marturii impresionante

14:34 - Presedintele francez, Francois Hollande, intampina liderii lumii veniti la Paris pentru a participa la mars.

Foto: EuroNews

14:30 - Marsul solidaritatii este programat sa inceapa la ora 16.00, ora Romaniei.

Marsul de duminica are loc dupa ce 17 persoane au murit in urma atacurilor teroriste, primul avand loc in redactia revistei satirice Charlie Hebdo.

Aici au murit 12 oameni, Jean Cabut - caricaturist; Georges Wolinski - caricaturist; Stephane Charbonnier, caricaturist; Bernard Verlhac (Tignous) - caricaturist; Philippe Honore - caricaturist; Bernard Maris - economist si cronicar; Mustapha Ourrad - corector; Elsa Cayat - psihanalist; Michel Renaud - fostul director de cabinet al primarului din Clermont; Ahmed Meradet - agent de politie; Franck Brinsolaro - brigadier in serviciul de protectie si Frederic Boisseau - om de serviciu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mars Paris atacuri teroriste, #atacuri teroriste Paris, #proteste Paris ianuarie , #atentat Paris